• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atığı belgelendirme nasıl yapılır?

Korkmaz Tolga

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Aralık 2012
Firma
Su an calismiyor ...
Şimdi 1. Aşama 'dan başlayarak size özetlemeye çalışacağım ;

1 - Giriş Pusulalarının (kantar fişlerinin) elinizde her PE,PP,PET,Kağıt için 2'şer adet fotokopisi hazır bulundurulmalıdır . ( 1 tanesi İl Çevreye Belgelendirme İçin Hazırladığınız Dosyaya Koymak için 1 Tanesi ise Belgelendirme Dosyasının 1 nüshasının sizde arşiv olarak 5 sene saklanması için gereklidir .)

2 - Kesmiş olduğunuz faturalarında 2 'şer adet fotokopileri . ( Bunlarda PE,PP,PET,Kağıt önemli değil çünkü her kestiğiniz faturada bir cins malzeme vardır tahminimce ) ( 1 tanesi İl Çevreye Belgelendirme İçin Hazırladığınız Dosyaya Koymak için 1 Tanesi ise Belgelendirme Dosyasının 1 nüshasının sizde arşiv olarak 5 sene saklanması için gereklidir .)

3 - Kestğimiz faturaların nereye dayandığını göstermek için ve Belgelendirme Dosyasının en arkasına koymak için Sevk İrsaliyesi fotokopileride çekilmelidir . ( 1 tanesi İl Çevreye Belgelendirme İçin Hazırladığınız Dosyaya Koymak için 1 Tanesi ise Belgelendirme Dosyasının 1 nüshasının sizde arşiv olarak 5 sene saklanması için gereklidir .)

4 - Masaüstüne indirdiğiniz ocak,şubat,mart ... sıralanmış EK-7B ve EK-7C 'lerin düzenlenmesi gerekmektedir .

Düzenlemenin nasıl yapılacağına gelince ;

Özet Tablodan Yola Çıkarak Oradaki Başlıkların Takip Edilmesi İle Şu Şekilde ;

(Aşağıdaki Tablo EK-7B birleştirilmesi için kullanılacak)
Fatura No Fatura Tarihi Alınan Yer Malzemenin Cinsi Fatura Miktarı (kg)

ocak fabrika ise Sanayi PE - PP kantar fişindeki Kilogram
şubat toplayıcı ise toplayıcı Kağıt
mart PET
....

Masaüstüne Exel dosyası olarak indirdiğiniz ve yaptığınız çalışmaları Masa üstünde Açacağınız yeni bir Ambalaj Atığı Belgelendirmede Kullanılacak Giriş Pusulaları (kantar Fişleri) adlı Exel Dosyası ile cins cins Kağıt için 1 Exel Tablosu , PE için 1 Exel Tablosu , PP için 1 Exel Tablosu , PET için 1 Exel Tablosu şeklinde 1 seneyi yukarıdaki gibi birbirine ekliyoruz .
Tüm bunları yapmamızın nedeni Belgelendirme Dosyasına bAşladığımız anda hangi belgeyi kim için kullandığımız veya kullanacağımız ve giriş pusulasını kolay bulmak için yapıyoruz .

(Aşağıdaki Tablo EK-7C birleştirilmesi için kullanılacak)
Fatura Tarihi Fatura No Verildiği Yer Ambalaj Malzemesinin Cinsi Ambalaj Malzemesinin Miktarı (Kg)
Ocak,Şubat .. GDT PE,PP,Kağıt,PET

ÖNEMLİ NOT : Piyasaya Süren Firma diye geçen Belgelendirmesi Yapılacak Firmalar 2012 yılında yapacakları belgelendirme miktarlarını öğrenebilmek ve cezalı duruma düşmemek için 2013 Şubat ayının sonuna kadar bildirimlerini girmek zorundadırlar . Firmanın 2012 yılında yükümlü olduğu Ambalaj Atığı Belgelendirmesi aynı yıl içindeki evraklarla hazırlanmalıdır .
Size göndermiş olduğum dosyadaki Ambalaj Atığı Belgelendirme Sözleşmesi 2013 güncel sözleşmedir . Piyasaya Süren ( Belgelendirme Yapılacak Fabrika ) yetkilendirilmiş Kuruluş ( Belgelendrime Yapan Firma) ve Sözleşme Yaptığıınız belediye arasında geçmektedir .

yapacağınız Dosyadaki Evrak Sıralaması ;

1 - İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Üst Yazı
2 - Firma Üst Yazısı
3 - Ambalaj Atığı Belgelendirme Sözleşmesi
4 - EK - 1 ( Dosyada Yer Almaktadır )
5 - Özet Tablo
6 - Giriş Pusulalarına Ait Dökümanların Fotokopileri ( yapılan Belgelendirmeye göre mesela 2 çeşit belgelendirme miktarı var Kağıt - 1000 kg PE - 1000 kg öncelik farketmez ama sıralama tarih, fatura no ve cins olarak yapılmalıdır . 1 kağıt kantar fişi 1 PE kantar fişi olmaz )
7 - Kestğimiz Faturaların Fotokopileri
8 - Kestiğimiz Sevk İrsaliyesi Fotokopileri

Dosya Hazırlarken Yapmanız Gereken Bir Şeyde madde aralarına birer A4 Aracılığı ile (PE GİRİŞ PUSULASI FOTOKOPİLERİ , PE ÇIKIŞ FATURASI FOTOKOPİLERİ GİBİ vs vs . ) ayraç koymaktır .

Belgelendirme Paylaştıma kısmında ise tüm EK-7B ve EK7C kullanılacağı için hepsini belediyenin veri tabanına göndermektir . belediyelerdeki Çevre Mühendisleride bu veri tabanındaki EK - 7B ve EK - 7C leri hazırlanan belgelendirme dosyasındaki özet tabloya göre Piyasaya Süren yani Belgelendirme Yükümlülüğü bulunan firmanın firma kodunu yazarak firmaların veri tabanına gönderir . Firmalarda veritabanına düşen bilgileri kontrol edip onaylayarak bakanlığın veri tabanına göndermiş olur ve böylece belgelendirme dosyamız hazırlanmış olur .

Şeklinde sıralama yapılarak son aşamaya gelinir . Belgelendirme yaptığınız firma ile ters düşmemek için hazırladığınız dosyanın teslim edilmiş olup olmadığından firmanın emin olması için kendileri tarafından teslim edilmesini sağlayınız . Yine aynı şekilde firmaların bu dosyayı teslim etmeden önce birer tane fotokopi çekip onlarında dosya şeklinde 5 sene saklayacağını hatırlatınız . bazı firmalar sizin çekmenizi isteyebilir ama siz çekmeyiniz yoksa yukarıda anlatmış olduğum fotokopi sayıları 3 e çıkar ve buda size bir hayli yük olacaktır .

Belgelendirme Dosyasını İçindeki Herbir Giriş ve Çıkış Faturasının üstüne yaptıracağınız veya varolan .......kg ......(PE,PP ... vb.) ...... firmasının belgelendirilmesinde kullanılmıştır kaşesini vurup boşlukları doldurmayı unutmayınız .

Yüksek miktarlı olması ve tonajları gramı gramına ayarlamak için ise aynı giriş ve çıkış faturasını 1 den fazla kullanabileceğinizi unutmayınız .

Mesela 20.000 Kg lık bir giriş veya çıkış faturasının 5250 Kg mını bir firmaya 14750 Kg mını ise bir firmanın belgelendirmesinde kullanabilirsiniz .

2013 Piyasaya Süren Belgelendirme Yükümlülüğü % 40 'dır , yani 100.000 Kg piyasaya kağıt süren firmanın belgelendirme yükümlülüğü 40.000 Kg 'dır .

Sürç-i Lisan Ettiysem Affetmeniz Dileğiyle , elimden geldiğince anlatmaya çalıştım .

Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

EK'teki dosyalar da işe yarayabilir.
 

Ekli dosyalar

  • 1- İÇŞM üst yazısı.doc
    26.5 KB · Görüntüleme: 698
  • 2- FİRMA üst yazısı.doc
    30 KB · Görüntüleme: 604
  • 3 - Sözleşme.doc
    106.5 KB · Görüntüleme: 668
  • ÖRNEK ÖZET TABLO.xls
    71 KB · Görüntüleme: 781
Merhabalar Ali Osman Bey ; TAT lar topladıkları ambalaj atıkları için para ödemez . Ama bazı belediyeler ücret talep etmekte olup TAT lar işlerine gelirse anlaşma imzalayıp topluyorlar . Normal şartlarda Belediyelerin TAT lara para ödemesi gerekiyor . Çünkü bu atılar su ile toplanmıyor yada elemansız . Mazot gideri eleman gideri vs . vs .
 
Ayrıntılı bilgiler için teşekkürler. 1-2 ufak ekleme yapmak istedim.

PS geri kazanım sorumluluğu %40 değil. Ahşap ambalajlarda %5, diğer ambalajlarda %42
Faturalar üzerinde mutlaka ambalaj atığı ibaresi olmalı. Hem TAT Hem GDT lisansı olan firmaların GDT çıkışları dikkate alınır.
 
Tolga Bey dosyanın hazırlanmasını güzel anlaşmışsınız bir de bilginiz varsa belgelendirmenin tat ların ve belediyelerin nasıl yapacağını anlatabilir misiniz teşekkürler.
 
Teşekkürler Birgül Hanım ...

İlk aşama TAT 'lar Belgelendirme Paylaştırma menüsünden hem EK-7B hemde EK-7C yi sözleşmeli olduğu belediyenin veritabanına gönderir. Sonraki aşamada belgelendirme yükümlülüğü olan firma , TAT firması ve Belediye arasında Belgelendirme Sözleşmesi yapılır . Bundan sonra hazırlanacak Belgelendirme Dosyasıyla birlikte belediyeye gidilerek Belediyede çalışan Çevre Mühendisi arkadaşlar hazırladığımız özet tabloya göre firma kodu ve belgelendirme miktarlarını kontrol edip girerek sistemden belediyenin bağlı olduğu İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne gönderecek onayını yapılacak ve Çevre ve Şehircilik Bakalnlığı Ambalaj Atıkları Yönetim Sisteminde belgelendirmenin tamamlanmasını sağlayacak. Eksik ya da yanlış bir bilgi olduğunda düzeltmeniz dileğiyle.
 
belediyenin veri tabanına nasıl gönderiliyor
bir sorum daha var geri alınabiliyor mu

Bir sorum daha var belgelendirme gönder kısmına bakıyorum belgeleme yapılmış yani kalan miktar sıfır olan kısma tıkladığımda -ye düştüğünü görüyorum neden - de nasıl düzeltebilirim 0 olması gerekmiyor mu
 
Belediyenin veri tabanına gönderme denilen şey sistemde Belgeleme Paylaştırma EK-7B ve EK-7C var oradaki aylık girdiğiniz bildirimleri belediye ismi ve miktarlar olarak gönderiyorsunuz.

-'ye düşmesi sizin için iyi birşey . çünkü belgelenecek miktar 2000 kg iken siz 2001 kg belgelendirme yaptığınız takdirde sistem otomatik olarak seneye yapılacak olan belgelendirme yükümlülüğünden düşülmesi için -x olarak gösterir .

Düzeltme işlemine gelince belgeleme dosyası gönder demişseniz şayet gönderdiğiniz yerin yani anlaşmalı belediye tarafından iptal edilmesi ve tekrar sizin sisteminize düşmesi gerekiyor .

Sisteme geri düştüğü zaman yaptığınız işlemleri tekrar kontrol etmeniz ve geri göndermeniz yeterli olacaktır .
 
Ben girdiğim tüm bildirimleri ve belgeleme miktarlarını incelediğimde - de olan herhangi bir miktar göremedim ve başıma gelmediği için hiçbir fikrim yok kusura bakmayınız .

Seycan hanımın sorusuna gerekli cevap verilmiştir .
 
Merhaba arkadaşlar; Ben TAT tesisinde çalışıyorum.Aylık bildirimleri il müdürlüğüne gönderdikten sonra onaylanması için faturaları da elden yada kargoyla teslim etmemiz mi gerekiyor.Yardımcı olurmusunuz..
 
Merhabalar Rüya hanım ; bildirimlerinizi aylık olarak girdikten sonra bunları döküman olarak alıyorsunuz . İl Çevre Müdürlüğü ' ne hangi ay ve neye ait olduğunu belirtir dilekçe yazıyorsunuz ve Ek olarak 7b ve 7c yide dilekçenin eki olarak dosya yapıyorsunuz ve İl Çevre Müdürlüğünün evrak kayıt kısmına bırakıyorsunuz .Onlar kontrol edip onaylıyorlar .

Önemli Not : Bildirimlerinizi girdikten sonra Atık Ambalaj Sistemi üzerinden göndermeyi unutmayınız .
 
Merhaba Tolga bey. tat firmasında çalısıyorum bende. 2012 kasım ve aralık aylarının bildirimi yapacaktım ambalaj atık bildirim sisteminden. kasım ayının bildirimini yaptım fakat aralık ayında bildirim doldur 7-b de bildiriminiz gönderilmiştir yazıyor..fakat firma raporları bölümünde aralık ayına ait bir bildirim gözükmüyor.kasım ayı sorunsuz yaptım ve raporu gözüküyor. Nasıl halledicem bu sorunu yardımcı olursanız çok sevinicem.
 
Üst