amonyum azotu

Üyeler Görebilir
iyi günler ben boyama yapan bir tekstil fabrikasında arıtma tesisi işletmekteyim. Yapılan son 2 analizlere göre sadece amonyum azotu yüksek değerlerde çıkıyor 30 mg/l civarında çözüm olarak ne yapabilirim acaba ?

Üyeler Görebilir
bizim tesiste ph maksimum 9,5 lara çıkıyor, çıkışda da hiç müdahale etmeden 8,2 ye kadar düşüyor

Son düzenleme:
Üyeler Görebilir
ph 9,5 civarındayken havalandırarak kısmen de olsa uçurabilirsiniz. Müdahale etmeden 8,2 ye kadar düşmesini ise anlayamadım. Dengeleme çıkışı mı 8,5 oluyor? Tesisi kısaca açıklayabilir misiniz daha iyi yardımcı olabilmemiz için?

Üyeler Görebilir
@arslancan tabi ilk olarak atıksuyumuz dengeleme havuzuna geliyor oradan 2 adet terfi pompası ile kimyasal üniteye basılıyor ama redüktörler arızalı olduğu çalışmıyor kimasal ünitemiz dolaylı yoldan kimyasal üniten geçen su toplam 5000 m3 olanyüzeysel aeratörler ile havalandırılan 2 adet havalandırma havuzuna giriyor oradan son çökeltme havuzu oradan deşarj ( ayrıca dengeleme havuzuna çalışmayan kimyasal ünitenin havuzundan gönderdiğimiz baca yıkama suyuda geliyor.)
[automerge]1578914152[/automerge]
@arslancan dengeleme çıkışı pH 9 - 9,5 arası son çökeltme çıkışı pH 8,2 - 8,4 olmaktadır.

Üyeler Görebilir
@enesisik son kısımda ph ın neden düştüğünü yazmışsınız. Baca yıkama suyu kömürlü kazan bacasının yıkamasıdır diye tahmin ediyorum. Oradan gelen su ph ı asidik olacaktır. Siz belli miktarda suyu bacaya gönderip daha sonra dengelemede iki suyu karıştırıyorsunuz. Böylece nötralizasyonu da yapmış oluyorsunuz. Bacadan gelen suyun içindeki külü çöktürmek için ayrı bir havuzunuz var mı yoksa direkt olarak dengelemeye mi dökülüyor? Baca yıkama suyunu dengelemenin çıkış hattına verirseniz suyu hatta nötralize edip, yüksek phtaki suyu dengelemede havalandırarak azor giderebilirsiniz.

Üyeler Görebilir
@Bay Mühendis bende bu tesiste yeni göreve başladım . evet baskı yapılmaktadır. araştırdım baskı bölümünde %46 azot içerikli üre kullanılmaktaymış.aylık 5 ton civarı tüketim oluyormuş.boyahanede üre kullanılmamakta.

Üyeler Görebilir
@arslancan evet kömür kazanı yıkaması aynen öyle yapıyoruz. külü çöktürmek için ayrı bir havuzumuz yok malaasef gelen kanalda birazını tutabiliyoruz ama yeterli değil büyük kısmı dengeleme havuzuna geliyor.
[automerge]1578914809[/automerge]
@arslancan yani baca suyunu kimyasal ünitesinin girişine vermemizi dengelemeden sonra nötralizasyon yapmamızı tavsiye ediyorsunuz. azot giderimini dengelemede mi yapmış olacağız .ama bizim dengeleme havuzunda havalandırma sistemi yok.

Üyeler Görebilir
@arslancan Anladım ben zaten bi ön havalandırıcı düşünüyordumda bu bahaen ile yaptırıbilirim peki bu baca geri yıkamadan gelen suyu pompalar basabilir mi basar ise kimyasal ünitede bir birikim olmaz mı acaaba,

Üyeler Görebilir
@enesisik o tarafa zaten bir şekilde çözüm üretmeniz gerekecek çünkü şu an ki çalışma şeklinizde bir süre sonra dengelemede birikme olacak. Bir çeşit savak ya da filtrenin o hatta eklenmesi lazım.

Üyeler Görebilir
@enesisik ben çalışırken filtre kullanmadım, ama atık su numunesini farklı filtrelerde süzmeyi deneyebilirsiniz. Filtreler hızlı tıkanacaktır ama verimli olacaktır. Belki uygun por büyüklüğünü sağlayabilecek döner disk elekler, tambur elekler de vardır onu araştırabilirsiniz. Benim çalıştığım firmada çöktürme havuzu vardı.

Üyeler Görebilir
@arslancan Merhaba; yüksek ph taki suyu difüzör yada aeratör ile havalandırıp içeriğindeki azot miktarını düşürebileceğimizi söylemişsiniz. Bununla ilgili daha ayrıntılı bir döküman elinizde var mı? Bize büyük yardımı olacağını düşünmekteyim. Yüksek ph tan kastınız >10 yada >11 mi? biraz anlatabilir misiniz?
@enesisik amonyum azotu yüksekliğine girişte yüksek azot konsantrasyonuna ek işletmede yoğun şekilde kullanılan leke çıkarıcı deterjan vb. toksik kimyasallarda sebep olabilir. Azot formundan amonyum formuna dönerken nitrifikasyon bakterileri için optimum ph 7.8-8 aralığıdır. Birde sıcaklık etken olabilir. havalandırma havuzunda sıcaklık 20-30 C aralığında kalmalıdır. Denemelerimize göre >35 C ve <15 C de nitrifikasyon sekteye uğramaktadır. Çözünmüş oksijeni eğer ölçebiliyorsanız 2-3 mg/lt arasında tutmaya çalışın.

Üyeler Görebilir
@harunmustak selamlar. google a yazıp arattığımda bulduğum bir tez. 2.4 bölümünde bahsedilmiş.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Phı 11lere çektiğinizde daha da verimli olduğunu söylüyorlar, ph 9,5 civarında bu yöntemle azot giderimi sağladım. Tabi ki bekletme süreniz, karıştırma miktarınız sıcaklık gibi bir çok konunun etkisi oluyor.