arıtma tesisi

Üyeler Görebilir
arkadaşlar merhaba
atıksu arıtma tesisileri projelerinde ARAZİ ŞARTLARINDAN dolayı (parsel küçüklüğü,vs.) arıtma ünitelerinin yerleri farklılık gösterebilirmi? İşletme aşamasında sıkıntı yaşanır mı ? Mesela havalandırma havuzunun son çöktürmeden sonra olması gibi örnek tesis uygulamaları varmı foto olarak bilgi verirseniz memnun olurum .
herkese iyi çalışmalar...
 
Üyeler Görebilir
mudolyArıtma tesisleri proje aşamasında en uygulanabilir fizibil olanı seçmek işletme-maliyet anlamında önemlidir. " Arıtma ünitelerinin yerleri farklılık gösterebilir mi" sorunuzdan gidersek eğer hatların uzun olması gerekebilir özellikle mevsimsel şartları göz önüne alırsak işletme sıkıntı yaşayabilirsiniz. Pompaların kw larının yüksek tutulması gerekebilir bu da işletme maliyetinizi artırabilir. Şuan aklıma gelenler bunlar.
 
Üyeler Görebilir
Parsel küçük ise parsel değiştirilebilir benim gördüğüm budur yatırımlarda. kamuda bizim gösterdiğimiz alanların mantığı yeterli alanın 1 2 tık üstü arazi belirlenir yatırım için. Farklı seçenekler belirlenir.

Ancak büyük bir işletmenizin arıtma zorunluluğu vardır ve tesis içinde bir yere yerleştirmeniz gereklidir ve sadece atıl engebeli yada küçük bir bölüm vardır oraya yapmak durumundasınızdır öyleyse değişir.
Bu durumlarda da gördüğüm yine buna uygun proses hattı inşa edilir. Mesela bildiğim bir tesis var bu şekilde. Arazi üçgen şeklinde ve deşarj edilecek yere ters / atıksu alınan yere göre de ters. Bu sebeple tesis tersten inşa edilip ince kısma giriş ve terfi yapılıp genişleyen kısma havalandırma havuzları ve çöktürme havuzları projelendirilmiş. Proses hattı ise ona göre yerleştirilmiş. Sizin dediğiniz de aynı şekilde belki önce inşa edilir ancak toplama ve dağıtım hattı ile o proses ayarlanır. Z benzeri şeklinde giden tesis de görmüştüm. Ancak genelde düz (bakanlığın kabulünü almış tip projeler) uygulanması için arazi değiştirmek daha mantıklıdır.

Kolaylıklar dilerim.
 
Son düzenleme:
Üyeler Görebilir
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Burada farklı yerde farklı kapasitelerde küçük - büyük inşa edilmiş atıksu arıtma tesislerini paylaştım. Kapasiteleri, proses şemaları, tesislerin görünümü ve ünitelerin adları gibi tüm bilgiler yer almakta. Arıtma üzerine merak ettikleriniz var ise mutlaka makaleyi incelemenizi öneririm. :)
 
Üyeler Görebilir
istersen artıma tesisinin başına son çökeltimi koyarsın istersen havalandırma havuzun dekantör binasından sonra gelir. Bu sadece borulamayı etkiler. Tesisin genel yerleşiminde yapılan değişiklikler eğer borulamada aşırı derecede dirsek ve kıvrımlara yol açmıyor fazla bir yük kaybı oluşturmuyor ise bir problem teşkil etmiyor. Yani soru gayet basit ama cevap veren arkadaşlar sanırım aşırı detaycı düşünmüş :D
 
Üyeler Görebilir
Örneğin havalandırma havuzlarının tesisin uç noktasıda olması sonra suyun tekrar geri gelmesi çok gözlenen bir durumdur. Burada dikkat edilmesi gereken şeylerden birisi de geri devir ve çamur susuzlaştırma noktalarının yeridir. Geri devir toplama noktasından çamur uzaklaştırmak ve geri devir yapmak kolay olmalı. O yüzden okullarda yan yana yazdığımız proses sırasına göre dümdüz ip gibi binaları dizersek çok mantıklı olmayabilir her zaman. Çünkü havalandırma havuzundan çöktürmeye su cazibeli gider ama geri devirden pompayla çekmek gerekir. Bu detayları da düşünmek gerek.
 
Üyeler Görebilir
Yapıların yeri arazi şartlarına göre değişkenlik göstere bilir, atıksu inşaat yapılarında hidrolik kodlar yardımı ile geçiş sağlanacağı için problem olmaz. Ancak proses akım şemasını değiştirmediğiniz surece problem olmaz.

İşletmede ve yatırım noktasında yorum yapmak doğru olmaz yapıların konumlarını belirlemeden.
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar ileri biyolojik arıtma tesisinde biofosfor havuzu ile azot ve nitrat gideriminin yapıldığı hav.havuzunun olduğu tesislerde ön çöktürme havuzu olmalımı olmasa ne olur araştırdığım kadarıyla bazı tesislerde var bazılarında yok teşekkürler
 
Üyeler Görebilir
mudolyOlması gerekmez. Tesisin kurulduğu yörede debi çok değişkense ön çökeltme (dengeleme) havuzu daha fazla öneme sahip olabilir.

Bir şehir atıksu arıtma tesisi olduğunu düşünürsek yağışlı havalarda ayrık sistem yoksa debi aşırı artacaktır. Bu tarz durumlarda hem suyun karakteri değişecek hem de artan debi dolayısıyla tasarım kriterlerinin dışına çıkılabilir.

Ön çökeltme havuzları bu etkiyi en aza indirebilir ama yok edemez.

Ülkemizde en çok tercih edilen A2O ve AO prosesin işlemesi için bir ön çöktürme havuzuna ihtiyaç yoktur. Bazen maliyet sebebiyle bazen de ihtiyaç olmadığını gösteren teknik sebeplerle ön çökeltme havuzları yapılmaz.
 
Üyeler Görebilir
Adem PiştofoğluEk olarak kirlilik yükünüz çok değilse ön çökeltim önerilmez. Çünkü ön çökeltim havuzunda hatırı sayılır miktarda AKM,BOİ vs. giderilir. Hal böyle olunca havalandırma havuzunuza yeterince besi maddesi gelmez. Bu da azot ve fosfor giderimi konusunda sizi sıkıntıya sokar havalandırma havuzunuza ekstra besi maddesi ilavesi yapmanız gerekebilir. Yada F/M oranı çok düşmesin diye çamur çekimi yaparsınız. Ki bu da atık çamur miktarınızı artırabilir.

Benim görüşüm ön çökeltim yapılacaksa bu ön çökeltim havuzunu istenildiği taktirde by-pass edilebilecek şekilde boru hattının döşenmesidir. Bu sayede kirlilik az geldiği zaman havuz by-pass edilip havalandırma havuzuna daha fazla besi maddesi girişi sağlanmış olur.
 
Üyeler Görebilir
KubilayDumanBir ek daha ön çökeltim havuzu dengeleme havuzu değildir. Dengeleme havuzunda giderim hedeflenmez debi salınımları ve farklı zamanlarda farklı karakterizasyonla gelen atıksuların dengelenmesi hedeflenir. Ama herhangi bir giderim olmaz. Ön çökeltim havuzu ise kendisinden sonraki proseslerin yükünü azaltmak için AKM,BOi de giderim yapar @Adem Piştofoğlu
 
Üst