• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ASKİ-arıtma tesisi işletme sorunları

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
Ankara Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi Tanıtımı

Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi, kent merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta, Sincan ilçesi Tatlar Köyü yakınında kurulmuş olup 1.Ağustos.1997 yılında işletmeye açılmıştır.
Tesis kuru havalarda günde 765.000 m3, yağışlı havalarda 1.530.000 m3 atıksuyu arıtacak kapasitede olup, Tesise gelen atıksudaki organik kirlilik (biyokimyasal oksijen ihtiyacı, BOİ5) takriben 300 mg/l olup, çıkış değerleri arıtmadan sonra deşarj sınır değeri olan 30 mg/l’ dan daha düşük seviyelerde gerçekleşmektedir...
 

Ekli dosyalar

  • ASKİ-arıtma tesisi işletme sorunları.ppt
    620 KB · Görüntüleme: 402
Atıksu arıtma tesislerinde işletme problemi gibi görünmeyen ama işletmede çalışmaya engel olan bazı koşulları da gözardı etmemek gerekir. Aklıma gelenleri bir çırpıda yazarsam;
*Belirli mesafelerde paratoner olması gerekiyor.
*kene - yılan - fare - kedi - köpek tesisten uzak tutulmalı.
*işletmede projelendirmede olmayan fakat değiştirmek zorunda kaldığınız bütün değişiklikleri kayıt altına alıp fotoğraflamanız gerekiyor ki sizden sonra gelen kişiler bakım ya da başka işlerde o değişikliği bilsinler. örneğin bir yerde elektrik ya da su borulama hattını değiştirmek zorunda kaldınız ve hattı farklı bir yerden geçirdiniz; tesiste bunu diğer çalışanlar da bilmeli. Bilmezse olayla alakası olmayan çim biçen bir personel bundan etkilenebilir. Çim sulama hattını sizin hattı değiştirdiğiniz yerden geçirmeye kalkarsa siz düşünün olabilecekleri.. :) Koordineli çalışmak ve yetkin olmak bu konuda çok önemlidir. Kalifiye eleman eksikliğinden bahsedilmiş.
*Dezenfeksiyonda kullanılan maddelerin insan ve ekipmanlara olan etkileri çok fazladır. Bu gibi hayati tehlike taşıyan yerlere işin ehlinden başka kimselerin girmesi kesinlikle yasaklanmalıdır. Bu konularda sadece kalifiye personel çalıştırılmalıdır.
*SCADA - Otomasyon personellerinin uzun çalışma saatlerinde dikkatlerinin dağılabileceği düşünülerek en az 2 kişi olmalıdır.
*Düzenli bakım planları yapılmalı ve bunların tarihli olarak kayıtları alınmalıdır. Bakım planında görünen fakat bakımları yapılamamış olanlara öncelik verilmelidir.
 
Üst