• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık su arıtma tesislerinde aşırı flamentel bakteri (köpürme) sorununa çare bulundu

cavit sirin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Kasım 2017
Firma
şirin makine imalat san.
https://www.cevremuhendisleri.net/dosyalar/aritmada-kus-topu-uygulamasi-jpg.19752/

değerli arkadaşlar öncelikle yeni üyeyim herkese merhaba
biyolojik atık su arıtma tesislerinde kullanıma uygun olarak üretimine başladığımız toplarımızı sizlere tanıtmak isterim
bu toplar özellikle adb, kanada, meksika ve bazı avrpa ülkelerinde sıklıkla kullanılan ve testleri yapılmış bu ürün atır su arıtma tesislerinde bakteri kaynaklı köpük sorununa çözüm getirmektedir.
bakterilerin öldürmeden belirli oranlarda yetişebilmeleri için gerekli ortamı uygun hale getiren bu topların uygulamaları şu an test edilmekte olup olumlu sonuçlar alınmaktadır.
suyun buharlaşmasına ve yosunlaşmada etkili bir çözümolan bu ürün meden sahalarında asit bulutlarının önlenmesi, kuş ölümlerinin minimuma indirilmesi, özellikle altın , bakır gibi kimyasal sıvı havuzlarında kanıtlanmış bir üründür.
bu ürün firmamızca üretilmekte olup. siz çevre mühendislerimizin tanıtımına sunulmuştur.
bu ürün çevrecilik açısından oldukça elverişli ucuz, bakımı kolay, kurulumu kolay, ve 10 yıl garantilidir.
ürün içme sularında buharlaşmayı ve bakteri , yosun oluşumunu önler, altın madenlerinde asit havuzları ve kuş ölümlerini önler, biyolojik arıtmalarda flamentil bakteri oluşumunu artırmadan belli seviyede üremesineortam sağlar. oksijen miktarını yapılan denemelerde ayarladığı tesbit edilmiştir. denemenizi tavsiye ederim. olumlu sonuç alacaksınız umarım. mail. adresim. csirin42@hotmail.com
 
gölet kapak.jpg gölet kapak.jpg hava alanı kuş engelleme.jpg

Biyolojik arıtma tesislerinde en sık yaşanılan problemler ağırlıklı olarak Çamur Kabarması ve Köpürmedir. Çamur kabarması denilince akla gelen ilk unsur filamentli bakterinin aşırı miktarda bulunması denir. Oysa aktif çamur dahilinde bir miktar filamentli bakteri bulunması flok oluşumu için oldukça faydalıdır. Filamentli organizma eksiliği küçük, kolay parçalanabilen (toplu - iğne başı şeklinde) flok oluşmasına neden olur. Yaklaşık 20 ye yakın filamentli organizma türü vardır ve her biri arıtma tesisinin işletilmesinde sorun yaşatabilir.

Arıtma tesislerinde köpürmeye neden olan "Nocardia" ve "M.Parvicella" gibi mikroorganizmalar da filamentlidir. Bu organizmaların sebep olduğu köpük ; kalıcı, koyu kahve renkli olup taziksiz suyla veya kimyasal köpük kesicilerle yok edilmesi olanaksızdır. Zaman zaman köpük seviyesi 180 cm e kadar ulaşabilir. Ayrıca soğuk hava şartlarında bu köpük katılaşarak temizlenmesini daha zor bir hale getirir.

Havalandırma havuzundaki düşük çözünmüş oksijen konsantrasyonu : Çözünmüş oksijen konsantrasyonun 0.01 - 0.03 e kadar düşmesi durumunda filamentli bakteriler (özellikle 1701 tipi) yüksek bir üreme hızına kavuşur. Bu gibi durumlarda hava sağlayan cihazların kapasitesi artırılarak çözünmüş oksijen konsantrasyonu 2.0-4.0 mg/lt aralığına getirilmelidir. İdeal değer için 2.0 mg/lt denebilir. Ayrıca havalandırma havuzundaki MLSS miktarı da artırılabilir.
Organik yükün azalması (düşük F:M oranı) ; F/M oranı arıtılmadır, böylece çamur yaşı düşer. F/M yada çamur yaşının arıtılması / azaltılması geri devir oranı ve/veya fazla çamur miktarlarının değiştirilmesi ile sağlanabilir. Havalandırma havuzundaki MLSS miktarı da artırılabilir. PFR (plug flow reactor) AKTİF ARITMA dönüşüm yapılabilir veya selektör kullanılabilir.
Ham atıksuyun septikleşmesi / sülfit ; Bazı tür filamentli organizmalar hetetrofik olmalarına rağmen aynı zamanda inorganiklerin oksidasyonu veya indirgenmiş sülfürden de enerji kazanarak diğer katı hetetrofik olan flok yapıcı rakiplerine karşı üstünlük sağlamış olurlar. Bu gibi filamentli organizmaların sebep olduğu çamur kabarmaları durumunda SVI değerlerinin 500 ml/g aştığı görülmüştür. Havalandırma kapasitesi artırılmalı veya septiklik kimyasal olarak ta giderilebilir (ön arıtma).
Besi maddesi eksikliği ; Bu durum evsel atıksudan ziyade daha çok endüstriyel atıksuların arıtılmasında görülür. BOD5/N/P oranı 100/5/1 e getirilerek bu durum düzeltilebilir. Çıkış suyundan alınan numune üzerinde yapılan analizde en az 1.0 mg/lt inorganik azot -N (NH3 ve NO3-N) ve 0.2 mg/lt çözülebilir PO4-P olmalıdır.
Düşük pH (< 6.0) ; Havalandırma havuzu pH değeri sülfürik asit veya kireçle 6.5 - 8.5 aralığına çekilmelidir.
Nocardia , çamur kabarmasına (bulking) değil , çamur köpürmesine neden olur. Nocardia köpürmesinde çamur kalın- kalıcı ve kahve rengi kalıplaşmış bir yapıya bürünür. Bu köpük havalandırma havuzu veya çökeltme tankı üzerinde oluşabilir.
Çamur yaşının 9 günü geçmesi durumunda köpürme problemiyle karşılaşılabilir. M. Parvicella yani diğer mikroorganizma için ise düşük F/M değerleri, yağ-gres miktarının yüksekliği ve soğuk hava şartları görülebilir. Nocardia daha çok yazın, M. Parvicella ise kışın görülür. Amerikadaki evsel nitelikli atıksularda yağ - gres oranının Avrupaya nazaran yüksek olmasından dolayı Avrupada M. Parvicella daha nadir görülür.
Çamur köpürmesini engellemek için genelde hava miktarı azaltılır, fakat bu durum düşük oksijen konsantrasyonuna yol açar, başka bir deyişle bu seferde çamur kabarması sorununun başlangıcına yol açılmış olur. Aynı zamanda arıtma veriminden de ödün verilmiş olur.
Klasik çözüm ise ; çamur yaşının düşürülmesidir. Nocardia sorunu yaşayan çoğu arıtma tesisinin çamur yaşını 2 güne kadar düşürdüğü tespit edilmiştir. Diğer başka bir çözüm ise köpük kapanlarının kurulması veya tazyikli su sıkılarak köpüklerin parçalanmasıdır

bu toplar : havadaki çözülmüş oksijen miktarını istenilen düzeyde tuttuğu gözlemlenmektedir. ileriki günlerde deneme fotoları yayınlanacaktır.

topların içlerinde bir miktar sıvı olduğundan kapak etkisi yapmakta buda olumlu sonuçlar ortaya koyduğu gözlemlenmektedir. bu toplar atık su yüzeyini kapatmakta topun üst kısmındaki oksijen miktarı gözlemlenmekte ve olumlu sonuçlar alınmaktadır.



bu konuda önerileriniz, deneyimleriniz, sorunla ilgili ve konu hakkında daha detaylı bilgileri olan arkadaşların görüşlerine , deneyimlerine ihtiyacımız vardır. lütfen paylaşırmısınız.
veya mail. atarmısınız.
 

Ekli dosyalar

  • timthumb.jpg
    timthumb.jpg
    132.1 KB · Görüntüleme: 62
Üst