• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıkların toplanması

Merve Mataracı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Ekim 2009
fabrikamızdaki yağlı bez, eldiven, kağıt,naylon vb atıkları çıktığı yerde toplamak için belirli yerlere varil koyulsa daha sonra dolduğunda geçici depolama alanına taşıyacağız.Varillerin karışmamas ve daha dikkat çekici olması için değişik renklerde boyamayı üzerine öyle yazı yazmayı düşünüyorum.Ancak merak ettiğim birşey var.İstediğim rengi seçebilir miyim.Yoksa bunlar için belirlenmiş bir renk var mı acaba ?
 
Öncelikle yapacağınız bu işlemi atık yönetimindeki zorluğunu değerlendirerek takdir ediyorum...

Çalışmanızda varil içeriğini oluşturucak atıkların ne olacağını ayrıca yönetmeniz gerekecektir.
Bunun için;
"Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlşkin Yönetmelik"
"Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği" kapsamında atıklarınızı tekrar gözden geçirmelisiniz.

Bütünsel bir yaklaşımla bakılacak olursa yönetmeliklerde çalışmanızdaki gibi varillere yapılacak atık biriktirilmesi ile ilgili bir açıklama yapılmamıştır. Ancak varilin de bir ambalaj atığı olduğu unutulmamalıdır. Geri dönüşüm sisteminde geçici depolamanın en önemli basamağının da sınıflama işlemleri olduğunu da belirtmeme gerek yok sanırım.

Renkli varillerle yapılacak işlemin varilin de bir ambalaj atığı olması sebebiyle uygun olacağını zannetmiyorum. Daha doğru bir yöntem olarak atıkların kaynağında ayrı toplanması için atığın türüne uygun konteynırlar ile uygun noktalara bu konteynırların yerleştirilmesidir. Konteynır üzerine atılacak atığın adını ve kodunu yazın. Bu atıkların daha sonra tesiste geçici depolanacağı geçici depolama alanı ya da atık sahasına sevkiyatını sağlayın. Bunun için o alanda da gerekli düzenlemelerin yapılmış olması gerekmektedir.
 
yağlı bezler ve eldivenler imalat atığı,tehlikeli atık sınıfına girer bazı firmalar çöpe gönderiyor ama tehlikeli atıkların çöp deponi sahasına gönderilmesi yasaktır problem çıkabilir bu konuda.
kağıt ve naylon atıklarınız için varil uygun olmaz.büroda geri dönüşüm kutusu uygun olur,atölye kısmında ise naylon için çuval yada tel kafes kullanışlı olacaktır.
Fabrikanız içinde istediğiniz rengi seçebilirsiniz,cam-kağıt-naylon-plastik içinde istediğiniz kadar ayrı toplama üniteleri oluşturabilirsiniz(ama işçiliği ve ilk yatırım maliyeti artacaktır.)
 
Üst