• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu Arıtma Tesisi

muhendiz123

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Mart 2019
Firma
yok
Arkadaşlar, bir ilçenin organize sanayisine kurulacak atıksu arıtma tesisinin çevre müh. yapıcam fakat sadece 2 yıllık danışmanlık tecrübem var ve nereden başlamam gerektiğini bilmiyorum atıksu arıtma tesisleri hakkında bir fikrim yok açıkçası nereden başlamalıyım hangi yönetmelikleri tabiyim ilk olarak ne yapmalıyım
[automerge]1575873474[/automerge]
şuan arıtma tesisi inşaat aşamasında kurulunca direk geçicem
 
Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği, Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği kesinlikle bilmeniz gerekenler. OSB'nin kendi iç tüzüklerini bilmeniz de gerekecek. Atık Yönetimi Yönetmeliği, Büyük Endüstriyel Kazaları Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Yönetmeliği, Sürekli Atıksu İzleme Tebliği de işinizde karşınıza çıkacak mevzuatlar.
 
Merhaba
İlk olarak inşaatı yapılan atıksu arıtma tesisinizin Proje Onay'ı var mı onu kontrol edin ve öncesi ÇED yönetmeliği elbette. İnşaattan sonra devreye alma aşamasında GFB için başvurmanız gerekiyor. Bunun için gerekli evraklar Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinde mevcut.
 
muhendiz123
Şimdi öncelikle sakin olun ve endişeye kapılmayın.
1. Atıksu arıtma tesislerinin temel alt yapısı oluşması için size tavsiyem , atıksuların arıtılması ile ilgili okul notları ve kitaplardan bilgi edinmeniz.
2.Bu bilgiler ışığında Google'de olur veya başka yerlerden olur , arıtma tesisleri ile ilgili paylaşılmış olan (arıtma tesislerinin işletimi , arıtma tesislerinin tasarımı, arıtma tesislerinde karşılaşılan problemler) dokümanlar elinizin altında bulunsun ve okuyun .
3. Atıksu arıtma tesisleri tebliği , su kirliliği kontrolü yönetmeliği , Osbnin kendi arıtmasıyla ilgili yönetmelikleri , Cem beyin dediği diğer tebliğleri çıktı alın okuyun .
4. İnşaat halinde bile olsa muhakkak kontrol için gidin .görün ne yapılıyor ne yapılmıyor. Orada montaj yapan arıtma firmasıyla iletişimde olun ,ekipmanları tanıyın .
Çünkü işlettiğiniz zaman makine -ekipman ile haşir neşir olacaksınız , ona göre periyodik bakımları , arızalara müdahale için gerekli bilgileri sizin de bilmeniz gerekir.
5. İşletme sırasında muhakkak günlük olarak arıtma tesisi saha dolaşımını yapın, nerede ne oluyor aksaklık var mı? Bunları not edin ve planlama yapın..
6. Arıtma tesislerinin son çıkış ürünü olan "çamur" ile ilgili sisteminizde hangi çözüm var ise onunla ilgili doküman , not veya bilimsel çalışmaları çıktı olarak alın yanınızda bulunsun .
7. İşletme ile ilgili arıtma tesisinize özel sorunları araştırın , bununla ilgili dokümanları çıktı alın. İlerde herhangi bir sorunda "burada bahsetmişti" deyip müdahale etme şansını daha fazla olacaktır.
8.Arıtma Tesisi ile ilgili proje çıktıları sizde de bulunsun , ekipmanların katalogları , teknik özellikleri çıktı olarak sizde de bulunsun . Yok ise yükleniciden muhakkak isteyin.
9. İş günveliği ile ilgili atıksu arıtma tesisi özelinde ve genelinde personelinizi biliçlendirin ve eğitim almalarını sağlayın.

Sorun olursa biz buradayız ....İyi çalışmalar . :)
 
bir soru daha sorsam , att proje onayını sadece danışmanlıklar mı alabiliyor bünyesinde çalışan çevre müh. alamıyor sanırım
 
Proje onayını alabilirsiniz. Danışmanlık şart değil.

şartlar;
Proje koordinatörü - ( En az 5 bakanlık projesinde imzası olan sizde 4 aydır sigortalı olan biri yada bunların hepsini unut üniversiteden çevre bölümünden bir hocanın imzası yeterli oluyor sigorta falanda gerek yok noter onaylı sözleşme imzalaman yeterli )
3 yıllık mühendis - sen yada yine dışarıdan hizmet aldığın biri olabilir
Tecrübesiz - sen yada dışarıdan hizmet alacağın biri olur
Birde başka meslek grubundan mühendis ( inşaat vs. )

Ben bakanlık ve il müdürlüğü olmak üzere 5 proje onaylattım firmada çalışan tek mühendis bendim. Geri kalan herkes ile sözleşme imzaladık. İmza parası verdik sadece
 
Buradaki en büyük problem proje koordinatörü onuda Üniversiteden bir hocayla kolaylıkla hallede biliyorsun.
 
AAT proje onay dosyası için Kubilay beyin dedikleri var bir de , Bakanlığın dosya içerisinde istedikleri var . Yani kendi bünyemizde bu kadar personel var ise yapın , ama bakanlık bunun için de btb belgesi ( büro tescil belgesi ) istiyor ( çevre mühendisleri odasından ) yani firmanızın bu iş kapsamında olması gerekir . Bu önemli bir noktadır . O yüzden bakanlık sicil gazetesi ister .
 
Muhtemelen AAT yapım işi ihale ile yapılmıştır. Belki ihale sözleşmesinde proje onayı ile ilgili bir madde vardır. AAT inşaatı yapan müteahhitler proje onay işini halledebiliyor. Ancak ilerde karşınıza mutlaka çıkıyor, halletmeden inşaata başlatmayın derim.
 
@cm.mervan dediği gibi bu işlerle alakasız bir firma olarak tek çevre mühendisi ile alamazsın. Ben proje onayını alırken firma üzerinde ki tek çevre mühendisi idim fakat firma arıtma tesisleri ihalelerine girebilen bir firma idi ( iş bitirmesi olan )
 
İş bitirmesinden dolayı girebilir tabi . Zaten bakanlık onunla ilgili de siz de bilirsiniz ek-3 onaylı formu istiyor dosyada . Belediyeler kısmı ve OSB kısmı kendi yönetmelikleri çerçevesinde istemeyebilir tabi .
 
2017 yılında Bakanlığımızca yapılan çalışmalar neticesinde bu kitap hazırlanmıştı. Nereden temin edilebileceğini bilmiyorum, ama içerik harika. Bulabilirseniz çok faydalı olacağına inanıyorum. Başarılar dilerim.
1575977531279.png
 
Üst