• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atiksu aritma tesisi

sinan kaya

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Ocak 2023
Şehir
Erzurum
Firma
su
atık su arıtma paketlerini Hem endüstriyel sektörde hem de evsel sektörde kimler kullanmak zorundadır? Bunun için bir yasa var mı?
 
Çok geniş bir soru olmuş. Öncelikle atıksuların evsel veya endüstriyel nitelikte olması farketmez. Alıcı ortama verilmeden önce arıtılması gerekir. Konu ile ilgili "Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği" ve "Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği" yönetmelikleri inceleyebilirsiniz. Tam olarak hangi atıksuyun nereye deşarj edileceği hakkında bilgi verebilirseniz daha detaylı açıklama yapmaya çalışırım.
 
sinan kayaBarış Bey bir alt yorumda açıklamış. Burada bilgi verilmesi gereken konu deşarj yeridir. Sizin arıtma yapma zorunluluğunuz ancak bu kritere göre belirlenebilir. Alıcı ortama(dere,göl vs.) veya kanalizasyona deşarjınız varsa ilgili yönetmeliklerdeki sınır değerlere bakarak arıtma tesisi gereklidir yada değildir kararı verilebilir. Eğer foseptik kullanılıyorsa zaten atıksuyunuzu bertaraf tesislerine göndereceğiniz için arıtma tesisi zorunluluğunuz bulunmuyor. Yani sorum deşarj ile ilgili değil demişsiniz ama cevabını deşarjınızı bilmeden veremeyiz.
 
Evsel açıdan bakalım; eğer yakınınızdan geçen bir kanalizasyon hattı yoksa, fosseptik kullanılmıyorsa oluşan atıksuyun bölgede geçerli olan yasal sınırlar çerçevesinde arıtılması gereklidir. Kapasiteye göre SKKY evsel atıksu tablosu veya kentsel atıksu arıtma yönetmeliğine göre dizayn yapılır.

Endüstriyel açıdan bakalım; yakınınızdan geçen bir kanalizasyon hattı varsa (OSB olabilir, belediye olabilir) ve atıksu karakterizasyonunuz izin verilen limitler dahilindeyse arıtma yapmanıza gerek yoktur. Ama herhangi bir kanalizasyon yoksa ve/veya atıksuyunuz kanalizasyona kabul edilecek atıksu limit değerlerinin üzerinde ise arıtma yapılması gerekir. Alıcı ortama (dere gibi) deşarjda SKKY'nin ilgili endüstri tablosuna göre hesap yapılır, yoksa OSB ya da belediyenin kanal deşarj yönetmeliğine bakılır.

Tüm bunlara rağmen bazı kurumsal firmalar kendi iç kuralları gereği ayrıca arıtma yapabilirler.

Tüm bu cevaplar arıtmanın paket, betonarme ya da farklı bir çözüm olmasından bağımsızdır. Arıtmanın tipinin seçimi sonraki adımdır.

Şantiyelerde de aynı durum söz konusudur. Kanalizasyon var mı/ yok mu? Yoksa gereklidir.
 
Üst