• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu Arıtma Tesislerinde Çamur ve Çamur Geri Devrinde Boru Tipi

Hilal Düzgün

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Mayıs 2017
Firma
yok
İyi günler,

Atıksu arıtma tesislerinde çamur ve çamur geri devrinde hangi tip borular kullanılır, bilgisi olan yardımcı olabilir mi? Bazı kaynaklar HDPE tarzı plastik borular diyor ama net bir bilgi olarakta bulamadığım için danışmak istedim.
 
Genel olarak orta ve büyük tesislerde HDPE, ufak tesislerde ise HDPE veya PVC. Yerine göre kısmi olarak paslanmaz da kullanılabilir
 
Şimdi arıtma tesislerinin de hangi tip borular nerede kullanılıyor yazalım;

1- HDPE borular = atıksu hattı ve çamur hattının yeraltından geçen kısımlarında kullanılır. Yani bir boru yeraltıdan gidiyorsa bu boru HDPE borudur.
2- SS / Çelik Borular = Bu borular ise pompa hatlarının yer üstünde kalan kısımlarında ve hava hattında kullanılır. Yani bir boru yer üstünde kalıyorsa ise çelik borudur.

Örnek verecek olursak. Bir dalgıç pompa suyu çekiyor çelik boru ile iletiyor ve boru toprak ile temas etmeye başlamadan hemen önce HDPE ye döner.Aynı şekilde HDPE olarak toprak altından giden boru yüzeye çıkacak havuzun duvarından aşıp yukarıdan boşalacak. İşte burada toprak altından giden hdpe boru yüzeye çıktıktan sonra çelik boruya döner
3 PVC borular = difüzör borularında kullanılır.
4- PPRC borular = Kimyasal hatlarda kullanılır.

Şimdi gelelim sorununa;

Geri devir çamur hattı ilk önce pompalardan çelik boru ile çıkar daha sonra toprak ile temas ettiği yerde HDPE ye dönerek HDPE olarak devam eder.
Çamur susuzlaştırmadaki çamur hattı ise yani dekantör besleme pompaları ile dekantör arasında hat ise tamamen yüzeyde olacağı için çelik boru ile olur.
 
...İşte burada toprak altından giden hdpe boru yüzeye çıktıktan sonra çelik boruya döner

Değişmeyip hdpe kalsa? 2-3 değişim daha mı iyi?
 
Değişmeyip hdpe kalsa? 2-3 değişim daha mı iyi?

Değişimin sebebi şu toprak altında çelik boru paslanır ve gereksiz maliyet olur. Toprak üstünde hdpe boru dayanıksız herhangi bir darbede zedelenme ihtimali vardır. O yüzden toprak üstü çelik boru herzaman daha iyi ve mantıklı , ideal bir çözüm olacaktır.
 
Üst