• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Eğitim Başka Meslek Dallarına Çevre Görevlisi Eğitimi Açılıyor! 16-20 Mart 2020!

Ne desem, nasıl anlatsam bilemedim. Doğru duydunuz, ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ dışındaki çalışanlara ÇEVRE GÖREVLİSİ eğitimi açılıyor. Hem de 1 ay sonra :) Hadi şimdi kutlayalım, "ÇEVRE GÖREVLİSİ DEĞİL ÇEVRE MÜHENDİSİ" ibaresini! Neyimize yarayacaksa...

-20200214170613.jpg

30/07/2019 tarih ve 30847 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmeliğin “Çevre Mühendisi ve Çevre Görevlisi Eğitimi ve Sınavı” başlıklı 12. Maddesi ikinci fıkrası “6 ıncı maddenin birinci fıkrasının ( c) bendi kapsamında yeterlik belgesi alacakların temel çevre bilimleri ve çevreye ilişkin kanun ve ikincil düzenlemeler konusunda yapılacak eğitim ve sınava katılmaları zorunludur. Bu sınavdan 100 üzerinden 70 puan ve üzeri alanlar başarılı sayılır. Bu kişiler çevre görevlisi olarak çalışabilmeleri için çevre yönetimi hizmeti yeterlik belgesini almaya hak kazanır.” hükmü yer almaktadır.

Bu kapsamda; yapılması planlanan çevre görevlisi eğitimine “Üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen fakülteleri ve fen edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veterinerlik fakültelerinden mezun olanlar” katılım sağlayabileceklerdir.

Çevre Görevlisi Aday Eğitimi; 16-17-18-19-20 Mart 2020 tarihlerinde Bakanlığımız Konferans Salonunda (Mustafa Kemal Mahallesi Eskişehir Devlet Yolu Dumlupınar Bulvarı 9. km. No: 278 Çankaya / Ankara) düzenlenecektir.



Katılımcılar Eğitim bedeli olan 600 TL’yi (KDV Dahil) , Türkiye Çevre Koruma Vakfı İktisadi İşletmesinin, TR87 0001 0016 7152 1264 1250 54 IBAN No ve 1671-52126412-5054 Hesap No’ lu T.C. Ziraat Bankası, Ümitköy /Ankara Şubesi; hesaba (EFT, havale, elden vb. yatırılabilir) (Eğitim materyalleri ve sarf malzemeleri bu ücrete dahildir) yatırdıktan sonra
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinden 10 Mart 2020 tarihine kadar kayıt yaptırmakla mükelleftirler. Aksi takdirde ücret yatmış olsa dahi kayıtlar kabul edilmeyecektir.

Eğitim konaklamasızdır. Konaklama katılımcıya aittir.

Öğle yemeği ücrete dahil değildir. Katılımcıya aittir.

Çevre Görevlisi Aday Eğitimi kontenjanla sınırlıdır dolması halinde kayıtlar kapatılacaktır.

Not: Temel Çevre Eğitimi ve Çevre Mevzuatı Eğitim Ders Notları 13 Mart 2020 tarihinden itibaren
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinden yayımlanacak olup, katılımcılara ayrıca ders notu ve doküman verilmeyecektir.

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Bence direkt çevre mühendisliği lisans bölümünü kaldırsınlar 600 tl belge ücreti yatıran herkes çevre görevlisi olsun. Bir meslek nasıl bitirilirden ziyade bir mesleğin itibarı nasıl bitirilir çok güzel gösterilmektedir. Ne diyelim 4 yıl okudu binlerce insan bu bölümü, nice emekler. Çok yazık çok
 
hoop burdan sizinle paylasmak isterim ki biyolog olan patronum ve karısı bu sınava girecekler hehe, varin gerisini siz düsünün 16 dan 32 tesis daha, peki kim bakacak bu tesislere? tabi ki patron ve karısı gelip bakacaklar canim bize kitleyecek halleri yok :). gıda muhendisleri odası kadar olamadık. istihdami zorunlu personel yonetmeligi cikardi adamlar gıda mühendislerini bircok yer 5600 tl net maaşla calistirmak zorunda su anda...
 
Yıl 2008... Çevre danışmanlığı ve çevre görevlisi sisteminin temelleri atılmaya başlanıyor. Yönetmelik ve tebliğler ard arda geliyor. O sırada, 1992 yılından önce İnşaat Mühendisleri Odası çatısı altında barınmakta olan ve 23.05.1992 tarihinde ayrılarak "Çevre Mühendisleri Odası" unvanı ile çalışmalarına başlayan odamız, 16. yaşını kutluyor. 2010 yılında odamız 18'lik delikanlı iken, çevre görevlisi ve danışmanlık ile ilgili mevzuat artık sağlam zeminlere oturmaya başlıyor. Odamız maalesef bu süreçte uyku modundan çıkamazken, atlarını alanlar ise Üsküdar'ı geçiyor ve ilerlemeye devam ediyorlar. Öyle ki, diğer mühendisliklerin odaları ve bazı meslek odaları bastırıyor, uğraşıyor, çevre görevlisi kavramından kendilerine pay çıkarttırıyorlar. Peki bunu kime yaptırıyorlar? Tabii ki bizim bakanlığımıza. Kendileri ile o dönemde alakası olmayan bir bakanlığa, mücadele vererek kendilerini kabul ettiriyorlar. O sırada bizim odamızda ise derin uyku hakim. Sonradan biraz kıpırdanma oluyor ve bari en azından çevre mühendisi ilave eğitim almasın, parasını verip belgeyi alsın diye çaba gösteriliyor ve sonuç veriyor. Odamızın ilk büyük başarısı bu oluyor. İkinci büyük başarısı da, hepinizin bildiği gibi, kanunda çevre mühendisi ibaresinin geçmesi. 28 yıllık hayatında odamızın yapabildiği bunlar arkadaşlar. Demek ki neymiş, odalar yan gelip yatma yeri değilmiş, olmamalıymış...
 
Yönetmelikte ki ibare açık şekilde orada dururken, Çevre görevlisi değil çevre mühendisi nidalarının ne kadar boş olduğunu görmüş bulunuyoruz, oda sayfasında herhangi bir başlık ya da ibare göremedim, görebilen varsa lütfen haberdar etsin bizi de. Yönetmelikten kalkmayan bir şey uygulanmıyorsa suçtur,bu eğitimin açılacağı belliydi yani . Şahsen veteriner olsam dava ederdim, zaten veterinerler mağdur işleri güçleri yok, elektrik görevlisi, inşaat görevlisi belgelerini de alıp tamamen entegre olacaklar yakında. Sendikaları örnek alıp, Çevre mühendislerinin hakkını lafta değil özde korumaları dileğiyle.
 
Çok şey söylemek istiyorum ama sonra siyaset yasağı filan diyen çıkıyor o yüzden susuyorum..

Bu işlerden anlayan biri en azından örnek bir dilekçe hazırlayabilir mi? Hep birlikte en azından cimer başvurusu yapmayı deneyebiliriz. İşe yarayacağını sanmıyorum ama safımız belli olsun..
 
%10 u geçsede 'en az 4 yıllık üniversitelerin mühendislik bölümlerinden,.... ' şeklindeki ibareden dolayı hak iddia talep edemezsiniz diyorlar. Yönetmeliğin değiştirilip ilgili maddenin çevre mühendisliği bölümlerinden ibaresi gelmediği sürece birşey yapamazsınız diyorlar.
 
Mevcut durumda geçmediği bildirilmiş fakat, yıllardır askıda olan bu eğitimin açılması ve farklı dallardan belge alacakların sayısının artması ile bu oranın yükseleceği hesaba katılmadan verilen bir cevap. %10 az bir oran diyerek artırmaya karar verilmiş sanırım :suspus:
 
@lizzie "Oluşan ve doldurulamayan bir boşluk olması halinde; "kimyagerlere ve diğer mesleklere açılacağı" durumu mantıklı olabilecekken, çevre mühendisleri topluluğuna baktığımda nice işsiz ve farklı meslekler yapmak zorunda kalan meslektaşlarımızın olması nedeniyle çokça hakkın göz ardı edileceği görüşündeyim. "
Cimer yazımın bir kısmı :)
 
Twitter'dan odayı, Baran beyi, Ç.Ş.B. Bakanını ve Cumhurbaşkanını mention'layarak tweet atabilirsiniz. Yine belli gün ve saatte 'hashtag' çalışması yapılabilir. Change.org'dan bir imza kampanyası açılabilir. Bu saçmalığa son vermek için başta oda; sonra ÇM.net Ankara ekibi öncülüğünde harekete geçmeliyiz. Ankara ekibi daha müsait olduğundan bakanlıktan randevu isteyip bu haksızlığın durdurulmasını istemeli Bakan'dan yüzyüze ve anlayana kadar anlatmalı. Maalesef İnşaat Mühendisi Bakanın 2 inşaat mühendisi, 1 mimar ve 1 uluslararası ilişkiler mezunu 4 bakan yardımcısı var. 1'i bile çevre mühendisi değil. Çok yazık ve saçma bir durum.
 
@lizzie daha önce çevre mühendisi kelimesinin ilk geçtiği zamanlarda bu eğitim konusunda yazılan itirazlarda benzer şekilde %10 u geçmediği cevapları verilmişti diye hatırlıyorum. Nasıl oluyorsa hiç %10 u geçmiyor bu sayı
 
Çevre görevlisine de çevre danışmanlığına da karşıyım. Bir ilana 500 kişi başvuru yapıyor tecrübeli de düşük ücrete çalışmak zorunda kalıyor. Sıkıntılara çözüm aranmaz iken işsizlik kervanını büyütüyorlar. Bunu yaparken de para kazanmayı unutmuyorlar.
 
Üst