• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bekra

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Değerli Meslektaşlarım,

Seveso bildirimi var daha onu anlamadan bekra bildirimi nedir ya? benim tesisimde ne bekra nede seveso bildirimi var. şimdi nerden ve nasıl başlıcam
 
@İrfan Avcı

"6. Bir tehlikeli maddenin birden fazla sınıflandırmaya tabii olduğu durumda, bu Yönetmeliğin amacına uygun olarak her bir başlık (H, P, E) altında yer alan en düşük niteleyici miktar esas alınarak toplama kuralı uygulanır. Ancak, Not 4’teki kuralın uygulanması için, Not 4 (a), 4 (b) ve 4 (c)’deki her bir başlık altında (H, P, E) ilgili sınıflandırmaya karşılık gelen niteleyici miktar esas alınır."
 
arkadaşlar benim elimde 26 ton kostik( sodyum hidroksit), Hidroklorik asit 20 ton , Sülfirik Asitde 26 ton var. ben bunları toplam kuralına göre yaptığımda üst seviyeli çıkıyoruz. Bir danışman firma ile güvenlik raporu için görüşme yaptığımda bunlar toplam kuralına alınmıyor kapsam dışısınız dedi. Bilgisi olan bana yardımcı olabilir mi acaba. NOT: Msds lerinde bunlar tehlikeli kimyasallar olarak geçiyor.
 
@güneşfunda

Kimyasallarınız hangi kategoriye giriyor?
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Bunların dışında ise dedikleri gibi girmiyor. Ancak bunların içerisindeyse toplama kuralı uygulanıyor. Bildirimi yaparken sekmelerde "adlandırılmış", "adlandırılmamış" tarzında bir bölüm var. Buradan da miktarları topluca kontrol edebilirsiniz. Olmadı MSDS'leri yüklerseniz bir bakalım.
 
@Cem Yılmaz

Cem bey bu eski hesaplama galiba, çünkü yeni hesaplamada akut toksik ve kategorik olarak bakılıyor diye biliyorum. Mesela Çevre için tehlikeli kavramında "su ortamında uzun süreli olumsuz etkilere neden olabilir" ifadesinin karşılığı H413 ve oda kategori 4. Yeni BEKRA eklerinde ise Kategori 1 ve Kategori 2 değerleri göz önünde bulunduruluyor. Yanlış biliyorsam düzeltin. İyi çalışmalar..
 
Arkadaşlar benim firmamdaki kimyasallar bunlar .bunların kategorisini nasıl belirliyeceğim ve toplama kuralında H,P,E ye göre arı ayrımı hesaplama yapacağım .Ben konuyu anlayamadım .yardımcı olabilir misiniz acaba.
3 ton Lpg
1,05 ton resist78 Comp A
1,8370 ton jotun zinc 100 comp B
0,6070 ton Jotun tinner No.25
lpg dışındakiler boya maddeleridir.
MSDSlere baktım bunların ek-1 e göre nasıl sınıflandırılacağını ve hesaplamasının nasıl yapılacağını anlamadım
 

Ekli dosyalar

  • jotun thinner No. 25.pdf
    193.4 KB · Görüntüleme: 64
  • jotun zinc 100 comp B.pdf
    161.9 KB · Görüntüleme: 28
  • Resist 78 Comp A.pdf
    199.4 KB · Görüntüleme: 20
  • Tüpraş LPG msds.pdf
    449 KB · Görüntüleme: 16
@hatice kaya

jotun thinner P5c
jotun zinc E1
Resis P5c ve E2
Lpg P2 zararlılık kategorileri bunlar. LPG adlandırılmış onun sınır değerleri alt seviye 50 üst seviye 200

Kategoriler belirttiğim şekilde.Toplama kuralını bunlara göre yapabilirsin
 
@hakan çağlar
merhaba resis için p5c ve E2 demişsiniz hesaplamada hangi kategoriye göre işlem yapacağız acaba ,
bir de Lpg p2 demişsiniz hem adlandırılmış hem adlandırılmamış değer vermişsiniz. anlatabilir misinz ben bu konuyu hiç anlamadım da
 
Merhaba Arkadaşlar,

Toplama Kuralı Hesabı yapılacağı zaman Adlandırılmış ve Adlandırılmamışlar üzerinden yapılmaktadır. Yeni sistemte zararlılık kategorisi seçilmemiş olan kısımda cıkan kimyasalları toplama kuralına eklenecek mi eklenmeyecek mi ?

Eklenecekse hangi bölüm de ve nasıl değerlendirilmesi gerekmektedir.
 
zararlılık kategorisi seçilmemiş olan kısımda cıkan kimyasallar derken? neyi kastediyorsunuz? Tehlikelilik sınıfını mı???? Tehlikelilik sınıfına girmeyen kimyasalların Bekra beyanında olmaması gerekiyor zaten. Bekra beyanı tehlikelilik sınıfına giren kimyasallar için yapılıyor.
 
arkadaşlar merhaba danışmanlığını yaptığımız firmalarda mazot ve bütim kullanıyor ben bunları neye göre toplama kuralı yapacam anladım bildirimi yardımcı olurmusunuz.
 
@A.samet

Mazot adlandırılmış listenin 34. bölümünde bulunuyor. "(c) Gaz yağları (dizel yakıtlar, ev ısıtma yağları ve gaz yağ karışımları dahil)"

Alt seviye için 2.500 üst seviye için 25.000 ton niteleyici miktarı esas alacaksınız. Bitüm dediğiniz sanırım 8052-42-4 CAS numaralı asfalt. Bu adlandırılmış listede bulunmuyor. Bitüm için MSDS'ine bakıp tehlikelilik sınıfını belirliceksiniz. Muhtemelen tehlikelilik sınıfına girmiyordur. Girmiyorsa zaten bildirim yapmanıza gerek yok ve toplama kuralına dahil edilmeyecek. O durumda sadece Dizel Yakıt için Bekra bildirimi yapıp hesaplama kuralını uygulayın. Örneğin tesisinizde x ton mazot varsa;

x/2.500<= 1 ise kapsam dışı
x/2.500>=1 ise alt seviye
x/25.000>=1 ise üst seviye
 
Arkadaşlar Merhaba,
Danışmanlığını yaptığım bir firma için BEKRA Beyanı yapacağım da, Hidroklorik asit adlandırılmış listede yer almıyor, ancak
Sağlık zararları Cilt Aşnd. 1B- H314 Göz Hsr. 1- H318 BHOT Tek Mrz. 3- H335
diye bir ibare var MSDS formunda. Buna bakarsak H1B olduğu için BEKRA Beyanında hesaplayacak mıyım?
 
zararlılık kategorisi seçemiyorsanız yanı tehlikesiz demek? eğer öyleyse toplama kuralına eklememeniz gerekir. Örnek verebilir misiniz

H1B olduğunu hangisine göre söylediniz. Yazdığınız H larda tehlikeli olan yok gibi görünüyor
 
Üst