• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Belediye ihalesi

Esra Tiğiz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Aralık 2012
Firma
Obalılar Kağıt Metal Plasik Cam Toplama Ayırma San. Tic. Ltd. Şti.
Arkadaşlar merhabalar,
Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisi olarak yeni bir belediye ile anlaşma yapmak için ihale yapılması şartı var mıdır, yoksa belediyenin kendi tercihi midir? Yönetmelikte böyle bir zorunluluk bulamadı. Bu konuda bilgisi olan var mıdır?
 
@Esra TİĞİZ aslında şart yok. Ama belediyeler de bu işten para kazanmak istediği için yavaş yavaş ihale işine geçiyorlar. Belediye ihaleye çıkarmak istemezse ihalesiz alırsınız. Zaten belediye ihale işini kabul ederse aktif olan sözleşmeler kendiliğinden düşer. Bizim bulunduğumuz ilde kimi ilçelere ihaleye geçirdiler bizim buraya da yavaş yavaş gelir bu iş. Ona hazırlıklı olmak lazım .
 
2014 yılı Sayıştay Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporunda; 5393 sayılı Belediye Kanunu, belediyelere çevrenin korunması amacıyla yapılması gereken görevler yüklemiştir. Bu kapsamda ambalaj atıklarının toplanması, ayrıştırılması, geri kazanımı, ortadan kaldırılması ve depolaması ile ilgili bütün hizmetleri yapmak belediyelerin temel bir görevi ve imtiyaz hakkıdır. Belediyeler Kanunla verilmiş olan bu görevi kendisi gerçekleştirebileceği gibi sözleşme imzaladığı çevre lisanslı geçici faaliyet belgeli toplama ve ayırma tesisleriyle de elde edebilir. Söz konusu bazı belediyelerin şirketlere ihale yapılmadan ve imtiyaz hakkı karşılığında gelir elde edilmeden ambalaj atığı toplama ve ayrıştırma imtiyazı vermesi söz konusu değildir. denılıyor sayıstay raporunda ama zorunluluk halı varmıdır tam olarak kestıremedım .
 
Belediyeler yaparsa olur :) Şaka bir yana, Devlette emsal esas teşkil eder. Bu sebeple, ihaleli yapılan yerler var ve gelir elde ediliyor ise, ihale yapılmadan olan yerler Devleti gelirden ger birakıyormuş gibi görünebilir. Gerçi bu Belediyenin sorunu, bir belediyeci olarak, konuyu faydalı buldum. İhale yapacağım :) Tşk.
 
Evsel nitelikli atıktan kaynakta değilde konteynerlerden toplama aşamasından sonra bir ayrıştırma tesisi kurmuş bir orta çaplı belediye var mıdır? Böyle bir yerin işletmesini yer tahsis ederek sadece protokol ile lisanslı firmaya yaptırmak mümkün müdür? Ben mevzuata göre uygun değil diye düşündüm. İhaleye çıkılması zorunlu gibi geldi fikirlerinizi bekliyorum meslektaşlarım.
 
@Abdulkerim DOĞAN

İBB kendisi yaptığı için başka birine yaptırmasına gerek kalmıyor sanırım :)
 
merhaba arkadaşlar, burada ambalaj atığı yönetmeliğine göre bir firmaya verebilirsiniz.. ama 5393 sayılı belediye kanununa göre;
-Madde 15- Belediyenin yetkileri ve imtiyazları şunlardır:
(l) Belediye, (e), (f) ve (g) bentlerinde belirtilen hizmetleri Danıştayın görüşü ve İçişleri Bakanlığının kararıyla süresi kırkdokuz yılı geçmemek üzere imtiyaz yoluyla devredebilir; toplu taşıma hizmetlerini imtiyaz veya tekel oluşturmayacak şekilde ruhsat vermek suretiyle yerine getirebileceği gibi toplu taşıma hatlarını kiraya verme veya 67 nci maddedeki esaslara göre hizmet satın alma yoluyla yerine getirebilir.
- Madde 34- Belediye encümeninin görev ve yetkileri şunlardır
g) Taşınmaz mal satımına, trampasına ve tahsisine ilişkin meclis kararlarını uygulamak; süresi üç yılı geçmemek üzere kiralanmasına karar vermek.
Madde 67- Gelecek yıllara yaygın hizmet yüklenmeleri
Belediyede belediye meclisinin, belediyeye bağlı kuruluşlarda yetkili organın kararı ile park, bahçe, sera, refüj, kaldırım ve havuz bakımı ve tamiri; araç kiralama, kontrollük, temizlik, güvenlik ve yemek hizmetleri; makine-teçhizat bakım ve onarım işleri; bilgisayar sistem ve santralleri ile elektronik bilgi erişim hizmetleri; sağlıkla ilgili destek hizmetleri; fuar, panayır ve sergi hizmetleri; baraj, arıtma ve katı atık tesislerine ilişkin hizmetler; kanal bakım ve temizleme, alt yapı ve asfalt yapım ve onarımı, trafik sinyalizasyon ve aydınlatma bakımı, sayaç okuma ve sayaç sökme-takma işleri ile ilgili hizmetler; toplu ulaşım ve taşıma hizmetleri; sosyal tesislerin işletilmesi ile ilgili işler, süresi ilk mahallî idareler genel seçimlerini izleyen altıncı ayın sonunu geçmemek üzere ihale yoluyla üçüncü şahıslara gördürülebilir.

eskiden firma bulmak zordu. günümüz teknolojisinde artık kazanç kapısı haline atık sektöründe firma bulmakta zorluk çıkmıyor ve belediyeler artık ve kanuni olarak ihale yapıyorlar.
 
Toplanan karışık katı atıkların ayrıştırılması ile ilgili bir ihale yapmış ya da tesis kurulumu ile ilgili bilgisi olan meslektaşım var mıdır?
 
Lüleburgaz Belediyesi yakın zamanda dökme ambalaj atığı satışı ihalesi yapmıştı. Fakat belediye personellerinin sitede üye olduğunu sanmıyorum :/
 
Doğru cevap verebilmek adına sorunuzu daha net sorar mısınız? Kaynağında ayrı toplanan ambalaj atıklarının ayrıştırılmasından mı bahsediyorsunuz? @AltugCaglar
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar Merhaba;
Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Tesisi olarak, belediyenin Ambalaj Atıklarının Ayrı Toplanması konulu ihalesine girmeyi planlamaktayız. İhale dosyası hazırlama ve ihale süreci hakkında deneyimli arkadaşların tecrübesine ihtiyaç duymaktayım.
 
Kübra YıldızÜstad Merhaba,

Belediye sınırları içerisinde oluşan ambalaj atıklarının toplanması için en az 3 tane lisanslı firmanın katılması gerekir. Belediye bunun için ihale açar ve bunu yayınlar. İhalenin ne zaman ve nerede olacağını belirtir. İhale şartlarında firmaların lisanslı olması, toplama araçlarının olması ve diğer gerekli şartların sağlanmasına dair teknik şartname hazırlanır. Lisanslı firma istenilen şartları sağlıyorsa başvuru yapar. İhale günü en düşük teklifi veren firma işi alır. Süreçler bu şekilde ilerlemektedir.
 
Üst