• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Belgelendirme

Yasin Güldeş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Aralık 2011
Firma
kılıçlar katı atık
arkadaşlar belgelendirme konusu şekillendi mi? belediyeler mi yapıyor yoksa tesisler mi? ben belediyeler olarak sonuçlandı biliyorum fakat cuma günü belediyeden aradılar bi firmanın belgelendirme işi var onu yapın dediler acayip bi muamma var...
 
Firmalar çalıştığım tat-gdt firmasını arayıp yeni yönetmeliğe göre belgelendirme yapıyormusunuz diye soruyorlar. Sektörde yeni olduğum için cevap veremiyorum. Konu ile ilgili bilgisi olan yorum yazabilir mi?
 
@pratik01
normalde antalyadaki sempozyumda anlatılan artık TAT ların belgelendirme yapamayacağı belgelendirmelerin belediyeler üzerinden yapılacağımış sunumlardan anladığım kadarıyla .
 
Ben de belediyeler yapacak diye biliyorum. Zaten ambalaj atığı veri sisteminde belgelendirme yapamazsınız diye uyarı veriyor. Ayrıca belediyeler de çevre bilgi sistemi için kullanıcı kodu ve şifre alacaklar. bununla da sistemde belgelendirme işlemini yapacaklar. ama belediye bununla nasıl uğraşır nasıl uygulamaya geçilir bilmiyorum. en kısa zamanda açıklığa kavuşur umarım bu konu
 
Arkadaşlar aslında mesele Belediye'nin mi yapacağı yoksa TAT'ın mı yapacağından öte para kime kalacak asıl muamma bu...
Şimdi söyleyin bana kaçınız "Belediye: belgelendirme bedelleri benim" dese halen bu tartışmayı yaşayacaksınız.
Yoksa belgeyi sisteme ben girmişim o girmiş çok da fark etmez...
 
Bence bu işi belediyeler yürütemez. hem bunu yapacak tecrübeli elemanları yok. tek tek firmalara dosya da hazırlayamazlar. bu sistem uygulamaya geçildiği daha ilk ayında patlak verir. hem Selçuk beyin dediği gibi parayı kim alacak. belgeler benden belgelendirme belediyeden. parayı onlar alırsa belgelerimi niye göndereyim.
 
Arakadaşlar, 1.800 ton PP belgelendirmesi yapmam gerekiyor. İl çevre, önce bekleyin yönetmelik ile ilgili bir değişiklik olabilir dedi, sonra eskisi gibi yapın diyerek geçiştirdi. Ben de hem TAT firmalarını hem de belediyeleri hem de YK'leri kapsayacak şekilde bir teknik şartname hazırladım ( bilmiyorum ne kadar doğru oldu). Yılı yarı ettik neredeyse hala çözüm yok. Ayrıca ihale için yaklaşık maliyet çıkarmam gerekiyor, belediyelerin de bu konuda pek yardımcı oldukları söylenemez. Bir diğer konu belediyeler yapacaksa yakın çevre belediyeleri mi yoksa diğer illerdeki beldeiyeler de bu işi üstlenebiliyor mu? Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Kolay gelsin.
 
1.800 ton çokmuş Salim Bey sadece PP olunca walla çok kalabalık yerlerdeki TAT sorumlusu arkadaşlar kalkar bu işin içinden diyorum sadece...
 
Ben de aynı şeyi düşünüyorum yani belediyelerin elimdeki bu miktarı geri kazanacak kapasitesi olduğunu zannetmiyorum. Ya YK ler ile ya da TAT lar ile sorunu çözebilirim gibi geliyor. Ama ne hikmetse Belediyeleri de şartnameye eklemek durumunda bırakılıyoruz. Yetkilendirilmiş kuruluşlar da Belediyeleri şartnamenize ekleyin, zira itiraz edebiliyorlar, diyorlar. Ne saçma şeylerle uğraşıyoruz yaa..
 
ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliğinde ambalaj olarak kabul edilen ambalajlarla ürün piyasaya sürenler her yıl şubat ayında piyasaya sürmüş oldukları toplam ambalaj miktarını sistem üzerinden bildirirler. bildirimi yapılan bu ambalajların 2014 yılı için geri dönüşüme kazandırılma oranı yüzde 44 tür. firmalar ya kendi toplama sistemlerini oluşturmak ya da yetkilendirilmiş kuruluşla sözleşme yapıp piyasaya sürdükleri ambalajların yüzde 44 ünü geri toplatmak zorundadır. her firma kendi toplama sistemini oluşturma gücünde olmadığı için TÜKCEV, ÇEVKO gibi yetkilendirilmiş kuruluşa para ödeyip bu parayı ödediğine dair belgeyi beyan edince belgelendirme yapmış sayılıyor.

tabi bu vakıfların hiçbir toplama sistemleri de yok. normalde bu vakıflar parasını aldıkları tonaj miktarı kadar ambalaj atığını geri kazanım firmalarına göndermek zorundalar fakat herşey kağıt üstünde dönüyor fiili bir durum yok
 
belgelendirme yapacagımız firmaları bızım adımıza çevko veya tükcevmi yapıyor yani
 
şubat ayında bidirimi yapıyorsunuz il çevre müdürlüğü bildiriminizi onaylıyor onay verilmiş durum raporundaki belgelendirilmesi gereken miktarın parasını yetkili kuruluşa yatırıyorsunuz yetkili kuruluş belgelendirmiş oluyor
 
Şahin beyin verdiği bilgilere ek olarak, depozito yöntemi de yönetmelik kapsamında piyasaya sürenlerin tercih edebileceği bir yöntemdir.
Ayrıca, Şu an yetki alan 3 adet yetkilendirilmiş kuruluş bulunmaktadır.
 
neden belgelendirme konusu bu kadar gündemde bu kadar muammada bırakılıyor anlamış değilim. belgelendirmeden kazanılan para bu işi yapan TAT firmalarına kalması lazım. beledıyeler fırmalara maddı ve manevi yönden yardımcı olmuyor. araç,personel ,eğitim, mazot .... herşeyi firmalar üsteleniyor. birde bu gelirler belediyelere verilirse firmalar nasıl yürütecek bu işi. kağıt , plastik satarak mı sadece. buna kim inanıyor anlamış değilim. belgelerin hepsi firmalarda. bu belgeleri firmalar belediyelere vermese belediye nasıl belegelendirme yapacak? belediye oturduğu yerde sistemını açıyor onay veriyor. bunun için mi tüm gelir belediyelere verecek. zaten belediye adına ambalaj atıklarının toplanması işi yapılıyor . belgelendirmeden gelen bu paralar yine belediyelere harcanıyor. her yıl aynı sorun. daha Türkiye olarak bu tarz konuları netliğe kavuşturamıyoruz. Durum vahim bence...
 
Üst