• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Biyo-bozunur plastik torba

Emre Turkdogan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Ekim 2013
Firma
GASKİ GENEL MÜDÜRLÜGÜ
Endonezya’daki bir firma o kadar ekoloji dostu bir plastik torba üretti ki, onu yiyebilirsiniz bile. Bali’deki Avani Eco isimli şirket görünümü ve hissi plastiği andıran ancak tamamen bozunabilir ve kompostlanabilir özellikte bir torba üretti. Bu torba suda da çözünüyor, dolayısıyla hayvanlar bunu yediğinde bir sorun oluşmuyor. Firmaya göre ürün o kadar zararsız ki, insanlar bunu yutabilir. Endonezya’nın büyük bir plastik kirliliği sorunu var. Atılmış plastikler nehirleri tıkıyor ve önceden muhteşem olan plajları kirletiyor. Temizleme çalışmalarına ordu da katılmış. Ancak ne kadar temizlenirse, bir o kadar çöp çıkıyor.

Küresel plastik sorunu
Plastik kirliliği bütün dünyanın sorunu. Her yıl, en az 8 milyon ton plastik okyanusa atılıyor, bunu her dakika okyanusa bir kamyon atık gönderilmesine benzetebiliriz. Denizde yaşayan canlılar ve kuşlar bunları yedikleri için veya bunlara sıkışıp kaldıkları için ölüyorlar. Plastik de ufalanarak gıda zincirine giriyor.

Plastik ambalajın yalnızca %14’ü geri dönüşüme alınıyor, bu sırada pek çok plastik ambalaj da yalnızca bir kere kullanılıyor. Buna ilave olarak, yıllık değeri 80-120 milyar dolar olan plastik ambalaj malzemesinin %95’i kayıp ediliyor. Bu büyük bir sorun, ancak bir sonuç bulmaya çalışan bir kuruluş oldu.

Yeni Plastik Ekonomisi
Ellen MacArthur Vakfı’nın Yeni Plastik Ekonomisi isimli oluşumu buluşçulardan üreticilere kadar önemli aktörleri bir araya getiriyor ve plastikle geleceğimizi tekrar düşünüp tasarlamayı amaçlıyor. Temel fikir plastiğin doğrusal ekonomisini (kullan ve at) dairesel bir hale çevirmek (yeniden kullan veya geri dönüştür). Vakfın temel projelerinden biri iki milyon dolarlık plastik ekonomi buluş ödülü. Ödül ikiye ayrılıyor. Dairesel Tasarım Yarışması ile ambalaj tasarlanma yönteminin nasıl değiştirilebileceği inceleniyor, Dairesel Malzeme Yarışması ile de plastiğin nasıl başka malzemelerle birleştirilebileceği inceleniyor.

Plastik için yeni çözümler
Tasarım yarışmasının kazananlarından biri atılabilir kahve bardağı sorununa çözüm bulmaya çalışmış. Her yıl dünya üzerinde 100 milyar atılabilir kahve bardağı satılıyor ve neredeyse hiçbiri geri dönüşüme uğramıyor. ABD kökenli bir firma olan Trio-Cup, atılabilir kâğıt bardakları plastik kapağa ihtiyaç duymayacak şekilde origami benzeri bir teknikle üretiyor. Tamamen %100 kompostlanabilen bir malzemeden yapılıyor.

Malzeme kategorisi kazananlarından biri olan VTT Teknik Araştırma Merkezi (Finlandiya), görünümü ve dokusu plastiğe benzer, ancak tamamen tahtadan yapılmış bir ambalaj tasarlamış. Bu malzeme müsli, fındık ve peynir gibi ürünlerin saklanması için kullanılabilecek, ayrıca tarımsal ve orman yan ürünlerinden kaynaklanan çok tabakalı ve kompostlanabilen bir yapıya sahip. Teoride bu ambalaj mevcut plastik engel film pazarının %15’ine kadar olan kısmını karşılayabiliyor.

Evoware, Cakarta’nın su kaynaklarının plastik atıklar ile tıkanması sorununu çözmeye çalışan bir firma. Firma gıda malzemesi sarma amaçlı tek kullanımlık ambalajlara yönelmiş, bunlar toplamadan kaçarak kumsallara, akarsulara veya okyanusa gidiyor. Deniz yosunu esaslı bir malzemeyle yapılmış ürünler suda çözünebiliyor veya yenebiliyor. Bitkilerin beslenmesi için bile kullanılabiliyor. %100 bozunabilir ve vitaminler ile mineraller içeriyor, dolayısı ile bitkiler için doğal bir gübre fonksiyonu gösteriyor.

Buluş grubu şampiyonları 12 aylık hızlandırma programına katılacak (Think Beyond Plastic ile beraber) ve uzmanlarla çalışarak buluşlarının pazarlanabilir hale getirilmesine gayret edilecek.

Ancak, kazanan buluşlar çalışan bir plastik sistemini inşa etmeye ihtiyacımız olan çözümleri yansıtmakta ise de, bu girişimcilerin geçiş sürecini kendi başlarına yürütemeyeceği Ellen MacArthur Vakfı tarafından dillendiriliyor. İş dünyası, politika üretenler ve yatırımcılar plastikler için dairesel bir ekonomiye doğru gitmelidir.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
10 yıl önce de, biyo-bozunur diye çıkarmışlardı AMA biyo-bozunmuyordu, sadece küçük parçalara ayrılıyordu. Plastikçi hilesiydi. Bunu bilmiyorum. Her yıl dünya üzerinde 100 milyar atılabilir kahve bardağı satılıyor ve neredeyse hiçbiri geri dönüşüme uğramıyor. ABD kökenli bir firma olan Trio-Cup, atılabilir kâğıt bardakları plastik kapağa ihtiyaç duymayacak şekilde origami benzeri bir teknikle üretiyor. Tamamen %100 kompostlanabilen bir malzemeden yapılıyor.
 
Üst