• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı (BOI)

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
BOI (BIYOKIMYASAL OKSIJEN IHTYACI) TAYINI

1 GENEL BILGILER
içerisinde bakteri bulunan kanalizasyon veya endüstri atıksularına oksijen verildigi takdirde,bakteriler aracılıgı ile, kararsız (çürüyebilen) maddeler aerobik parçalanmaya ugrar. Bu ayrısma sırasında bir miktar oksijen sarf edilir. Çürüyebilen maddeler kararlı hale dönüsürler. Organik maddelerin aerobik sartlarda kararsız halden kararlı hale gelmeleri için bakteriler tarafından kullanılan oksijen miktarına, “biyokimyasal oksijen ihtiyacı” denir ve kısaca BOI seklinde gösterilir. BOI, atıksudaki organik maddelerin aerobik sartlar altında oksidasyonu ve minerilazasyonu (stabilizasyonu) için bakteriler tarafından sarf edilen oksijen miktarıdır. Organik maddeler bakteriler için gıda maddesidir. BOI parametresi, kanalizasyon ve içinde toksik maddeler bulunmayan endüstri atıklarının kirletebilme derecesini, gerekli oksijen miktarı cinsinden tayinde kullanılır.

BOI deneylerinde meydana gelen reaksiyonlar, biyolojik faaliyetlerin sonucudur. Reaksiyon hızı, sıcaklık ve suyun kirliligine baglıdır. Deneyde yasayan organizmalar, organik maddelerin su ve karbon dioksite oksidasyonu için görev yaparlar. Deney sırasında oksijen miktarının tükenmemesi gereklidir. 20 °C de oksijen sudaki çözünebilen miktarı 9,0 mg/L’dir. Bu nedenle, kirli suların istenen düzeye kadar seyreltilmesi gereklidir. Ortamın bu süre esnasında bakterilerin faaliyetini engellemeyecek sekilde uygun olması gereklidir. Ortamda zehirli maddeler bulunmamalıdır. Ayrıca gerekli yiyecek maddesi ve bakterilerin büyümesi için azot, fosfor gibi belirli elementlerin bulunması gereklidir. Teorik olarak tam bir biyolojik oksidasyon için çok uzun zaman gerekir. Pratikte reaksiyonun 20 günde tamamlandıgı kabul
edilir. Ancak tecrübeler, biyolojik oksijen ihtiyacının büyük bir kısmının ilk 5 günde sarf edildigini göstermistir. Kullanma suları ve birçok endüstri artık sularında 5 günlük BOI nin toplam BOI nin %70’i veya %80’i oranında oldugu bulunmustur. Bu durum ortamdaki organik madde miktarı ve asının (ayrısmayı saglayacak mikroorganizmalar) kalitesi ile ilgilidir. Kanalizasyon suları, kirli su ve endüstri atıklarının oksijen ihtiyacı su üç gruptaki unsurlar tarafından harcanır:
a) Aerobik organizmalar tarafından yiyecek kaynagı olarak kullanılan karbonlu organik
maddeler,
b) Bazı özel bakteriler için (Nitrosomonas, Nitrobacter gibi) yiyecek kaynagı olarak kullanılan azotlu organik bilesikler: nitrit (NO2-) ve amonyaktan (NH3) toplanan yükseltgenebilen azot,
c) Indirgenebilen bazı belirli kimyasal bilesikler (ferro demir, sülfit ve sülfürler) molekül halinde çözünmüs oksijen ile reaksiyon verirler. Ham su ve tasfiye edilmis kanalizasyon suyunun oksijen ihtiyacı için çogunlukla birinci gruptaki maddeler gereklidir. Biyokimyasal oksijen ihtiyacı asagıda açıklanan BOI deneyine göre yapılır. Eger test yapılacak su, sadece ham su veya tasfiye edilmis kanalizasyon suyu ise, alıcı ortam üzerindeki oksijen yükünün ölçümü basit olacaktır. Fakat bu durum her zaman mevcut olmayıp, çogu hallerde atıksuyun kapsamındaki organik bilesikler, kolayca biyolojik oksidasyona ugramazlar. Bu tip bilesikler bulundugu zaman, belirli asılama metotları ve 5 günlük standart inkübasyon periyodu muvaffak olmaz ve atıksuların etki derecesi, desarj noktalarının mansabındaki noktalarda mümkün olur.

Numunelerin alınısı ve analizi arasındaki geçen zamanda korunabilmesi için:
1) Numunedeki oksijen miktarı, 300 mL’lik oksijen sisesine doldurulan numuneye 0,7 ml
H2SO4 ve 1 mL sodyum azotür ilave edilerek 4–8 saat korunabilir.
2) BOI tayini için herhangi bir koruyucu kimyasal madde ilave edilmez.
3) +4 °C de buzdolabında saklanır. Aksi halde, BOI, oda sıcaklıgında % 40 azalabilir.

Devamı Ektedir
 

Ekli dosyalar

  • BOI TAYINI.pdf
    114.8 KB · Görüntüleme: 867
Üst