• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Biyolojik arıtma azot

sabihaçıbık

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Nisan 2023
Şehir
Denizli
Firma
Tekstil
ızgara- dengeleme- havalandırma-son çöktürme- deşarj şeklinde bir biyolojik artıma gerçekleştiriyorum. Amonyum azotu sorunum var bunun için havalandırma havuzu oksijen değerim nitrifikasyon ve denitrifikasyon için kaç olmalıdır
 
Bunun cevabını vermek için aşağıdaki sorulara önce yanıt verebiliriz:

- Havalandırma tipi nedir (difizör, jet aeratör), çözünmüş oksijen sensörleri kaç tane ve havuzun neresinde bulunuyor?
- Çözünmüş oksijen sensörleri kalibre mi?

Sorununuz yüksek amonyum ise diğer parametrelerde sorun olmadığını düşünürsek çözünmüş oksijeni yükselterek sorundan kurtulmak mümkün olabilir. Modern tesislerde havalandırma işlemi oksijene göre değil amonyum ve nitrat konsantrasyonlarına göre yapılabiliyor.
 
Havalandırma işlemini aeratörlerle yapmaktayım , oksijen sensörü bulunmamaktadır, nütrient dengesinde de sıkıntı olduğunu düşünüyorum. saha tipi oksijenmetre ile ölçüm yapıyorum.
 
sabihaçıbıkOksijen sensörü olmayan biyolojik arıtma olmaz. Eminim sizin suçunuz değildir ama böyle bir sistemi kuran iyi niyetli değildir. Bu kadar mı dünya gerçeklerinden uzak olunur ya! Yazık günah ülkemizin hem milli serveti boşuna gidiyor hem de o su arıtılamadığı için doğamız her geçen gün yok oluyor.

Yine de eldeki imkanlarla çözüm arayacak olursak yapabilecek tek şeyiniz aeratörlerin havalandırma kapasitesini artırmak olabilir. Amonyum ölçümü yaparak değişimi izleyebilirsiniz.

Giriş suyunuzun özellikleri belli mi?
 
AAT iş akım şeması varsa paylaşabilir misiniz? Biyolojik havuzlarından O2, ORP ve pH sensörlerinin olması önemlidir. Jet aeratör ile havuzun dibini karıştıramazsınız. Havuz altında yeteri düzeyde oksijen ve su akışı olmadığı için istenilen reaksiyonlar tam anlamıyla gerçekleşmez. İlerde revizyon yapabilirsiniz. Muz mikser + blower ya da jet aeratör + blower olması daha iyi olur. Tek sorun NH4 miktarı ise havalandırdığınız havuzda düşük C miktarı ve oksijenin havuzun her noktasında 1,5-2 ppm arası olduğundan emin olmanız gerekir. Amonyum oksitlemek için nitrosomonos türü bakterilerin havuzda yeteri kadar olması gerekir. NO2 ve NO3 miktarını takip ederek, bu bakterilerin gelişimini izleyebilirsiniz. Bu bakteriler C gideren bakterilere oranla çok hassaslar, havuz şartları uygun olması gerekir. Özetle; havuzun her noktasında oksijen 1,5-2 ppm ve düşük C karbon olması gerekir.
 
Üst