@cilgincevreci
Toplantının süresi; toplantıya katılanlarla ilgi tam olarak. Geçen yıl, çalışığım madenin atık barajı konulu halkın katılım toplantısına katılmıştım.
Toplantının yeri, maden sahamıza çok yakın bir köydü. O köydeki süt toplama merkezi idi. Ayrıca maden sahamızda bu köyün erkeklerinden çalışanlar da vardı.
Sabah, toplantı yerindeki masaları vs. düzenlemeye gittiğimizde köy muhtarı bize kapıyı açmadı. Toplantıdan bir önceki gün, bir çevre platformu gelip köylü ile konuşmuştu.
İl Müdürlüğü geldi, toplanıyı açtı. Çed firmamız sunumunu yapmaya çalıştı. Bir çevre platformundan gelen birkaç otobüs arkadaş vardı. Sonra jandarma da geldi.
Çevre platformundaki arkadaşların amacı, toplantıyı yaptırmamaktı. Bu yüzden çed firmasındaki arkadaşım, sunumu bitiremedi. İl müdürlüğü de, durumla ilgili tutanak yazdı yanlış bilmiyorsam. Köylü toplantıyı yaptırmıyor gibisinden.
Sonra süreç devam etti. Atık barajı için tüm prosedür tıkır tıkır devam etti.
Sonuç olarak anlatmaya çalıştığım, (tarafsız gözle yazmaya çalıştım), halkın katılım toplantısı hengame bir işe yaramadı.
Ama platform, köylüleri kapıyı açtırmamak gibi yöntemler yerine, toplntıya aktif ve bilinçli bir şekilde katılmaya ikna etseydi durum belki değişebilirdi, belki de değişemizdi bilemiyorum. Ama sadece "İSTEMEZÜK" demek, çare olmadı. Köylümüz, halkımız, platformumuz projenin neden istenmediğini, gördüğü zaraları somut biçimde anlatabilseydi eğer çok daha güzel olurdu.
Katıldığım diğer atık barajı ile iligli toplantılarda, toplantı içeriği olarak işte ÇED sunumu yapılıyor. Arkasından halktan güzel sorular da gelebiliyor. Bazen yatırımcıdan köy için de bir destek/bağış isteği gelebiliyor.
Dediğim gibi, toplantının içeriği de vakti de katılanlara bağlı