• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇED-Halkın Katılımı Toplantısı

Emre Türk

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Şubat 2009
Firma
....
Arkadaşlar, ÇED raporu hazırlanmasında gerçekleşen 'halkın katılımı toplantısı'nda, raporun olumlu veya olumsuz çıkmasında halkın rolü nedir.Herhangi bir sebep belirtmeden sadece 'istemiyorum ' demek yeterli midir?Yoksa halk istese de istemese de Devletin elinde olan bişeymidir?:confused:
 
İnceleme-Değerlendirme Komisyonu(İDK), ÇED çalışması süresince halkın görüşlerinin alınmasını ve bu görüşlerin ÇED ekibince dikkate alınması ister. Değerlendirmelerinde bu görüşlere karşı ekibin aldığı önlemlerin tatmin ediciliğini inceler. Bu arada halkın sadece istemiyorum bu faaliyet gerçekleştirilmesin demesi hiçbirşey ifade etmez. Halk, söz konusu faaliyeti neden istemediğini gerekçeleriyle birlikte açıklamalıdır. bu şekilde mantık çerçevesinde gelen bi itirazsa, mecburen dikkat edilmelidir. ÇED çalışması sonlandığında itirazı eden kişi yakındığı konuda önlemlerin alınmadığını gördüğünde tekrar bildirir ve yine bu itirazların dikkate alınmaması faaliyeti sonlandırmaya kadar gider..!
 
Arkadaşlar yarın atık barajıyla ilgili halkı bilgilendirme toplantısı yapılacak. Toplantı ne kadar sürer, ve toplantının içeriği nasıl olur?
 
@cilgincevreci

Toplantının süresi; toplantıya katılanlarla ilgi tam olarak. Geçen yıl, çalışığım madenin atık barajı konulu halkın katılım toplantısına katılmıştım.

Toplantının yeri, maden sahamıza çok yakın bir köydü. O köydeki süt toplama merkezi idi. Ayrıca maden sahamızda bu köyün erkeklerinden çalışanlar da vardı.

Sabah, toplantı yerindeki masaları vs. düzenlemeye gittiğimizde köy muhtarı bize kapıyı açmadı. Toplantıdan bir önceki gün, bir çevre platformu gelip köylü ile konuşmuştu.

İl Müdürlüğü geldi, toplanıyı açtı. Çed firmamız sunumunu yapmaya çalıştı. Bir çevre platformundan gelen birkaç otobüs arkadaş vardı. Sonra jandarma da geldi.

Çevre platformundaki arkadaşların amacı, toplantıyı yaptırmamaktı. Bu yüzden çed firmasındaki arkadaşım, sunumu bitiremedi. İl müdürlüğü de, durumla ilgili tutanak yazdı yanlış bilmiyorsam. Köylü toplantıyı yaptırmıyor gibisinden.

Sonra süreç devam etti. Atık barajı için tüm prosedür tıkır tıkır devam etti.

Sonuç olarak anlatmaya çalıştığım, (tarafsız gözle yazmaya çalıştım), halkın katılım toplantısı hengame bir işe yaramadı.

Ama platform, köylüleri kapıyı açtırmamak gibi yöntemler yerine, toplntıya aktif ve bilinçli bir şekilde katılmaya ikna etseydi durum belki değişebilirdi, belki de değişemizdi bilemiyorum. Ama sadece "İSTEMEZÜK" demek, çare olmadı. Köylümüz, halkımız, platformumuz projenin neden istenmediğini, gördüğü zaraları somut biçimde anlatabilseydi eğer çok daha güzel olurdu.

Katıldığım diğer atık barajı ile iligli toplantılarda, toplantı içeriği olarak işte ÇED sunumu yapılıyor. Arkasından halktan güzel sorular da gelebiliyor. Bazen yatırımcıdan köy için de bir destek/bağış isteği gelebiliyor.

Dediğim gibi, toplantının içeriği de vakti de katılanlara bağlı :)
 
@cilgincevreci

Gelen yorumlara cevap vermeye çalıştım kendi çapımda,daha doğrusu platformdaki arkadaşlarımla konuşmaya çalıştım. Aktif olmaya çalışsam da çok başarılı olamadım maalesef.

Sizin toplantınız daha sakin geçerse, gelen sorulara yanıt verebilirsiniz mesela. Danışman firmanın değil de, firmanın asıl çalışanlarının halk ile iletişim kurması daha güzel tabii ki. Gelen sorular da, içme suyu, atıklarınız ne olacağı, tarım ve sulama suları, sondaj vb konularla ilgili olabilir.
 
Merhaba. Ders kapsamında ÇED raporu yazmamız gerekiyor ve hocamız halkın katılımı ilanı yapmamızı istedi. Gübre endüstrisi üzerine çalışıyoruz. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Arkadaşlar e-ced sayfası ile ilgili bir sorun mu var acaba?

Bir de İrem hanım halkın katılımı toplantısının amacına uygun olduğunu yada dikkate alındığını düşünüyor musunuz? Ve son cümleniz aslında genel tüm yatırımcıların faaliyetin konusu ve yeri farketmeksizin o yöre halkının (hele bir de şehir merkezlerinden daha uzak, köy halkı ise tam dişlerine göre durum oluşuyor) ekonomik güçsüzlüğü üzerinden halkı parasal anlamda kandırmak sureti ile bu faaliyetlerinin ortaya konması için halkı yanına almaktan başka bir amaç barındırmadığı da gerçek değil midir? Ki kötü olan bunu ÇED dosyalarında özellikle belirtmek de bunun daha vahim bir boyutu..

Bu düşüncemi İrem hanım asla sizin şahsınız adına değil, devletin ÇED sürecine bakışını ve halkına verdiği değeri ortaya koymak adına paylaşıyorum..

Aslında bu ÇED sürecini, raporlarını ve bilimselliği tartışmamız gerekiyor tüm ince noktalarına kadar..Yoksa çoğu arkadaşımız da bu sürecin içerisinde ve bazen gerek ÇED sürecinin gerekse ÇED denen olgunun pek ciddiye alınmadığını söylüyorlar, duyuyoruz ve yaşıyoruz..Dolayısıyla bu bakış açısı da o süreç ve rapor için emek veren arkadaşlarımızın aynı anlamda emeklerine de saygısızlığı ortaya koyuyor ki bu da yürek yakan bir hal..
 
Çed raporu hazırlanması gerekiyor. Yap
Halkın katılım toplantısı yapılması gerekiyor. Düzenle
Emisyon İzni alması gerekiyor . Al
AAT onayı alması gerekiyor . Al

artık o kadar basma kalıp geliyor ki bazı şeyler. Kimsenin inanası gelmiyor
Maksat ÇED firması kazansın, Çevre Danışmalık Firması kazansın, Çevre Ölçüm Laboratuvarı kazansın. Piyasada ekmek dönsün.
Bakanlığımız öyle bir yönetmelik yapıyor ki neden yapıyor onu bile kendisi anlam veremiyor.

Çoğu halkın katılım toplantısı yatırım öncesi olduğu için en çok sorulan soru çocuğumuzu işe alacak mısınız ?
İnşaat Faaliyeti Devam ederken acaba mahkemeye versek kamulaştırmadan yada çevreye verdiği zarardan daha kendi lehimize daha çok para alabilirmişiz.
Faaliyet bittikten sonra yandım feryatları ile ortada gezme işlemleri kimi suyundan, kimi havasından, kimi toprağından
 
Merhaba Özgür Bey,

Çed raporu hazırlanmasında yetkili olduğunuzu bildiğimden dolayı bir konuda yorumlarınızı merak ediyorum, çed hazırlanması konusunda çalıştığımız firma ile halkın katılımı toplantısı sonucu kurum görüşlerinin alınması aşamasında sorunlar yaşadık ve bu problemler firmanın bırakılmasına kadar gelmiş durumdayız , benim sormak istediğim kurum görüşlerinin toplanması aşamasında çed işlemlerine başladığımız firmayı bırakmak istersen yönetmelik ya da uygulama gereği yeni firma ile kaldığımız yerden başlayabilir miyiz yoksa en başa dönmek mecburiyeti var mıdır,? eski firma bir dilekçe ile devredebiliyor mu yoksa bırakmamız imkansız mı tekrar mı başvuru yapılıp halkın katılımı dosyası yapılmalı,,

Çok teşekkür ederim

@Özgür Anaç
 
Üst