• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre danışmanlık firmasında yapılan işler nelerdir?

Fevziye Gültekin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Mart 2018
Şehir
Antalya
Firma
Üniversite
Bir çevre danışmanlık firmasında genel olarak günlük yapılan/yapılması gereken işler nelerdir ? Yönetmeliklerin uygulanması ve takibi ile ilgili olarak neler yapılmaktadır?Danışmanlık firmasında çalışan arkadaşlar ayrıntılı bilgi verebilirseniz çok sevinirim :)
 
Kendimi ifade etmek için söyledim sadece. Normal şartlarda şuan staj yapabilsem öğrenmiş olacaktım zaten bir danışmanlık firmasında neler yapıldığını, işlerin nasıl yürüdüğünü. Fakat şuan buradan öğrenmeye çalışıyorum. Sorduğum soru ile dalga geçmenize gerek yoktu.
 
@hakanmaden Peki, bir yanlış anlaşılma olmuş o halde kusura bakmayın lütfen.
[automerge]1595530368[/automerge]
@Cem Yılmaz Tam olarak öğrenmek istediğim şey tesis ziyaretleri dışında ofiste, masa başında ne gibi işler yapıyorsunuz ?
 
@Fevziye Gültekin Ofiste bir ayda ortalama 4-5 gün geçirme fırsatım oluyor. Kendi yaptıklarımı sayarsam, günün tamamında ÇMNet arkada açık. Genellikle gelen mesajlara ve yeni konulara bakmaktayım. Resmi Gazete'yi gece 00.00'dan itibaren kontrol ederim çıkıp çıkmadı mı diye. Çıktıysa bizi ilgilendiren mevzuat var mı onu kontrol ederim. Gün içerisinde de 2-3 saatte bir "mükerrer" Resmi Gazete çıktı mı diye kontrol sağlarım.

Yeni bir yönetmelik, tebliğ, kanun ya da taslak varsa onları incelerim. Bazılarına görüş yazısı hazırlar patronuma sunarım. Bilmediğim ya da eksikliğini hissettiğim mevzuat kısmıyla ilgilenirim. Kendi işlerimi kolaylaştıracak dosyalar hazırlarım (atık çıkış kontrol tabloları, atıksu analiz raporlarının excel ortamına dökülüp toplu halde tutulması, çeşitli prosedürler, planlar vb.). Sosyal medya olarak LinkedIn ve Twitter kullanmaktayım. Gün içerisinde takip ettiğim şeyler oluyor. Ayrıca danışmanlık yaptığım illerin çevre müdürlüklerinin web siteleriyle, ÇED Şube ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünün sayfalarını 2-3 saatte bir kontrol ederim.

Bunları gün içine yayınca, hele bir de firmaların özel işleri yoksa bir şekilde günü tamamlıyorsunuz. Ancak bu işte yeni iseniz ekstradan yapmanız gereken işler var. Örneğin; ayda 5 gün ofiste geçiriyor ve toplamda 10 firmanız var ise, her günün bir yarısını bir firmanın dosyasına ayırabilirsiniz. Dosyadaki eksik ya da fazla olan şeylerin notlarını çıkarıp konuyla ilgili çalışma gerçekleştirebilirsiniz. Alınmış olan izinler, yapılmış olan beyan ve bildirimler, atık yönetim planları, atık sözleşmeleri, ticaret sicil gazeteleri, kapasite raporları gibi her şeyi inceleyebilirsiniz.

Sonradan danışmanlığına başladığınız bir firmayı anlamanın en iyi yolu, danışmanlık klasörünü baştan hazırlamak ya da sıfırdan incelemekten geçiyor. Prosesi de en iyi iş akış şeması ve proses özeti hazırlarken öğreniyorsunuz. Günümün genel özeti budur.
 
Ben Çevre Danışmanlığı/Çevre Görevlisi Hizmeti işi yaptığım sıralarda şöyle yapıyordum;
Öncelikle her ay için ziyaret programlarımı yapıp her firmanın ilgiline faks/mail ile bilgi veriyordum. bu PROGRAM DAHİLİNDE FİRMA GÖRÜŞMELERİMİ/Zİyaretlerimi gerçekleştiriyordum. İlk ziyaretimde firma yetkilisi ile birlikte Çevre Danışmanlığı/Çevre Görevlisi Hizmeti yasal gözden geçirme/takip formu ile firmanın Çevre Mevzuatı kapsamındaki eksiklerini/yapılacaklarını tespit ediyordum. Bir program dahilinde bu Çevre Mevzuatı kapsamında yapılacaklara başlıyordum. Mesela atıksu arıtma tesisi ihtiyacı varsa bir proram dahilinde start veriliyor. Atık sahası yapılacaksa bir program dahilinde start veriliyor. Tabii bunları ilgi firmanın yetkilileri ile insan kaynakları, muhasebe, müdürü, teknik birimleri ile birlikte/paralel yürütülüyor, firmanın bütçe durumuna göre yürüyen işleri de aksamadan peyderper eksikleri tamamlıyorsun. Gerekirse ilgi kurumlara bilgi verilir şu durumdayız ama şu uygulamaalrı başlattık eksiklerimizi tamamlıyoruz diye herhangi bir ani veya planlı denetimde zor durumda kalamayalım diye.
 
Üst