Çevre Denetimi Yönetmeliği ile ilgili Bilgilendirme
21 Kasım 2008 tarihinde yürürlüğe giren Çevre Denetimi Yönetmeliği, 1 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe girmiş ve Yönetmeliğin gereği yükümlülüklerin yerine getirilmesi için işletmelere 18 ile 24 ay arasında süre verilmiştir.
2002 yılında yayınlanan ve bir türlü uygulanamayan Çevre Denetimi Yönetmeliği’nden 7 yıl sonra yürürlüğe giren ikinci Çevre Denetimi Yönetmeliği’nin, özelikle 4 yıllık çevre mühendisliği eğitiminin birkaç günlük kurs veya seminerlerle başka meslek grubundan kişilere verilecek sertifikalara eşdeğer tutulması, Anayasa’ya ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu’na aykırı hükümleri nedeniyle bazı maddelerinin iptali istemiyle Odamız tarafından Danıştay’da dava açılmıştır. İptali istenen Yönetmelik maddeleri ve gerekçelerinin yer aldığı ayrıntılı Rapora
adresinden ulaşılabilmektedir.
Çevre Denetimi Yönetmeliği’nin bazı maddelerinin iptali için açılan dava devam ederken 22 Ekim 2009 tarihli Resmi Gazete’de Yönetmelik değişikliği yayımlanmıştır. Tesadüf bu ya; açıkça hukuka aykırı olduğunu düşünerek iptalini talep ettiğimiz maddelerin, adeta dava konusunu ortadan kaldırma çabasıyla değiştirildiği görülmektedir. Değişiklik yapılan maddelerin de işlendiği Yönetmeliğin son haline
adresinden ulaşılabilmektedir.
Keza benzer bir durum 24 Temmuz 2009 tarih, 27298 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Türk Silahlı Kuvvetleri Çevre Denetimi Yönetmeliği”nde de yaşanmıştır. Yönetmeliğin 8. maddesinde Çevre denetim görevlileri ve çevre yönetim işlem sorumlusu olarak görev yapacak personel ile ilgili benzer bir sınav şartı getirilmiş, bu düzenleme de Odamız tarafından Danıştay’a taşınmıştır. Odamızın konu ile ilgili açıklamasına
adresinden ulaşılabilmektedir.
Çevre Denetimi Yönetmeliği değişikliğinde en çok dikkat çeken konu ise birkaç günlük kursa eşdeğer görülen 4 yıllık çevre mühendisliği eğitimini alan meslektaşlarımıza sınavsız verilen sertifika hakkının da ortadan kaldırılması olmuştur. Bilimsellikten, çevre mühendisliği mesleğinin gerçeklerinden uzak bir Çevre ve Orman Bakanlığı da ancak ülkemizde görülebilecek bir vakadır. Üstelik Bakan, Müsteşar ve Genel Müdür düzeyinde çevre mühendisliği bölümü öğretim üyeleri bu bakanlıkta halen görev yapmaktadır.
Bütün bunlarla birlikte Bakanlığın internet sitesinde Yönetmelik gereğince yapılacak eğitim seminerlerinin duyurusu yayınlanmaya başlanmıştır.
Ancak değişikliğe uğrayan söz konusu Yönetmeliğin 16-3 Maddesi “Çevre görevlisi eğitimi programı, çevre görevlisi adaylarına eğitim vermeye ve sınav yapmaya yetkili kurum ve kuruluşların ve bu kurum ve kuruluşlarda eğitim verecek personelin nitelikleri ile belgelendirme işlemleri bir tebliğ ile belirlenir.” şeklinde olmasına rağmen bugüne kadar bu hususta yayınlanmış herhangi bir Tebliğ de bulunmamaktadır. Hemen akla gelen bir başka soru ise 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren Yönetmelik hükümlerinde açıkça ifade edildiği halde neden hiçbir çevre mühendisine “Çevre Görevlisi Sertifikası” verilmemesidir. Görünen o ki; kendi hazırladığı Yönetmeliği bile uygulamayan bir Bakanlıktan ülkemizde çevre denetimi yapmasını beklemek iyimserliktir.
Odamız dayanağını Anayasa’dan alan TMMOB’ye bağlı kamu kurumu niteliğinde meslek örgütüdür. Serbest Çevre Mühendisliği Hizmetleri Uygulama, Tescil, Denetim Ve Asgari Ücret Yönetmeliği 22 Nisan 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Bakanlık, Çevre ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun çerçevesindeki hizmetlerine yoğunlaşmalı ve meslek alanımızdan elini çekmelidir.
Konuyla ilgili bu aşamada Odamız tarafından yapılması planlanan çalışmalar;
1- Yönetmelik hükümlerine aykırı olan eğitim programının iptali için İdari Mahkeme’de dava açılacaktır.
2- Yönetmelik değişikliği ile daha da belirgin hale gelen hukuka ve bilime aykırı idari uygulamanın iptali için hukuk mücadelesine devam edilecektir.
3- Üyelerimizin tepkisi 7000’den fazla meslektaşımızı temsilen ilgili makamlara sözlü ve yazılı olarak iletilecektir. Öncelikle Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof.Dr. Lütfi Akça’dan Oda Yönetim Kurulumuzca randevu talep edilmiştir.
Üyelerimize/meslektaşlarımıza duyurulur.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu