• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Görevlisi/Çevre Görevlisi Eğiticisi Eğitimine İlişkin Bilgiler

Tarık Can

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Aralık 2008
Şehir
Manisa
Firma
Cançed Çevre Danışmanlık ve Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti.
Evet meslektaşlarım, bugün çdy yönetmelik değşikliği yapıldı. Veee bizleri biraz olsun sevindiren yönetmelikten artık hiçbir umudumuz kalmadı. Resmen(!) tamamen(!) ÇEVRE MÜHENDİSİ ibaresini sildiler. Diğer bölümlerle bizi eşdeğer tuttular. Birlik olup buna itiraz etmemiz gerekir. Bunu imza toplayıp imzalarla birlikte dilekçeyle bakanlığa sunma gibi vs. şeyler olabilir. Görüşlere açığız. Kısa bir sitemden sonra geleyim İLANINIM ASIL KONUSUNA; ÇDY kapsamında 2009 Yılı Çevre Görevlisi/Çevre Görevlisi Eğiticisi Eğitimine İlişkin Bilgiler bakanlığımız sitesinde ilan edildi. Ben de burdan sizlere haber edeyim dedim.

Eklerden hepsine ulaşabilirsiniz.

Herkese kolay gelsin, iyi çalışmalar...
 

Ekli dosyalar

  • 2009 çgeduyuru.doc
    36 KB · Görüntüleme: 136
Duyuruda gözüme çarpan bi nokta daha arkadaşlar,

Eğitim ve Sınav Bilgileri:
Eğitim Bakanlık personeli tarafından verilecektir.
Eğitim yeri ve süresi: Antalya- Kasım 2009 / 100 ders saati
Sınav Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır

Allah aşkına !!! 100 saatlik bir eğitim
10'ar saatten 10 gün
8'er saatten 12,5 gün yapıyo.

Bir firmada/şirkette çalışan teknik elemanlar (tek değil çünkü çevre birimi kurmak için 1 koordinat + 3 çevre görevlisi) aynı anda eğitime giderlerse bu şirketin hali ne olur. Ayrıca BİZ ÇEVRE MÜHENDİSLERİ 4 yıllık zaten bi eğitim aldık. bir daha eğitime girmek ve sonunda yazılı sınav olmak (bütün hayatımız sınav oldu, OKS, ÖSS, ÖYS, KPSS, KPDS, ÜDS vs) gurur kırıcı ve alaycı :(:mad: Bugün iyice kızdım, akşamı nasıl yaptığımı bilmiyorum. Durup durup siteye yazasım meslektaşlarımla dertleşesim geliyor of of ne olacak halimiz? :confused:

İşin kötü tarafı, bu yapılan değişiklikler mesleğimize meslektaşlarımıza maddi kazanç olarak negatif etkilenecek (zaten pozitif tarafı da tartışılır). Kaybeden elbette ilk önce biz olduk ama daha önemlisi ÇEVRE ve TÜRKİYE yurdumuz kaybetti. Başımız ve dostlar sağolsun arkadaşlar.
 
Bu durumu biraz daha araştırıp daha detaylı incelicem kısa zaman içerisinde.. itiraz vb. çabalarımız muhakak olucaktır fakat bunu bireysel olarak yapmamız tabiki bi anlam ifade etmez.. bunun için başvurualcak tek adresiniz Çevre Mühendisleir Odamızdır..antalya il temsilciliğinde tartışmasını başlatacagım..ankara genel müdürlüktende baran beyle tanışığım..ilk fırsatımda onada bu konuyu açıcam..ne yapabilirizin cevabını en kısa zamanda en doğru ve yetkili ağızdan bulmaya çalışacağım...

bu durum hernekadar hoşuma gitmesede beklediğim bir seydi aslında.. Çok şaşırdığım söylenemez.. ama her zaman yapıcak bişeyler vardır..bizde şikayetimizi itirazızımı yapıcaz tabiki.. Unutmayalım ki mesleğimize sahip çıkıcak olan sadece bizleriz....
 
ÇDY

Benim anlamadığım yeni mezun arkadaşlarımız ne yapacak. Sonuçta eğitim için en az 2 yıl tecrübe istiyorlar.Bu durumda bu yönetmeliğin istihdam ve olanakları artırması gerekmez miydi? Şimdi olayı tamamen siyasete iştirak ettirip büyük balık küçük balık mevzuu oluşturdular. Yangından mal kaçırırcasına eğitimler + eğitim şartları gerçekten rant kokuyor başka bişey değil.
Allah yardımcımız olsun demekten başka çareler olmalı, bulmalıyız.
 
Arkadaşlar,

ÇMO İstanbul Şube bu konuyla ilgili olarak yarın bir toplantı düzenleyecektir. Katılımlarınızı bekliyoruz herkesin.


Değerli Üyemiz;
Çevre Denetim Yönetmeliği'nde yaşanan son gelişmelerle ilgili yarın İstanbul Şubesinde yapılacak toplantıya katılımınızı bekliyoruz.

Tarih: 24 Ekim 2009 Cumartesi
Saat: 17.00

Yer: ÇMO İstanbul Şubesi
İstiklal Cd. Koçtuğ İşhanı No: 178/2
Tünel Beyoğlu
 
Arkadaşlar İstanbulda olanlar bu toplantıya mutlaka katılsın. Odanın davası zaten devam ediyordu bu konu ile ilgili odanın son yaptığı açıklamayı ekleyeceğim... Birşeyler yapmak lazım. Böyle saçma şey olmaz... Bir veteriner benim işimi yapacakmış saçmalık bu ya.. Hele iki yıl çalışma şartı da neyin nesi oluyor.. niye okuduk arkadaş biz dört yıl..
 
Çevre Denetimi Yönetmeliği ile ilgili Bilgilendirme

21 Kasım 2008 tarihinde yürürlüğe giren Çevre Denetimi Yönetmeliği, 1 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe girmiş ve Yönetmeliğin gereği yükümlülüklerin yerine getirilmesi için işletmelere 18 ile 24 ay arasında süre verilmiştir.

2002 yılında yayınlanan ve bir türlü uygulanamayan Çevre Denetimi Yönetmeliği’nden 7 yıl sonra yürürlüğe giren ikinci Çevre Denetimi Yönetmeliği’nin, özelikle 4 yıllık çevre mühendisliği eğitiminin birkaç günlük kurs veya seminerlerle başka meslek grubundan kişilere verilecek sertifikalara eşdeğer tutulması, Anayasa’ya ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu’na aykırı hükümleri nedeniyle bazı maddelerinin iptali istemiyle Odamız tarafından Danıştay’da dava açılmıştır. İptali istenen Yönetmelik maddeleri ve gerekçelerinin yer aldığı ayrıntılı Rapora
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinden ulaşılabilmektedir.

Çevre Denetimi Yönetmeliği’nin bazı maddelerinin iptali için açılan dava devam ederken 22 Ekim 2009 tarihli Resmi Gazete’de Yönetmelik değişikliği yayımlanmıştır. Tesadüf bu ya; açıkça hukuka aykırı olduğunu düşünerek iptalini talep ettiğimiz maddelerin, adeta dava konusunu ortadan kaldırma çabasıyla değiştirildiği görülmektedir. Değişiklik yapılan maddelerin de işlendiği Yönetmeliğin son haline
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinden ulaşılabilmektedir.

Keza benzer bir durum 24 Temmuz 2009 tarih, 27298 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Türk Silahlı Kuvvetleri Çevre Denetimi Yönetmeliği”nde de yaşanmıştır. Yönetmeliğin 8. maddesinde Çevre denetim görevlileri ve çevre yönetim işlem sorumlusu olarak görev yapacak personel ile ilgili benzer bir sınav şartı getirilmiş, bu düzenleme de Odamız tarafından Danıştay’a taşınmıştır. Odamızın konu ile ilgili açıklamasına
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinden ulaşılabilmektedir.

Çevre Denetimi Yönetmeliği değişikliğinde en çok dikkat çeken konu ise birkaç günlük kursa eşdeğer görülen 4 yıllık çevre mühendisliği eğitimini alan meslektaşlarımıza sınavsız verilen sertifika hakkının da ortadan kaldırılması olmuştur. Bilimsellikten, çevre mühendisliği mesleğinin gerçeklerinden uzak bir Çevre ve Orman Bakanlığı da ancak ülkemizde görülebilecek bir vakadır. Üstelik Bakan, Müsteşar ve Genel Müdür düzeyinde çevre mühendisliği bölümü öğretim üyeleri bu bakanlıkta halen görev yapmaktadır.

Bütün bunlarla birlikte Bakanlığın internet sitesinde Yönetmelik gereğince yapılacak eğitim seminerlerinin duyurusu yayınlanmaya başlanmıştır.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Ancak değişikliğe uğrayan söz konusu Yönetmeliğin 16-3 Maddesi “Çevre görevlisi eğitimi programı, çevre görevlisi adaylarına eğitim vermeye ve sınav yapmaya yetkili kurum ve kuruluşların ve bu kurum ve kuruluşlarda eğitim verecek personelin nitelikleri ile belgelendirme işlemleri bir tebliğ ile belirlenir.” şeklinde olmasına rağmen bugüne kadar bu hususta yayınlanmış herhangi bir Tebliğ de bulunmamaktadır. Hemen akla gelen bir başka soru ise 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren Yönetmelik hükümlerinde açıkça ifade edildiği halde neden hiçbir çevre mühendisine “Çevre Görevlisi Sertifikası” verilmemesidir. Görünen o ki; kendi hazırladığı Yönetmeliği bile uygulamayan bir Bakanlıktan ülkemizde çevre denetimi yapmasını beklemek iyimserliktir.

Odamız dayanağını Anayasa’dan alan TMMOB’ye bağlı kamu kurumu niteliğinde meslek örgütüdür. Serbest Çevre Mühendisliği Hizmetleri Uygulama, Tescil, Denetim Ve Asgari Ücret Yönetmeliği 22 Nisan 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Bakanlık, Çevre ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun çerçevesindeki hizmetlerine yoğunlaşmalı ve meslek alanımızdan elini çekmelidir.

Konuyla ilgili bu aşamada Odamız tarafından yapılması planlanan çalışmalar;

1- Yönetmelik hükümlerine aykırı olan eğitim programının iptali için İdari Mahkeme’de dava açılacaktır.

2- Yönetmelik değişikliği ile daha da belirgin hale gelen hukuka ve bilime aykırı idari uygulamanın iptali için hukuk mücadelesine devam edilecektir.

3- Üyelerimizin tepkisi 7000’den fazla meslektaşımızı temsilen ilgili makamlara sözlü ve yazılı olarak iletilecektir. Öncelikle Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof.Dr. Lütfi Akça’dan Oda Yönetim Kurulumuzca randevu talep edilmiştir.

Üyelerimize/meslektaşlarımıza duyurulur.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu
 
100 saatlik eğitimle fizik,kimya,biyoloji,veterinerlik bölümleri nasıl çevre mühendisliğine eşit tutuluyor anlayamıyorum.Bizim çevre mühendisliğinde okumamızın ne anlamı kalıyor o zaman ? Biz fizkçi olamıyoruz,veteriner olamıyoruz ama onlar çevre mühendisi oluyor ne güzel:(
 
Yakında e-çevre mühendisi eğitimi de başlatırlar bence :( uzaktan eğitim ile çevre mühendisi yetiştirirler hem böylece insanları hiç yormaZLAR hem de boşuna kişilere ve ailelere masraf ettirmemiş olurlar.. bu kadar saçmalık olamaz insanlar nasıl iş bulucam diye düşünürken daha da kaosun içine sokuyolarr... projeler ve tez için sabahlamalarımız ne olacak ve bunun hesabını kim vericek mademn mühendislik bu kadar basit..
 
Son birkaçgündür bu olayla ilgili birçok şikayet yazısı ve duruma haklı olarak isyan eden yazı okudum. Ama büyük bir çoğunluk yönetmelikteki çevre mühendisliği ünvanına takılmış bir halde. Denetimçiyi kimin olduğundan ziyade bu işi çevre firması yapmalıdır ve benzeri bir zorunluluğun getirilebilmesi için çaba sarfedilse sadece bu yönetmelik değil aynı anda birden fazla yönetmeliğin değişmesine neden olup iş hayatında geç kalmış olan hak ettiğimiz saygınlığı kazanacağımıza inanıyorum. Ayrıca İstanbuldaki saat 5'teki toplantıya katılamadım. Böyle anlamsız bir saatte nasıl toplantı yapıldı onuda anlamış değilim.Fakat toplantıya giden birisi bana orada neler olduğunu anlatabilirse sevinirim.
 
İmza Kampanyası

Çevre ve Orman Bakanlığı,
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’ne,

21.11.2008 tarih ve 27061 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre Denetimi Yönetmeliği’ne dayandırılarak 9 Kasım 2009 tarihinde yapılması planlanan Çevre Görevlisi ve Çevre Görevlisi Eğiticisi eğitimine, Çevre Mühendislerinin çevre bilimi temelinde aldıkları lisans eğitimi nedeniyle katılması gerekli değildir.

Bu nedenledir ki; Çevre Mühendisleri Odası üyelerine, eğitim ve sınav şartı aranmaksızın yönetmelikteki tanımıyla çevre görevlisi olma hakkının verilmesini arz ederiz.

İmza için :
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .



Çevre Mühendisleri Odası
İstanbul Şubesi
--
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Merhaba Arkadaşlar;

Yönetmelik ve eğitim ile ilgili tepkilerimizi imza kampayasına katılarak gösterelim
Kampanyayı olabildiğince geniş çevrelere duyurmaya çalışalım lütfen...
 
@Sadiye Yüce

1000küsür üyemiz var ve bütün arkadaşlarımızı bu imza kampanyasına bekliyoruz.. şuan mevcut imza sayımız 134tür... ve hızla artmasını ümit ediyoruz...
 
ÇMO İstanbul Şubesi/ Çevre Denetimi Yönetmeliği ile ilgili toplantı

Merhaalar,

22 Ekim 2009 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Çevre Denetim Yönetmeliği ile ilgili 24 Ekim 2009 tarihinde ÇMO İstanbul Şube'de saat 17:00'de gerçekleştirilen toplantının ayrıntılarına ve alınan kararlara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
güncel 415 ;) daha fazla üyeye ve imzaya ulaşmak bekliyoruz..

konu güncelliği için arada bir sayıyı belirtmekte fayda görüyorum..
 
ayrıca bu imza kampanyasında çevre mühendislerine sınav şartı olmaksızın çevre görevlisi ünvanı adı verilsin deniyor yani diğer meslekler yine çevre görevlisi olabilecek bu konu hakkında da imza kampanyası yapılsa iyi olmaz mı ben daha öğrenciyim ama fikrimi belirtmek istedim:)
 
@pollution

mail adresini yanlış yazıyosundur..yada hotmail windowslive vs yaz.. sorun hallolur ;)
 
@pollution

fikrin herkesin ortak düşüncesi aslında.. şu mevcut durumda hayal olmaktan ileri gidemez bu düşünce diye düşünüyorum.. o yüzden daha somut olan yani şuanki durumda başkalarının hakkını almaktan çok kendimizin hakkını korumak ve aldığımız 4 yıllık eğitimin değersiz görülmesinin önlenmesidir ;)

eski yönetmelige göre çevre görevlisi sadece çevre mühendislierinden oluşmaktaydı.. doğrusuda buydu..ama bu hakkımız ve işimiz bi şekilde önlendi..şimdi ise tırnak içinde aldığımız eğitimi savunmaya çalışır olduk !..
 
Üst