• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Mühendisleri Diploma Yaktı

Sadiye Yüce

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Şubat 2009
Firma
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
Çevre mühendisleri, diplomalarını işlevsiz hale getirdiğini söyledikleri Çevre Denetimi Yönetmeliği'ni protesto etmek için Çevre ve Orman Bakanlığı önünde diplomalarını yaktılar.





Çevre mühendisleri, diplomalarını işlevsiz hale getirdiğini söyledikleri Çevre Denetimi Yönetmeliği'ni protesto etmek için Çevre ve Orman Bakanlığı önünde diplomalarını yaktılar.



'Toplumcu Çevre Mühendisleri' tarafından dün Çevre ve Orman Bakanlığı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında, Bakanlığın çevre mühendisliği mesleğini hiçe sayarak iki haftalık eğitimlerle “çevre görevlileri” yetiştirmesini öngören ‘Çevre Denetimi Yönetmeliği’, diploma yakma eylemi ile protesto edildi.



“Herşey dahil 2500 TL’ye Çevre Mühendisi diploması verilir. Müracat: Çevre ve Orman Bakanlığı” yazılı bir pankart açan mühendisler, ilk kez 2002’de yayımlanan ancak uygulanması sağlanamayan ve 2009’da çeşitli değişikliklerle yürürlüğe giren Yönetmeliğin kaldırılmasını ve Bakanlıkça verilen “Çevre Görevlisi” eğitimlerinin derhal durdurulmasını talep ettiler.



"Çevre mühendisleri işsizken başkalarına yetki veriliyor"
Grup adına okunan basın açıklamasında, Türkiye’de son yıllarda pek çok farklı meslek grubunun hak kayıpları yaşadığı ve bu meslekleri yapan insanların ücret ve toplumsal konum kaybına uğradığı belirtilerek, bu meslek gruplarından biri olan mühendisler arasında en çok hak kaybına uğrayanların başında da çevre mühendislerinin geldiği vurgulandı.



Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Onlarca üniversitede açılan çevre mühendisliği bölümleri, çevre mühendisi istihdamında gereken yasal düzenlemelerin yapılmaması ya da yapılan yanlış düzenlemeler mesleğimizi gerçekleştirmeyi zorlaştırmış, çoğu meslektaşımızın işsiz olmasına ya da başka meslekleri yapmasına neden olmuştur. Çevre Denetim Yönetmeliği’nde yapılan son değişiklik buna somut bir örnek olmuş, meslektaşlarımızın yaşadıkları sorunları artık çekilir olmaktan çıkarmıştır."



"İki haftalık eğitimle 2500 TL'ye ünvan dağıtılıyor"
Yönetmelikte 2009’da yapılan düzenlemeler ile firmaların çevre denetçisi istihdam etmesinin zorunlu hale getirildiğine işaret edilen açıklamada, bu olumlu gelişmeye karşılık sözkonusu denetçilerin çevre mühendisi olmasının zorunlu koşulmamasının, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından açılan 2 haftalık eğitimlere 2500 TL vererek katılan ve eğitimin sonunda yapılan sınavı geçen başka meslek gruplarından insanların da bu ünvanı alabilecek olmasının ciddi sıkıntılar yaratacağı vurgulandı.



Yapılan düzenlemenin amacının “çevre denetçisi adı altında ucuz işgücü yaratmak" olduğu; çevre mühendisliği eğitimi boyunca alınan bilgi ve donanımın bu kadar kısa bir süreye sığdırılmaya çalışılmasının da mesleğin hiçe sayılması anlamına geleceği görüşüne yer verilen açıklamada, yapılan düzenleme “Avrupa Birliği üyeliği kapsamında kağıt üzerinde yapılan sahte reformlardan biri” olarak nitelendirildi.



Bakanlığın bu düzenlemeleri getirirken ilgili meslek odasının ve mühendislerin görüşlerini dikkate almaması ve 2 haftalık eğitimleri vermeye devam etmesi kınanırken, Bakanlığın bu eğitimler için işbirliği yaptığı üniversitelere de “Çevre Mühendisliği eğitimi yapan bu üniversiteler, meslektaşlarımızın ve çevre mühendisi adayı öğrencilerin tepkisiyle karşılaşacağını unutmamalı ve bu eğitimi vermenin mesleğimizin ve kendilerinin mezar kazıcığılı anlamına geldiğini anlamalıdırlar” diye seslenildi.



Açıklamayı yapan Toplumcu Çevre Mühendisleri, “bu yönetmelikle diplomalarının değersizleştiğini” ifade ederek diplomalarını Bakanlık önünde yakarken, sözkonusu yönetmeliğin kaldırılması için çalışan ya da işsiz tüm meslektaşlarını, çevre mühendisi adayı öğrencileri, öğretim üyelerini ve hak kaybına uğrayan diğer mesleklerden insanları birlikte mücadele etmeye çağırdılar.
 
Kanımca daha anlamlı ve daha etkin protesto yöntemleri kullanmalı meslektaşlarımız. Bu diploma yakma mevzuu topyekün mesleki değersizleştirmeye dönüşebilir. Diplomasını yakan diplomasının temsil ettiği mesleği savunamaz hale gelir...

Odamızın daha aktif olabilmesi için teknik bilginin ışığında etkin bir vizyon ile mesleki değerleri koruma yoluna gitmesi şart olmuştur...

Çevre Mühendisliğinin tanımını dahi topluma öğretememiş bulunmaktayız. Ne olursa olsun diplomalar yakılmamalı, haklılık savaşımında geriye doğru koşmamalıyız...

Saygılarımla...
 
Geç kalınmış bir hareket mi gerçekten tartışılır. Sonuçta odanın bu konuyla ilgili attığı ilk adım değil bu. İmzaa kampanyaları düzenlendi, Lütfi Vuralla toplantı yapıldı. Çevre ve Orman Bakanına İtü Çevre Mühendisliği bölümünde hoca olma sıfatını kullanarak hocam bu bölüm kapatılsın mı başlıklı oldukça kapsamlı bir yazı gönderildi vs. vs. En son gelinen noktada da devam eden bir dava süreci var.

Fakat ilk eğitim sınav sonuçlarına baktığımızda eğitimi alan çevre mühendislerinin başarısızlıklarının oran olarak oldukça yüksek sayılabilmesi, birincinin bir çevre mühendisi değil de kimya mühendisi olması yargı tarafından muhakkak gözönünde bulunburulacak ve ne yazıkki karşımıza dezavantaj olarak çıkacaktır:((

Ayrıca keşke tüm meslektaşlarımız bu eğitime gitmeden önce biraz bekleselerdi. Çevre mühendisleri bir yandan eğitime karşı olduklarını dile getirirken başvurular başladığı gibi deli bir hızla başvuruda bulundular. Bu da negatif bir durum oluşturuyor bakanlığın gözünde.

Kimse yanlış anlamasın, işi sebebiyle gitmek zorunda olan meslektaşlarımız vardı muhakkak ama en azından iki-üç eğitim beklenebilirdi gibime geliyor.
 
Üst