• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisliği ve arge

Yusuf Keskin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Mayıs 2009
Çevre mühendisliği alanında ne yazıkki çok fazla arge faaliyetleri yok gibi. firmalar sadece yönetmeliklerin gereğini yerine getirio gerisine karışmıyorlar. Üretilen bir ürün olmadığından gelişim söz konusu olmuyor. Bu da akademik kariyer konusunda hevesimi kaçırıyor. Belki yolun başında olduğumuzdan fazla geniş bakamıyoruzdur olaya ama bu durum beni cidden meslekten soğutuyor. ben bi fabrikanın çevre birim sorumlusu olup öylece kalmak istemiyorum.
Umarım bu konuda farklı fikirleri ve gözlemleri olan arkkadaşlar vardır ve beni aydınlatırlar.
teşekkürler...
 
ar-ge'nin geri planda kalmasının en büyük sorunu gerekli mali desteğin firmalar tarafından sağlanmaması, mali destekli olanlarda büyük ölçekli firmalardır. çerçeveyi geniş tuttuğumuzda ülkemizde ar-ge çalışmalarına ve yatırımlarına yeterince devlet desteği olduğunu görebiliriz, ülkemizde vakıflarda bu noktada destekler sunmakta artı yurtdışından birçok büyük şirket vs. desteklerini sunmakta. yapılması gereken bir ar-ge departmanı oluşturmak. çevre ile ilgili yapılacak o kadar çok şey var ki yeterki perspektifi geniş tutalım...
 
Yusuf Keskin arkadaşım anladığım kadarıyla argeden ziyade kariyer kısmına takılmışsın. Kariyerinin ilerlemesi için olaya sadece çevre mühendisi boyutunda değil daha geniş bir açıdan bakman lazım. buda yönetim birimlerine ( müdürlük vb.) yönelmekle olabilecek bir şey. çevre mühendisliği acısından bakacak olursan kariyer yapmak istiyorsan da projeler hazırlamalı ve bu projeleri hayata geçirecek kişi kurum ve kuruluşlarla çalışmalısın.
 
Çevre mühendisliği Ar-Ge çalışmalarında çalışılan fabrikaya katma değer sağlandığı sürece her zaman destek alınabilir diye düşünüyorum. Örneğin enerji ve doğal kaynak tasarrufuna yönelik çalışmalarda fabrikaların proje birimlerinden ziyade çevre mühendisi olarak biz projeler ürettikçe her türlü Ar-Ge faaliyeti için laboratuvar imkanlarından ekipman desteğine kadar herşey sağlanabilir. Örneğin daha önce çalıştığım bir tesiste anerobik arıtmadan ürettiğimiz biyogazın kazan dairesinde enerji kaynağı olarak kullanılmasında sıkıntı yaşandığından biyogazın biyolojik olarak arıtılmasına yönelik bir Ar-Ge çalışması için 40-50 bin TL'ye yakın destek almıştım. Ama karşılığında buhar kazanlarında brülor ve diğer bazı mekanik aksamlardaki tamirat masrafları düştüğünden takdir görmüştük. Buna benzer olarak yine arıtmada biyogaz üretimini arttırmak için yaptığımız Ar-Ge çalışmaları sonucunda reaktörlere biyodisk olarak tabir edilen dolgu malzemelerinin yerleştirilmesi için 400.000 TL civarında destek almış ve kısa sürede bunu amorti edecek artışı sağlamıştık. Her bir projeden makaleler üretip bu makalelerde de fabrika yöneticilerinin ismini eklediğimizde bu işe destek almamak mümkün değil. Tabiki işin lansmanını da üst yönetimin de bilgi sahibi olacağı şekilde raporlamak kaydıyla yapabilirsiniz. Bizim mesleğimiz maalesef ancak şirkete bazı kazançlar sağladığı zaman öne çıkacak bir meslektir. Bizim de mesleğin değerini ortaya çıkarmamız için rutin arıtma,iş güvenliği ve dökümantasyon işleri dışında sürekli inovatif işlere zaman ayırmamız ve yönetimle sürekli diyalog kurarak desteklerini almamız gerekecektir. Saygılarımla,

Ahmet Başpınar
Çevre,Enerji,İş Güvenliği Proje yöneticisi
 
Ahmet Bey, inanıyorum ki yaptığınız 40-50 bin liralık projenin sonucunu gördükten sonra daha da cesaretlenip, büyük bütçeli projelere yönelmişsiniz. işte ar-ge, risk almaktan korkmayan mühendis ve yöneticilerin işi diye düşünüyorum.
 
Üst