Üyeler Görebilir
Linkte gördüğünüz ekip ağırlıklı olarak Sakarya BŞB İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire personeli olup Büyükşehir Belediye Başkanı, Vali, Sıfır Atık Vakfı Başkanı yer almaktadır. Sakarya İli bu konuda eylem planları gibi konularda öncü bir İl olup yönetim konusunda yerelde tartışılan hususları mevcuttur. Özellikle Sapanca Gölü ve atık su deşarj konuları yerel medya ve vatandaşlarca tartışılmaktadır. Bu konuda Sakarya'da derneklerin de görüşlerini takip etmekteyim.
Bilmeyenler için COP 31 Sürecinde Türkiye Sıfır Atık Çalıştayı Sakarya Sonuç Konferansı bugün (1 Nisan 2026) Sakarya Üniversitesi Turgut Özal Kongre Merkezi'nde düzenlendi. Bu konudaki çıktılar açıklandı lakin burada bazı konularda şerhlerim olduğunu belirtmek isterim.
1. Kurumlarda Enerji Verimliliği konusundan bahsedilirken ben bu konuda Kurumlara Enerji Yöneticisi görevlendirmesi yapıldığından bile şüpheliyim. Sakarya Valiliği Enerji Yöneticilerinin görevlendirildiğine dair açıklama yapmalı.
2. Bitkisel Atık Yağlar konusunda zaten işleyen bir sistem var iken yeni bir hedef koymayı gereksiz görmekteyim. Ben Sakarya'da İlçe Büyükşehir Belediyelerinde staj yapmış biri olarak bu konunun merkez İlçelerde çözüldüğü kanaatindeyim. Halkımızın bu konudaki farkındalığının yüksek olduğu görüşündeyim.
3. Sapanca Gölü hakkında yine tek taraflı bir görüşe yer verilmiştir. Konunun siyasi ve ulusal tarafta anlaşmazlıklar mevcuttur. Sapanca Gölü güney kıyıları Sakarya kısmı Ana Muhalefet Partisi kontrolündeki parti tarafından yönetilmektedir. Bu konuda onların aldırdığı, çalıştaydaki konuşmalarda geçen uygulamalar aleyhine mahkeme kararları mevcuttur. Sapanca Gölü hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı çalışmalarının dikkate alınmadığını gözlemlemekteyim. Bilmeyenler için Su Verimliliği Yönetmeliği dolayısıyla SYGM ile de muhatap olmuş konumdayız. Genel Müdürlük Sapanca Gölü hakkında da planlar yapmaktadır. 2025 yılı içerisinde Sapanca sınırları içinde çalıştığımdan ötürü de konularla ilgili ciddi bir deneyime sahibim.
4. COP31 uygulamalarının yeterince tanıtılamadığı kanaatindeyim, bu konuda bu hafta izlediğim videolardan birinde Levent Kurnaz'ın değindiği gibi düşünüyorum.
Termos kullanımı gibi faaliyetleri de komik bulmaktayım.
Saygılarımla.
Son düzenleme: