• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Deponi

Sibel Yıldız

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Şubat 2019
Şehir
Bursa
Firma
henüz çalışmadım
Merhabalar
Deponi dersi alıyorum, Katı Atık Bertaraf tesisi inşaatında ilk yatırım maliyeti hesaplamasında işçilik maliyetini nasıl bulabilirim, nelere dikkat etmeliyim. Yardımlarınızı bekliyorum
 
Merhaba,

Sadece "işçilik maliyeti" olarak nereden bulursunuz bilemiyorum ancak genel maliyet hesabı için Proje Tanıtım Dosyalarından faydalanabilirsiniz. İşçilik maliyeti sonuçta kullanılan malzeme, inşaat süresi, işletme süresi, il ve ilçe gibi konulara göre bile değişiklik gösterebilir.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Yukarıdaki adresten sorgulama yaparken Duyuru Başlığı kısmına "Katı Atık", Sektör kısmına ise "Atık" yazarsanız; yanda yer alan detay butonuna tıklayarak Proje Tanıtım Dosyalarını inceleyebilirsiniz.

1.jpg
2.jpg
 
sibeelyldz
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Buradaki hesaplama modülünü kullanabilirsiniz. Öncelikle ne kadar süre ile, hangi vasıflara sahip, kaç personel çalışacağı ve bunların alacakları maaşların işverene maliyetlerini çıkartıp, daha sonra yemek, servis, kıyafet, isg giderleri vs.. olarak gider kalemlerini ekleyip toplam işçilik maliyetini çıkarabilirsiniz.
 
Serhat Bey'in dediği gibi işçilik hesaplama modülünden gidebilirsiniz, teorik bir hesaplama olacağı için bence herhangi bir yan maliyetle uğraşmayın(yol, yemek vb.), sadece işçi sayısı ve ücretleri yeterli. Esas önemli olan hangi vasıflarda, kaç işçinin, ne kadar süre ile çalıştırılacağı bilgisini edinebilmek. Bunun içinde aşağıdaki soruların cevabına ihtiyacınız var(deponinin 2.sınıf bir saha yani belediye atıkları için olacağını varsayarsak):
1- Ne kadarlık bir nüfusa hitap edecek?
2- Bu nüfusa göre kaç ton atığın sahaya kabul edilmesi planlanıyor?
3- Tesisin kaç yıl aktif olarak atık alımı yapması planlanıyor?
4- Depolama sahasının toplam alanı ve hacmi ne kadar olacak?
5- Öngörülen inşaat süresi nedir?
6- Depolama sahasının dışında başka inşa edilecek üniteler nelerdir?(kantar, tekerlek yıkama, sızıntı suyu havuzu, arıtma tesisi, tesis içi yollar gibi)
7- Yukarıdaki soruların cevapları ışığında kaç personel çalıştırılması gerektiği öngörülebilir.
Şantiye şefi, inşaat mühendisi, çevre mühendisi, kontrolör/şef, operatör, şöför, vasıfsız işçi vs.
8- Bu personellere ne kadar ücret ödeneceği öngörülür(bunun için çalışılan ilin şartları, piyasadaki ücretler vb. şartlar göz önünde bulundurulur).
9- Bu rakamların çarpımından toplam işçilik maliyeti çıkartılır.
10- Biraz daha detaylandırırsak toplam işçilik maliyeti/toplam maliyet dersek işin yüzde kaçının işçilik olduğu bilgisine ulaşılır.
11- işçilik maliyeti/sahanın hacmi dersek m3-saha başına ne kadar işçilik maliyeti olacağı hesaplanabilir.

Aşağıdaki linkleri de incelerseniz konuya biraz daha hakim olabilirsiniz.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

webdosya.csb.gov.tr/db/destek/icerikler/duzenl-_depolama_tes-s_saha_yon_ve_-sletme_k-lavuzu-20191127112058.pdf
 
Üst