• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Deşaj ve Emisyon İzni hk.

omeruni

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Ocak 2011
Benim sorun Deşarj ve Emisyon izinleri hakkında. Bu izinlerin alınmasında fabrikanın inşaat aşamasında mı başlıyoruz yoksa fabrika çalışmaya başladığı anda mı? Ayrıca birde bunlara ait ön izinler var bunlar da işletme öncesimi yoksa başladığında mı başvuruluyor. Gerçekten kafam karıştı.

Yardımlarınız için teşekkürler.
 
çevre izinleri için iki aşamalı başvuruda bulunuluyor.İlk yapmanız gereken Geçici Faaliyet Belgesi Başvurusu.(ek3A,ek3B)Bunun için gerekli evrakları faaliyete geçmeden hazırlamaya başlayın.Emisyon ile ilgili Çevre Müdürlüğünden uygunluk yazısı almanız gerekiyor.Çevre müdürlüğü yerinde inceleme yapacağı için inşaatın bitmiş olması gerekiyor.Deşarj ile ilgili ilk aşamada atıksu arıtma tesisi proje onayı yeterli.

Geçici faaliyet belgesi alınmasından itibaren 6 ay içerisinde başvurunuzu tamamlamanız gerekiyor.(ek3C)Fabrika üretime geçtiğinde atıksu arıtma tesisinizin çalışması ve deşarj değerlerini sağlaması gerekiyor.Emisyon ölçüm raporu da hazırlanacağından tesisin S.K.H.K.K.Y ne uygun olarak çalışması gerekiyor.
 
Firma faaliyete başladıktan sonra bu izinleri alıyorsunuz selmanın dediği gibi ilk olarak geçici faaliyet belgesi için başvuru yapıyorsunuz.Bu belgeyi aldıktan sonra ki 6 ay içerisinde ise asıl izin belgesi için gerekli evrakları hazırlamaya zamanınız oluyor.Emisyon için belirli bir zaman gerekiyor.İlk belgeyi alıralmaz emisyon ile ilgili gerekli prosedürleri yerine getirmelisiniz.

Tabi çed belgesi de almalısınız gerekli değildir yazısı veya çed olumlu yazısı almalısınız.
 
Bunu belirtmek isterim. İlk etapta "ÇED GErekli Değildir Kararı" ya da "ÇED Olumlu Kararı" yada "ÇED Kapsam Dışı Yazısı" olması gerekiyor. İnşaata başlayabilmeniz için ÇED Görüşü her halükarda gereklidir, şayet alınmadıysa inşaatı durdurup bir an önce tamamlanmadan ÇED görüşüne başvurun. Aksi taktirde arazinin eski haline çevrilmesine kadar giden cezai yaptırım bulunmaktadır.

İşletme aşamasında,

Emisyon ya da Deşarj kapsamına giriyor iseniz; GFB (Geçici Faaliyet Belgesi) Başvurusu yapılıyor bunu artık tesiste "Çevre Görevlisi" varsa o yapıyor ki siz oranın "Çevre Görevlisi"niz artık herhalde. Sizin üzerinden başvurular yapılır. GFB alındıktan sonra Selma ve Tugba hanımların dediği gibi 6 ay içinde "Çevre İzni" için tamamlamanız gereken evraklar olucak. BUnları tamamladıktan sonra Çevre İzni (eski dilde; emisyon ve/veya deşarj izni :))

Tabi bu etapta işletme izni almak istiyorsanız bunları beklemeniz gerekmemekte işletmeniz 50 kişi üzerinde ise "işletme izni"ne "T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı" İl müdürlüğüne başvurunuzu yapabilirsiniz. 1 günde alınır hale gelmiş durumda işletme belgesi. Şayet 50 kişi altında iseniz, muaf yazısı isteyin ileride basınız agrımasın.

Bunların hepsi işletme aşamasında, inşaat aşamasından önce TEK ÖNEMLİ OLAN "ÇED GÖRÜŞÜ"dür.

Saygılarımla,
 
Tabi günümüzde ÇED almak ta kolaylaştı,faaliyet sırasında arazi uygunlaştırılıp, çed olumlu belgesi alınıyor,tabi olması gerekli takip ve uygulamak gerekir...

Biz çevre mühendislerine bu konuda çok iş düşüyor,etik davranarak, olması gerekeni zamanında ve prosedürüne uygun olarak yapabilir ve yaptırabiliriz.
 
Üst