• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Deşarj suyu parametreleri̇ni̇n sinir değerleri̇ni̇ sağlamamasi durumu

sule eren

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Ağustos 2023
Şehir
Antalya
Firma
atıksu arıtma tesisi
Evsel atıksu arıtma tesisinde haftalık iç izlenim amacıyla verilen numune değerlerinin sonucunda pH,BOİ/KOİ, TN, TP değerleri sınır değerinin dışında çıkarsa ne yapılmalı ? Amonyum azotunda ve nitrat azotunda yani toplam TKN değerleri yüksek çıkarsa nasıl bir yol izlenmeli ? bu parametrelerin (bOİ/KOİ, TN, TP) yüksek çıkması tesis işletmesinde ne tür sorunları berberinde getirir ? Bu soruların cevaplarına ulaşabileceğim notu olan ve ya bilgili kişiler yardımcı olabilirse çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler...
 
Şule hanım Merhabalar,

Arıtma tesisinize yorum yapılabilmesi için giriş çıkış değerleriniz başta olmak üzere MLSS, Ç.O. vb. değerleri bizimle paylaşırsanız direkt net yorum yapalım
 
Teşekkür ederim, şu şekilde sorumu güncelleyecek olursam Evsel atıksu arıtma tesisinde numune sonucunda Amonyum azotu =0,77 mg/L ve nitrat azotu=1,32 mg/L çıktı. Çıkış TN değeri ise 4,40 mg/L'dir. (MLSS=6500 mg/L, Ç.O= 1,6 mg/L altına düşmemekte) TKN Sınır değerin evsel arıtmalarda toplam olarak 10 mg/L olduğunu biliyorum. Ancak amonyum değeri hangi sınır değeri aşarsa oksijen az ya da nitrat azotu hangi değeri aşarsa oksijen fazla nasıl yorum yapılır? numune sonucunda bu iki değeri neye göre ve nasıl kıyaslama yapıp nasıl yorum getirmeliyim ? Yardımınız için şimdiden teşekkürler.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sule erenTKN sınır değeri eşdeğer nüfusa göre değişmektedir. En üst limit KAAY Tablo-2e göre 15 mg/l'dir. Eğer deşarj suyunuzda nitrat azotu (Ana formülü NO3 olduğu için) yüksekse oksijeniniz fazla geliyor demektir. Eğer A2O gibi sistemlerle çalışıyorsanız denitrifikasyon işlemi yeteri kadar gerçekleştirilemiyordur. Eğer amonyum değeriniz aşırı yüksek çıkıyorsa bu da yeterli oksijenlendirme işlemenin yapılamadığı sonucunu doğurabilir. Yönetmelikte bu iki parametre ayrı olarak değerlendirilmediği için TKN sizin için önem arz edecektir. NO3 değeriniz yüksekse son çökeltim havuzunda bekleyen çamurunuz denitrifikasyon işlemini orada gerçekleştirebilir. Bu da son çökeltim havuzunda nitratı azot gazına dönüştürür ve dipten çamur kopmaları başlar. Böyle bir durumda da çıkış AKM değerinizde yükselme yaşarsınız.
 
Hangi sisteminin var tam bilmiyorum ama MLSS değerinin yüksek geldi bana. Sistemde fazla veya yaşlı çamur olabilir. Bunu kontrol edelim sistem ideali ne ise ona göre MLSS değerinizi ayarlayın hemde gereksiz enerji harcamamış olursunuz.

Aslında ideal olarak çıkışta hiç amonyum azotunun olmaması hepsinin nitrata dönüşmesi istenir.

Nitrifikasyon prosesini kontrol edelim C/N/P oranı, alkalinite, ph, sıcaklık gibi değerleri nitrifkason prosesi açısından izleyelim
 
C/N/P oranı 170:3,5:1, sıcaklık:28, pH: 7,5 şeklindedir. Nitrifikasyon verimini buna göre nasıl yorumlarız ? Ayrıca, çıkışta hiç amonyum azotunun olmaması istenir demişsiniz çıkışta okuduğum hangi sayısal değerden sonra oksijenlenmenin fazla olduğu yorumunu yapıp önlem alınmalı mesela 1 ve üzeri gibi yada nitrat azotu kaç ve üzeri olduğunda sıkıntı yaratabilir kaçta sonrası için oksijenin yetersiz geldiğini düşünüp önlem almalıyım illa sınır değerini aşmayı beklemeden böyle mesleki anlamda tecrübeli olduğunuz noktalar varsa benimle de paylaşır mısınız?
 
Çıkış suyundaki çözünmüş oksijenin hangi değerden sonra fazla olduğunu anlarız....

Eğer eğer tüm amonyum azotunu nitrata çeviriyorsan verdiğin oksijen miktarı senin için yeterlidir.

Bak bunların direkt sayısal karşılığı yok her şey senin atıksuyuna göre değişebilir. Ama sen ilk başlangıçta literatürde ne yazıyorsa o aralıkta işletmeye başlar sonra en ideal neyse onu bulursun.

Örneğin;

Literatürde havalandırma havuzunda çözünmüş oksijeni 2-4 mg/lt olması gerektiğini söyler.

Sen ilk önce bu değeri sağlarsın tesiste herşey yolunda ilerliyor ise oksijeni biraz daha aşağı çekersin yine bir sıkıntı yoksa biraz daha böyle yaparak tesisin için ideal oksijen miktarını bulursun.

Belki tesisin 1.6 mg/lt de sorunsuz çalışacak. Yani her tesisin kendine göre giriş atıksuyu karakteristiğine göre bir işletme yapmalısın.

Oksijenim yeterli mi ?

Bilmem yeterli mi ?

Nasıl anlarım ?

Çıkış BOİ ve TKN ye bakarım sınır değer altında mı ?

Evet altında.

Biraz daha detaya girelim çıkışta amonyum azotu var mı ?

Azda olsa var.

Peki neden tüm amonyumu Nitrata çeviremiyorum sebebi ne olabilir ?


Yeterli oksijen mi yok ? Kontrol. Ç.O. değerim aralıkta mı ?

O zaman diğerine geçelim. Nedir ?

Nitrifikasyon.

Yeteri kadar nitrifikasyon oluyor mu ?

Ph, Sıcaklık, Alkalinite, ORP bu değerler ideal mi ?

İdeal

O zaman tekrar başa döner oksijeni biraz daha artırırım.

İdeal değilse.

Nitrifkasyon bakteri için şartları iyileştirin.

Bunu böyle yazmamın sebebi arıtma tesisinde olan her olayın hiçbir zaman tek bir yere bakarak çözemezsiniz. O probleme sebep veren kaç tane ihtimal var ise hepsini çıkarıp kontrol etmeniz gerekir.
 
Üst