Eeyy ek maddesi yorumlama

Üyeler Görebilir
Merhaba,
Endüstriyel emisyonların yönetimi yönetmeliği ek-1 6.7 maddesi organik solvent kullanan tekstil sektörlerini kapsayan bir madde mi yoksa bahsi geçen işlemlerden herhangi birini yapan her sektörü mü kapsamaktadır? Biz ambalaj imalatı sektörüyüz ambalajlarda boyama işlemi yapıyoruz , söz konusu maddede boyama geçiyor o yüzden biz tabi miyiz mesela? yorumu olan varsa paylaşabilir mi, maddeyi görüntü olarak ekliyorum.

Ekli dosyalar

• eeyy ek-1.webp
    eeyy ek-1.webp
    23 KB · Görüntüleme: 41
Üyeler Görebilir
Ecrin hanım merhaba. Bu sitede neyi araştırmak istesem hep sizin çoğu sorunuza denk geldim. Neden bilmiyorum ama genelde hep aynı şeylerde takıldığımızı fark ettim :D Biz de solvent kullanıyoruz mesela o da organik solvent. Eklere göre biz de tabi miyiz değil miyiz anlamadım. İl çevreden denetime gelen çedle ilgili denetçilere fırsat bulmuşken bu konuyu bunu bana çevre yönetimi birimine danışın isterseniz demişlerdi. Ben de henüz sormadım açıkcası. O yüzden sorunuzun cevabını merak ediyorum umarım birileri cevaplar

Üyeler Görebilir
Merhaba arkadaşlar
ENDÜSTRİYEL EMİSYONLARIN YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ Madde 2 Bu Yönetmelik, EK-1 ve EK-2’de yer alan faaliyetlerin gerçekleştirildiği işletmeleri kapsar. der. Aynı yönetmelik Madde 4 Sanayide yeşil dönüşüm (SYD) belgesi: EK-1’de yer alan faaliyetlerin bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak işletildiğini gösteren belgeyi, der. Aynı yönetmeliğin Madde 10 SYD belgesi başvurusu, EK-1’de yer alan tesislerin işletmecileri tarafından Bakanlığın sistemine elektronik ortamda yapılır. Madde 8 EK-1 ve EK-2’de yer alan faaliyetleri yürüten işletmeciler Bakanlıkça belirlenen sektörel takvim doğrultusunda elektronik sisteme bilgilerini girerek kayıt olmak ve her yıl 1 Nisan tarihine kadar bilgilerini güncellemekle yükümlüdür. der. Madde 22 de organik solvent kullanan tesisler ve faaliyetler için bir madde bulunuyor ve Ek 2 de 5 Kuru Temizleme olarak bir bölüm geçiyor.
Soru 1: SYD Belgesini sadece Ek 1 de yer alan faaliyeti yapanlar alacak diye anlıyorum. Doğru mu anlıyorum?
Soru 2: Şayet sadece Ek 1 deki faaliyetleri yapan tesisler için SYD belgesi alınması zorunlu ise Ek 2 deki faaliyette bulunanlar sadece veri girişi yapmakla mı yükümlü olacak
Soru 3: Danışmanlığını yaptığımız bir çamaşırhane tesisimiz var. Burada kuru temizleme işlemi de yapılıyor. (Makina kullanılarak). Burada organik solvent kullanılıyor. SYD belgesi kapmasına girip girmediği hakkında kararsız kaldık.
yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim.

Üyeler Görebilir
Günaydın arkadaşlar
Yönetmeliği inceledikten sonra bende e-SYD sistemine girip biraz kurcalamak istedim. Ancak sistem ek-2 kısmına başvuruyu açmamışlar, sadece ek-1 deki bölümlere başvuru yapabiliyorsunuz. Konuyla ilgili Bakanlık ile görüştüm mail olarak iletin sorunları dediler ilettim ona da dönüş yapmadılar.

Tahminimce sistem henüz tam olarak hazır değil ve kimse de ne yapacağını tam olarak bilmiyor/kestiremiyor.

Üyeler Görebilir
Merhaba, yönetmelikten anladığımı paylaşmak isterim.

SYD Belgesi sadece EK-1 de yer alan faaliyetler için tanımlanmış.. EK-2 için SYD belgesi alma zorunluluğu bulunmuyor ancak yönetmeliklerde belirtilen emisyon sınır değerlerine uymak zorunda. Kuru temizleme tesisleri ise Ek-2 5. madde de tanımlanmış olsa da solvent tüketim kapasitesine bakmak gerekiyor.

Yönetmelik Ek-1 listesi 6.7 maddesinde "Organik solvent tüketim kapasitesi saatlik 150 kg veya yıllık 200 ton üzeri ..... temizleme ... yüzey işlemlerinden geçirilmesi" tanımlaması yapılmış. Danışmanlığını yaptığınız işletme standart bir kuru temizleme dükkanı ise bu miktarları aşamayacağı için Ek-2, ancak bu miktarları aşıyorsa kuru temizleme değil endüstriyel yüzey temizleme deyip Ek-1 olarak değerlendirirdim.

Üyeler Görebilir
Merhaba, yazılanlara ek olarak yönetmelik eklerinde ek-2 de 1. maddede ekipman temizliği, bakım ve onarım işlemlerini kapsadığını yazıyor, ürünlerin temizliği kısmını kapsamadığını belirtmiş. yanlış anlamadıysam Ek-2 de geçen faaliyetlerde bu geçerli.
1766390892452.webp

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar şu an mevcutta çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi olan işletmeler syd belgesi almak için yükümlülüğü yok mu.? Çevre izin yenileme aşamasında syd belgesine başvurulmalı diye algıladım ama.? fikri olan var mı?

Geçiş dönemi

GEÇİÇİ MADDE 1-
(1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte faaliyette olan veya çevresel etki değerlendirmesi mevzuatına göre başvurusu bulunan SYD belgesi alacak tesislerin işletmecileri, çevre izin ve lisans belgesinin düzenlenmesini takiben en geç doksan gün içerisinde bu Yönetmelik kapsamında istenen bilgi ve belgeleri Bakanlığa ibraz etmekle yükümlüdür.

Üyeler Görebilir
Ecrin.Merhaba, sizin bahsettiğiniz madde, yönetmelik kapsamında SYD belgesi alması gereken ancak henüz çevre izin lisans belgesi almamış tesisler için diye yorumluyorum. "Çevre izin ve lisans belgesinin düzenlenmesini takiben en geç doksan gün içerisinde bu Yönetmelik kapsamında istenen bilgi ve belgeleri Bakanlığa ibraz etmekle yükümlüdür" diye düşünüyorum.

Önceki cevapları görüntüle…
Üyeler Görebilir
Onur TEKIŞIKAma maddenin en başında diyor ki "bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte faaliyette olan" diye ibare ile başlanmış. Yani bu yönetmelik 1 aralıkta yürürlüğe girdi. Benim işletmem 1 yıldır faaliyette zaten. 1 yıldır çevre iznim var yani. Şu an syd almakla yükümlü değilim fakat çevre izin yenilemesini takiben 90 gün içinde syd ye başvurmakla yükümlüyüm. Bu şekilde anladım ben ama. yine yoruma açık bir madde sanki.

Üyeler Görebilir
Ecrin.Burada önemli olan tesis tanımı yönetmelikte "Tesis: EK-1 ve EK-2’de yer alan bir veya birden fazla faaliyeti yürüten işletmenin, bu faaliyetlerle teknik bağlantısı olan ve kirlilik üzerinde etkisi olabilecek, aynı sahada bulunan ilgili işlemlerin yürütüldüğü sabit bir teknik birimi, faaliyeti veya faaliyetlerin bütününü," diye geçmektedir. yönetmelik ek listeleri dışında başka tesisleri dahil etmemeniz gerekiyor.

Üyeler Görebilir
Onur TEKIŞIKYönetmelik ek listeleri dışında bir tesisi dahil etmiyorum aslında. Yönetmeliğin ek 1 de ve ek 2 de konum geçiyor. Bu yönetmeliğe tabiyim. Fakat geçici maddedeki " Bu yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihte faaliyette olan tesisler " kısmında benim anladığım farklı. Yani bana göre bu madde diyor ki şu an faaliyette olan tesisler veya çed başvurusu olan tesislerden aynı zamanda syd alması gereken tesisler kapsamında ise ; çevre izin belgesi düzenlenmesini takibenen geç 90 gün (şu an mevcutta faaliyette olanlar için çevre izin yenilemesini takiben anlamına gelmekte), ben bu şekilde yorumluyorum.

Üyeler Görebilir
Ecrin.Evet aslında aynı şekilde düşünüyoruz. sadece ilk yazılanda ek maddelere dahil olanlar diye yazılmadığı için sorunuzu yanlış anlamışım. Burada GFB yi geçtim ÇED başvurusu olan tesisi de Çevre izin ve lisans belgesi düzenlenmesini takiben en geç doksan gün içerisinde yapabilirsin diyor. Yeni tesisler için çevre izin ve lisans belge başvurusu ile eş zamanlı bir şekilde başvuru yapılmasını istemiş. "EK-1 ve EK-2’de yer alan faaliyetleri yürüten işletmeciler Bakanlıkça belirlenen sektörel takvim doğrultusunda elektronik sisteme bilgilerini girerek kayıt olmak ve her yıl 1 Nisan tarihine kadar bilgilerini güncellemekle yükümlüdür." kısmında takvime göre girişler yapılır artık.

Üyeler Görebilir
Onur TEKIŞIKAynen dediğiniz gibi yeni tesisler için syd belgesine(ek1 de ise) çevre izin ve lisans ile eş zamanlı başvuru yapılacak. O zaman biz yani mevcutta izni bulunan tesisler syd için yönetmeliğin ek1 listesinde yer alsa dahi henüz başvurmuyoruz doğru mudur? :) İznimi geçen yıl aldım daha , 4 yıl sonra izin yenileme yapacağım aşamada mı ilk kez syd belgesine başvuracağım o halde?

Üyeler Görebilir
Ecrin.geçici madde 2 de şöyle geçiyor görmüşsünüzdür. "(2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte faaliyette olan veya çevresel etki değerlendirmesi mevzuatına göre başvurusu bulunan tesisler 31/12/2028 tarihine kadar en az F seviyesinde, 31/12/2030 tarihine kadar ise en az D seviyesinde SYD belgesi almakla yükümlüdür." belge alım sürecinin tamamlanmasını istiyor. bakalım bende de geçen yıl izin belgesi alınan gübre üretim tesisi var süreç nasıl ilerleyecek göreceğiz.