Emisyon ölçümü ve seös hakkında

Üyeler Görebilir
Merhaba,
Prosesimizde yapılacak olan filtre sistemi devreye girdikten sonra bacaya SEÖS takılması zorunlu hale gelmiştir. Daha önce Bakanlık ile yapılan yazışmalarda SEÖS kurulumu için;
Isıl güç 27.778 MW değerinin üzerinde olduğundan toz, CO2 ya da toz, CO ve O2 nin sürekli ölçülmesi gerektiği belirtilmiştir.
Özetle Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği nin EK-3 (d.2, d.3 ve d.4) maddelerinden yükümlü olduğumuz belirtilmiştir.
SKHKKY Ek-3 d.3 maddesine göre ise filtre sistemi yapılıp devreye alındıktan sonra ölçüm yapılarak, ölçüm sonuçlarına göre değerlendirme yapılacaktır.
Sizlerden beklediğim yorum kısmı ise aşağıdaki gibidir:
1. SEÖS Cihaz alımı ve kurulumu yaklaşık 4 ay gibi bir süreci kapsamaktadır. GFB si olan bir tesiste nasıl bir durum söz konusu olacaktır?
2. bazı firmalar cihaz alımını şimdiden yapmamı öneriyorlar!! eğer ek bir parametre istenirse nasıl bir durum olacak? bu konuda tereddütteyim
3. SEÖS cihazı konusunda önerebileceğiniz bir marka mümkün müdür? (ABB ve Siemens in cihazalarını öneren kişiler var.)
İyi çalışmalar dilerim.
 
Üyeler Görebilir
bu konuyu danışabileceğiniz en mantıklı kurum şehrinizdeki akredite laboratuvar olacaktır bence. fikir almanızı öneririm. yönlendirmeleri çok güzel oluyor gerçekten.
 
Üyeler Görebilir
Firmalar genellikle ölçüm için çalışıyorlar. Türkiye de birçok ölçüm firması ile görüştüm. Süreç devam ediyor. Fakat bu konuda sitede tecrübeli kişilerin de fikrini almak istedim. Zaten bu iş için bir ölçüm firmasıyla anlaşıp hem ölçüm hemde cihaz seçimini içerecek bir çalışma yapmak istiyorum. Emisyon konusu uzmanlık isteyen bir iş gerçekten.
 
Üyeler Görebilir
arkadaşlar buhar jeneratörüne ait bacada emisyon değerleri çok yüksek çıkıyor tam yanma gerçekleşmediği için. Yanmanın tam gerçekleşmesi için ne yapılması gerekiyor? yakıt olarak doğalgaz kullanılıyor
 
Üyeler Görebilir
Merhaba
Önerim seös kurulacak proses için iyi bir araştırma yapıp prosese özel ölçüm cihazları üreten firmalar varsa onlarla ilk olarak görüşüp karar vermek. Prosese özel çözümler diğerlerine göre ezici üstünlükler taşıyabiliyor. Proses özelinde çözüm yoksa tüm firmalarla görüşüp tesisin yatırım, makine bakım, yardımcı tesisler sorumlularıyla karar alınmalı kanımca...
 
Üyeler Görebilir
Merhaba Arkadaşlar

Çimento Değirmeni durduğunda Toz değeri (50mg/Nm3) sürekli aşıyor çıkıyor ve ani piklemeler bu aralar çok olmaya başladı nasıl bir çözüm bu sorunu aşmak için nasıl bir yol izlenebilinir ?
 
Üyeler Görebilir
Proses emiş hattını temizletin, hatta kaçak vb. olması durumunda onarın tamir ettirin, emiş yapan fan vb. yapıların düzgün çalıştığını kontrol edin. Sulu yıkama hattınız varsa verim kontrol yapın (tozlu hava geçiş hattının tüm geçtiği noktalar) kuru filtreli sistemlerde delik, yırtık filtreleri tespit edin yenileri ile değiştirin. Önerilerim bunlar... Sİstem interlock ile çalışıyor olabilir dolayısıyla fan devir kontrolünüzü değirmen durduktan 10 dk. sonra (örneğin) ayarlatın sanırım yoğun toz yükünü interlock ile duran fanlar taşımıyor olabilir.
 
Üyeler Görebilir
Teşekkür ederim Selçuk bey önerilerinizi aşamalı olarak uygulamasını yapıcam.yalnız inertlock ile duran fanlar taşımıyor olabilir demişsiniz peki taşımıyorsa ne yapılmasını önerirsiniz.
 
Üyeler Görebilir
Fanın proses durduktan sonra devre dışı kalma süresini proses kontrolden toz emisyonunun tamamen bittiği sürede devreden çıkmasını sağlayın, önerim bu olabilir. Eğer fanın pnomatik sınırlara yeter vaziyette çalışmadığını tecrübe ederseniz üretici ile görüşün sistemi yenilemeden iyileştirme önerileri olabilir.
 
Üyeler Görebilir
@Serkan Çiçekay Merhaba Seko, 50 mw'nin altında bir tesis için SEÖS kurulması şartı aranır mı? (Petrol koku kullanılmıyor) Teyit ölçümlerde kütlesel debiyi aşmadığında sıkıntı olmaz diye biliyorum ama bu nerede yazıyor :( bulamadım ya da yanlış mı biliyorum :)
 
Üyeler Görebilir
3) Gaz Emisyonlarının Sürekli Ölçümü:
Bir tesisten, aşağıda verilen maddelerin herhangi birisi karşısında belirtilen miktarın üzerinde emisyon yayılıyorsa, bu sınırları aşan maddeler, yazıcılı ölçüm aletleri ile sürekli olarak ölçülmeli veya otomatik bilgisayar sistemi ile kontrol edilmeli ve ölçüm sonuçları kaydedilmelidir. Tesisten kaynaklanan kütlesel debinin belirlenebilmesi için hacimsel debinin de sürekli ölçülmesi gereklidir.

Kükürt dioksit

60 kg/saat

Klor

1 kg/saat

Organik bileşikler (Karbon olarak verilmiştir.)

10 kg/saat

Azot oksit (NO olarak verilmiştir.)

20 kg/saat

İnorganik gaz biçimindeki klorür bileşikleri (C1- olarak verilmiştir.)

1 kg/saat

Hidrojen sülfür

1 kg/saat

İnorganik gaz biçiminde florür bileşikleri (F- olarak verilmiştir.)

2 kg/saat

Karbon monoksit ( Yakma Tesisleri İçin )

5 kg/saat

Karbon monoksit ( Diğer Tesisler İçin )

50 kg/saat
[TBODY] [/TBODY]
Ölçüm değerleri en az 5 yıl muhafaza edilir.
4) Yanma Kontrolü için Sürekli Ölçüm:
Isıl kapasitesi 36 GJ/saat (10 MW) ve üstünde olan sıvı ve katı yakıtlı yakma sistemleri yanma kontrolü için yazıcılı bir baca gazı analiz cihazı (CO2 veya O2 ve CO) ile donatılmalıdır.
 
Üyeler Görebilir
@üzeyir meral merhaba, şuan teyit ölçüm yaptırmam yeterli değil mi? zaten tesiste CO2 veya O2 ve CO ölçen yazıcılı cihaz var. ama bakanlığa bağlı değil. Ayrıca Ek-5 2.1'de verilen sınır değerler için de aynı durum geçerli değil mi?
 
Üyeler Görebilir
Bilemiyorum tam olarak bizim 10 mw üstünde seös kurulu bakanlığa ağlı emisyon teyit ölçümleri de mevcut ama ben tesiste işe başladığımda bunlar vardı sonradan da araştırma fırsatım olmadı , gelişmelerden haber ederseniz sevinirim iyi çalışmalar :)
 
Üyeler Görebilir
Emisyon ölçümünü yaptığımız bir fabrikanın kloroform parametresi sınır değerin çok üzerinde çıktı. Nasıl bir önlem alınabilir?
 
Üyeler Görebilir
arkadaşlar merhaaba,
bir firmaya yeni bakmaya başladım ve seöse tabii olup KGS 2 yapılmış KGS 3 aşamasındayım. neler yapmam gerektiğini tam olarak bilemiyorum
Yönetmelikten tam olarak anlayamadım.
Bilen var mı yardımcı olurmusunuz?
 
Üyeler Görebilir
@Elmas Maden
Her ay kgs3 ölçümü yaptırmanız gerekli , eğer siz biliyorsanız siz de yapabiliyorsunuz ama firmaya yaptırmak iyi oluyor kgs 3 ile birlikte bakım arıza vs bakıyorlar , ayrıca bir dosya oluşturup yönetmelikte istenilen şeyleri o dosyada saklayabilirsin , kgs3, ygt, kgs 2 , arıza durumunda müdahale ekibi , Seös sorumlusu, vs Yönetmelikte anlayamadığınız kısımlar nereler orada bu dosya içinde bulunması ve yapılması gereken şeyler yazıyor ?
 
Üyeler Görebilir
Teşekkürler açıkçası seös hakkında hiç bir şey bilmiyorum ve tebliği defalarca okumama rağmen çok bir şey anladığımı söyleyemiyeceim :( zamanla oturur mu acaba :(:hasta::hasta::agla::agla:
 
Üst