Enerji Sarfiyatı Hk.

Üyeler Görebilir
Herkese Merhabalar,

Fabrikalarda enerji tasarrufu adına çalışma yapan veye örnek çalışmalar hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlarımız var mıdır ? (Elektrik sarfiyatı azaltma, su sarfiyatı azaltma, doğalgaz sarfiyatı azaltma vb.)

Üyeler Görebilir
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Bu linkler size yol gösterebilir. Bulunduğunuz alandaki elektrik, doğalgaz, buhar vb. maliyetler farklılık gösterebilir. Mevcut prosesiniz revize mi yoksa yenisi ile değiştirmek mi gerekir. Motoarların yeni nesil motor mu (IE1-IE2-IE3-IE4, en verimli motor IE4 diye biliyorum) gibi bir çok faktör var.

Kojenerasyon mu kullanıcaksınız? GES mi trijen mi? Kurulu güçlerine göre fiyat farklılıkları çıkacaktır. gibi gibi bir çok etken bulunmakta.

Üyeler Görebilir
kdrugur44Merhaba,

Fabrikamızda; aydınlatma sisteminde LED tub ampul ve LEd armatürlere geçiş yapıldı.
Basınçlı hava sisteminde; Ana besleme hatlarına ve makineleri besleyen hatlara selenoid valfler konarak basınçlı hava kontrol altına alındı ve böylece çalışmayan bölümlere gereksiz basınçlı hava beslemesinin önüne geçildi. Hava kaçakları kontrol edilerek basınç düşümüne sebep olan yerler onarıldı.
Elektrik; Enerji sınıfı EFF2 ile olan motorlar yerine IE3 yüksek verimli motorlar kullanarak iyileştirme yapıldı.
Isıtma; Dış duvarlardaki izlolasyon güçlendirildi ve sandviç panel ile ikinci bir duvar oluşturuldu, Çatıda bazı bölümlere şeffaf sac yerleştirildi.
Su; sensörlü armatürlere geçiş, arıtılan suyun bahçe sulama ve yol sulamada kullanılması, hidrolik sistem kaçaklarının tespit edilerek suya karışmasının engellenmesi (test havuzlarındaki suya yağ kaçağının önüne geçilmesi için)

Üyeler Görebilir
Teşekkürler, peki yenilenebilir enerjinin üretim alanında uygulamaları hakkında fikriniz nedir ?
[automerge]1597396463[/automerge]
Pekala, çok teşekkürler. Benzer uygulamaları yapıyoruz diyebilirim. Üretim alanında yenilenebilir enerji hakkında bir çalışmanız oldu mu veya fikriniz var mı ?

Üyeler Görebilir
Derya Hanım, ne gibi çevresel faktörlerdi ve güneş panelleri ile ne kadarlık bir verim bekliyordunuz ? Ayrıca güneş panellerinin konuşlandırmasını nasıl planlamıştınız ?

Üyeler Görebilir
kdrugur44
Üstad Merhaba,

Hazır Beton Tesisinde çalışırken bir tesisimizde CLRS (Su Yoğunlaştırma) sistemi vardı. Mikser araçlarının yıkanması sonucu oluşan atıksular çökeltim havuzlarında birikiyordu ve daha sonra içerisinde yer alan beton çamurları çökerek belli zaman aralıklarında kepçe yardımıyla alınıyordu. Alınan beton çamurları kurutma alanında kurutulmaya bırakılıyordu. Çökeltim havuzunda biriken sular ise proseste tekrar kullanılıyordu. CLRS sistemi ise burada devreye giriyor. Bu sistem geri dönüşüm suyunun kirlilik oranını ve yoğunluğunu gerçek zamanlı olarak ölçerek %100 oranında kullanılmasına imkan verir. Bu sayede beton geri dönüşümde kullanılan suyun kalitesini tarif eden TS-EN 1008'de belirtilen yoğunluğa sahip kirli-temiz su karışımını hazırlar. Kısaca; beton üretiminde kullanılan suyun daha temiz olmasını sağlar ve su sarfiyatı yapılmış olur. Bu sistemi Türkiye Hazır Beton Birliğinin düzenlemiş olduğu Mavi Baret ve Yeşil Çevre yarışmasında gelen denetçilere gösterdik ve sistemi çok beğenmişlerdi. Sistemin çalışma prensibi ile ilgili dokümana aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.