Evsel aat nitrifikasyon sorunu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Anonim (adfc)
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Merhabalar,
Evsel nitelikli bir AAT işletmekteyim. Çökeltme havuzu yüzeyi çamur şişmesi açısından hep problemli bir tesisti ancak savaklarımdan tertemiz su akışı vardı bu zamana kadar. Yaklaşık 2 ay önce savaklardan bakteri kaçışı başladı ben de durumun fazla çamurdan kaynaklandığını düşünerek paniğe kapılarak kesintisiz bir şekilde tesisten çamur uzaklaştırdım. Ancak savaklarımdan akan su daha beter oldu ve geri devir çamurum su gibi akmaya başladı şubat ayının 11inde havalandırma havuzu yüzeyinde beyaz kremsi köpüklenmeyi de görünce çamur uzaklaştırmayı kestim. Şuan çıkış suyundan yaptığım analizlerde azot hariç tüm parametreler düşük çıkıyor. Havalandırma havuzunda amonyum ve nitrat sensörlerim mevcut amonyumu 60 mg/L altına düşüremiyorum. Havalandırma havuzunda oksijen değerim 2.1-2.7 aralığında. Yarım saatlik imhoff sonucum havalandırmada 500-600 mL, geri devirde 700-750 mL ancak gözlemlediğim kadarıyla çökme hızı oldukça yavaş. İmhoffu 24 saat beklettiğim takdirde bu değer 150 mLlere kadar düşüyor ve çamur yukarı yükselmiyor. Ayrıca çıkış suyumun rengi ufak tefek kaçış olmasına rağmen berrak keza havalandırmadan imhoff testi numunesinin üst yüzey suyu da öyle ama geri devir imhoffumun üst yüzey suyu bulanık. Nitrifikasyon kaynaklı problem olduğunu düşünüyorum ama bunun için nasıl bir çözüm yolu uygulamam gerekiyor. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim
Bu arada havalandırma havuzu pH değerim 7,6 civarı
Giriş suyu değerlerim;
Koi: 574 mg/L
Toplam N: 94 mg/L
Toplam P: 8,80 mg/L
Akm: 310 mg/L

Üyeler Görebilir
Anonim (adfc)Merhaba,
sistemi düzeltmek için yaptığınız hamleler yerinde gözüküyor ve sanki çamuru kaybettiğiniz için yeni çamurun yaşı genç olduğu ve zamana ihtiyacı olduğunu anlıyorum. Ama daha tecrübeli arkadaşlar da umarım destek olacaktır.
Ben size ekteki bu dokümanı göndermek için yazmak istedim. Belki fayfası olur. Belki de zaten çoktan incelediniz.

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
Değerlere baktığımızda sistemdeki amonyumun düşmemesinin nedeni genç çamur meydana gelmiş. Çamur yaşını yükseltici hamleler yaparsanız örneğin sistemden daha az çamur uzakşatışrmak gibi sistemin toparladığını göreceksiniz. Nİtrfikasyon bakterileri için ideal koşulları sağlanaman biraz zaman alacak. Böyle tesislerde fazla çamur çıkışından en çok etkilenen bakterilerdir. Alkanitite , Ph gibi kalemleri nitrifikasyon bakterileri için kontrol etmeyi unutma

1-2 hafta sonra tekrar bilgilendirirseniz sonuçları hep beraber tekrar yorumlarız.