• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Eylem tuncaelli ile meslek ve oda üzerine söyleşi

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Sayın Forum Sakinleri;


Hepinizin bildiği gibi önümüzdeki hafta sonu Çevre Mühendisleri Odası 'nın Genel Merkez seçimleri vardır. Bizde oy kullanacak delege arkadaşlara ışık tutması açısından 2008 - 2010 İstanbul şube başkanı Sn. Eylem Tuncaelli ile meslek ve oda üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Eylem hanıma ÇMO konusunda herkesin aklında yer eden soruları yönelttik ve samimi cevaplar aldık. Sizlere söyleşimizi aktarmak istiyorum..

1) Eylem hanım bir çok üyemiz odanın ve gelen oda bildirimlerinin siyasi olduğu görüşünde sizin bu konudaki görüşleriniz nelerdir?
Ben bu görüşe katılmıyorum. Öncelikle oda tarafından gönderilen bildirimlere, maillere bakmanızı rica ediyorum. Birçok mailimizde söylenmesi gerekenler söylenmiştir. Siyasi olmamızda söz konusu değildir ki mesleğimiz kısmen siyaset yapmayı gerektiren bir meslek dalıdır. Siyasetten tam anlamıyla kopmamız mümkün değildir. Eğer suyun satılmasına karşı çıkıyorsak tabi ki buna tepkimizi dile getireceğiz ve bu konuda bildiriler yayınlayacağız.

2) Üyelerin birçoğu odanın çalışmadığı ve odanın kendilerini temsil etmediğini savunuyor sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz?
Hayır oda çalışıyor. Bildiğiniz üzere Çevre Mühendisliği diplomalarında Mühendis ünvanı yer almıyordu. Çevre mühendisliği bölümünü bitirmeye hak kazanmıştır yazıyordu. Oda İTÜ 'ye dava açarak meslektaşların ünvanlarını kullanabilmeleri yönünde büyük bir adım atılmasını sağladık. Bu ünvanın mesleğimizin elinden alınması, yetkin mühendislik, ünvanlar ve akreditasyon sürecinin önüne ciddi bir engel olacaktı. Bir sonraki adımda diplomanızda mühendis yazmıyor ki diyeceklerdi şimdi bunun önünü kesmiş oluyoruz.
Ayrıca Dünya su forumuna karşıt bir platform oluşturarak suyun ticarileştirilmemesi için elimizden gelen tepkiyi oluşturmaya çalıştık. Bu çalışmalarımızda 350 'ye yakın meslektaşımız bizimle yer aldı. gereken tepkiyi gösterdi. Suyun ticarileştirilmesi siyasi bir söylem gibi algılanabilir. Ama ticarileştirmeyle dayatılan bizim mesleğimize de dokunuyor. Elbette mühendislik hizmetleri açısından Gats’a karşı çıkacağız. Siyasi bir söylem ise bu başımızın üzerinde yeri var.
Toplumda çevre bilinci oluşturmaya başladık artık insanlar odamızı arayarak şikayetlerini dile getirebiliyor bizde gelen şikayetleri ilgili mercilere bildirerek gereken çalışmaların yapılmasını sağlıyoruz. İnsanlar artık çevresel sorunları olduğunda yalnız olmadıklarının bilincindeler. Bu çok önemli bir adım bizce.
Odamızın önemli bir kolu da öğrenci komisyonları, öğrenci kurultayların aktif olmasını sağlıyor ayrıca çevre mühendisliği öğrencilerine yol göstermek için her türlü çalışmayı gerçekleştiriyoruz. Hatta ÖSS zamanında meslek tanıtımları yaparak öğrencilerin Çevre Mühendisliğine yönelmesini sağlamaya çalışıyoruz. Sadece liselerde değil, ilköğretim okullarında da çevre konusunda ders verdiğimiz çalışmalarımız oldu.
Oda bünyesinde çeşitli komisyonlar oluşturduk, bu komisyonlar ilgi alanları üzerinde çalışarak faaliyetlerini devam ettiriyorlar. Bu komisyonlardan bazılarını söyleyeyim. Örgütlenme komisyonu, katı atıklar komisyonu, İSG komisyonu, LPG komisyonu, Eğitim komisyonu başta olmak üzere toplam 12 komisyon yer almaktadır.

3) Eylem hanım bahsettiğiniz komisyonların aktivitesi nasıl? Eminim birçok üyemiz bu komisyonları yeni duyuyordur..
Komisyon alımlarının duyurularını sürekli yapıyoruz. İsteyen her üye bu komisyonlara başvurarak çalışmalarını yapabilirler. En aktif komisyonumuz katı atık komisyonu fakat birçok komisyonumuzda düzenli olarak 6-7 toplantı yapıldıktan sonra maalesef üyeler toplantılara katılmamaya başlıyor ve toplantılar ister istemez iptal ediliyor. Bu durumda aktivite ilk başlarda iyiyken zaman geçtikçe düşüyor ve yaz aylarında hiçbir aktivite olmuyor.
Örneğin işsiz ve ücretli çalışan mühendis komisyonu kurduk. İnanır mısın kimse bu komisyona katılmadı. Hiç mi işsiz çevre mühendisi yok, hiç mi sorunları ile ilgili değiller? Oda ne yapıyor ki sorusuna muhatap oluyoruz çokça; Oda sizsiniz, biziz. Her birimiz ne kadar şey yapıyorsak Oda da o kadar şey yapacaktır.

4) Yakın bir zamanda Çevre Denetim Yönetmeliği çıkarıldı ve mesleki haklarımız neredeyse elimizden alındı. Odanın bu konudaki çalışmalarını anlatır mısınız?
ÇDY nin ilk çıktığı 2007 yılından beri biz bu yönetmelik üzerinde çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Bakanlık bizden görüş istediği zamanda geciktirmeden görüşlerimizi bildiriyoruz. Bu yönetmelik içinde bakanlıkla birçok kez görüşmeler yaptık. Görüşmeler oldukça olumlu geçiyor isteklerimiz mantıklı bulunuyor fakat yönetmelik çıktığında bakıyoruz ki bize söylenenlerin tam tersi yapılmış. Bunu bakanlığa bildirdiğimizde de alınan cevap "son halini görmedik konuştuğumuz gibi çıkmış olması lazım" oluyor. Bizde böyle olunca dava açıyoruz . Meslektaşların hakkını bu şekilde aramaya çalışıyoruz. Tek yönlü gitmiyor süreç özetle. Hem hukuki süreci işletiyoruz hem de görüşmelere devam ediyoruz.

5) Odanın verdiği eğitimler nelerdir Eylem hanım. Bende yeri geldiğinde bu konuda şikayetçi oluyorum. mesleki eğitimler neden ağırlıklı değil?
ÇMO 'sı LPG, ISO eğitimleri ve birçok mesleki eğitim vermektedir. Bu eğitimler planlanırken duyuruları yapılıyor ve üyelerin geri dönüşümlerine göre de eğitimler düzenleniyor. Katı atıklar için eğitim düzenlediğimizde katılım çok az oluyor fakat ISO veya LPG eğitimleri açtığımızda yedeğin yedeği olabilecek düzeyde katılımcı sayısına ulaşıyoruz. Bizde mecburen katılım olmayan eğitimi iptal ediyoruz. Atıksu arıtma, çed vb. konularda birçok eğitim duyurusu attık fakat kontenjan dolmadığı için düzenleyemedik.

6) Eylem hanım bildiğim kadarıyla bu dönemde oda genel merkezi için aday oluyorsunuz kazanma şansınızı ne görüyorsunuz?
Bana kalırsa birçok açıdan avantajlıyız. Bu seçimde bizim kazanmamız birçok açıdan faydalı olacaktır. Bu seçimden daha önemlisi TMMOB seçimleri. TMMOB 'ta etkin yer alırsak hala TMMOB içinde çizilememiş olan meslek tanımımızın çizilmesini sağlayacağız. Bu da diğer meslek gruplarının bizlerin alanına olan etkisini azaltacaktır. Bu dönem TMMOB yürütmesine gireceğimiz konusunda da oldukça umutluyum ve iddialıyım. Bu aşamaya gelene kadar oldukça emek harcadık ve bir temel oluşturduk. Bu seçimleri kaybetmememiz hem bu temellerin yıpranmasına hem de bizlerin geriye gitmesine neden olacaktır. Fakat her zamanda temennim meslek için iyi olanın kazanması yönünde..

7) Eylem hanım son olarak anlattıklarınız kadarıyla değerlendirdiğimizde oda aktif diyebiliyoruz. Peki başarısızlık nerede? Neden kamuoyunda yeterli baskı oluşturulamıyor?
Öncelikle meslek kuruluşları güçlerini üyelerinden almaktadır. Şuanda 14.000 çevre mühendisi mevcut. Bunların yarısı odaya kayıtlı. Söylediklerinizden anlaşıldığı üzere bazı meslektaşlarımız odayla kendileri arasına görünmez bir duvar örmüşler ve bu duvarı nedense bir türlü aşmak istemiyorlar. Böyle bir duvar yok. En azından biz yaratmadık. Odanın aktivitelerini duyuruyoruz katılım olmuyor. Yönetmelikler ile ilgili çalışma yapılması gerekiyor üyelerden görüş istiyoruz görüş bildiren olmuyor. İnanın basın bildirisi hazırlamak için yada bir başka aktivite için ben ve birkaç arkadaşım gecelerce uykusuz kaldık. Bizlerin de iş hayatı var. Oda gönüllülük esasına dayanıyor. Fakat görünen şu ki tek gönüllü bizleriz. Üyeler odayla arasındaki buzları kırsalar ve odaya katılmaya, aktif olmaya başlasalar birçok alanda çok daha etkin olabiliriz. Gelen her üyeye misafir gibi davranmıyoruz, ev sahibi olduklarını hissettirmeye çalışıyoruz. Mesleğimizin onuru yüceltmek, tanıtımını yapmak için ulusal medyada elimizden geldiğince var olmaya çalışıyoruz. Herhangi bir yerde bir çevre sorunu olsa bu sel baskını olabilir, tehlikeli atık olabilir, gdo olabilir, hatta klimaların iklim değişikliğine katkısı gibi sorular da bile CNN, NTV,SKYTURK,TV8,TRT bizi arıyor. Kamuoyuna konunun tarafı olduğumuzu kabul ettirdiğimizi düşünüyorum. Elbette ki ne kadar çok kişi olur isek o bu çalışmaları o kadar çoğaltabiliriz.


Eylem hanıma bu sıcak söyleşi için teşekkür ediyorum. Bizde seçimlerden kazananın çevre mühendisleri olmasını diliyoruz.
 
Üst