Geçici depolama izni- mali sorumluluk sigortası

Üyeler Görebilir
Aylık ortalama 1 tonu geçen atıklar için geçici depolama izni için başvuru yaptığımızda tehlikeli atık mali sorumluluk sigortası isteniyor. Fakat tehlikeli atıklar için atık yönetim planı hazırlarken böyle bir durumla karşılaşmıyoruz. Burdan benim çıkardığım sonuç;
-Aylık ortalama 1 ton atığı çıkan tesisler geçici depolama izni almak zorunda ve tehlikeli atık mali sorumluluk sigortası yapmak zorunda,
-Ayılık ortalama 1 ton atığı çıkmayan tesisler geçici depolama izni almayacak ve sigorta zorunluluğu da olmayacak
doğru mudur? :)
 
Üyeler Görebilir
Tehlikeli atıkları için mali sorumluluk sigortası yaptıran var mı? Danışmanlığını yaptığım bir firmaya 31.000 TL teklif verdiler, sizce de bir anormallik yok mu?
 
Üyeler Görebilir
Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’nde geçici depolamanın tanımı aşağıda olduğu gibidir.

1- Geçici Depolama: Atıkların ara depolama, geri kazanım ve nihai bertaraf tesislerine ulaştırılmadan yada tesiste tekrar kullanmadan önce, atık üreticisi tarafından tesis içinde, tesis içinde uygun yer bulunmaması durumunda üreticiye ait uygun bir alanda güvenli bir şekilde depolanmasını ifade eder.
Yani bizim atık alanlarımız bir geçici depolama alanı olarak kabul ediliyor.

Aynı zamanda Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik’te Mali sorumluluk sigortası yaptırma yükümlülüğü ile ilgili olarak aşağıda ki ifade yazmakta.

2- Mali sorumluluk sigortası yaptırma yükümlülüğü
MADDE 12 – (1) Tehlikeli atıkların toplanması, taşınması, geçici ve ara depolanması, geri kazanımı, yeniden kullanılması ve bertarafı faaliyetlerinde bulunanlar, faaliyetleri nedeniyle oluşacak bir kaza
dolayısıyla üçüncü şahıslara ve çevreye verebilecekleri zararlara karşı ilgili yönetmelik ile belirlenen esaslara göre tehlikeli atık malî sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadırlar. Sigorta yaptırma
zorunluluğuna uymayan kurum, kuruluş ve işletmelere bu faaliyetler için izin verilmez.

Daha önce yapılan uygulamalarda geçici depolama alanlarından bu sigorta il müdürlüğünün inisiyatifi ile istenmiyordu. Ancak yeni uygulamalarda ve denetimlerde bu sigorta sorulmakta. Bu nedenle sigorta yapma zorunluluğumuz bulunmakta. :harika:
 
Üyeler Görebilir
@Emel LALECİ
Eğer tesisiniz geri kazanım tesisi değil ise miktar çok fazla. Burada dikkat edilmesi gereken ciro. Ciroyu sigorta şirketi en düşük miktarı seçsin 300 liralara kadar düşer :harika:
 
Üyeler Görebilir
Tesis geri kazanım yapmıyor, sadece atıkları atık sahasında depolayıp, lisanslı tesise veriyor, bunun için sigorta yaptıracak. Gerçek cirosu çok yüksek. Sigorta firması ciroyu kafasına göre az olacak şekilde seçebilir mi ki?
 
Üyeler Görebilir
@Emel LALECİ
31.000 tl lik sigorta policesi var ise siz nükleer atık çıkartıyorsunuz sanırım. öyle şey mi olur muş ya. bizim patron 2500 tl yi görünce köpürdü. 31.000 deseydim neler olurdu acaba. benim firmam bütün sigortalarını anadolu sigortaya yaptırıyordu ve fiat 270 tl gibi bir faaliyet vardı. sizde firmanın başka sigortalarının yapan bir sigorta varsa ondan fiyat isteyin. çünkü başka bir sigorta firmasından aldığım ilk fiyat 2500 tl idi.
 
Üyeler Görebilir
aylık 1tondan az atıklar için geçici atık depolama sahası için izin alınmalı mı alınmalıysa ekleri nelerdir
 
Üyeler Görebilir
Tehlikeli atık geçici depolama izni alınması konusu nedir peki mali sorumluluk sigortası yapmak yeterli midir acaba ?
 
Üyeler Görebilir
Bende ilk sigorta sorduğumda 11000 lira gbi bir teklif verdiler ama durumun farklı olduğunu öğrendim her sigorta şirketi ayrı şeyler istiyor biri fabrika cirosu biri marka tescil belgesi biri kullanılan kimyasal cirosu bunlara göre ayrıo ayrı fiyatlar çıkarttılar bende işin içinden çıkamadım açıkcası.
 
Üyeler Görebilir
@Dilan Seycan
Aylık 1000 kg altında geçici depolama izni almak zorunda değilsiniz fakat mali sorumluluk sigortası yaptırma yükümlülüğünüz var.
 
Üyeler Görebilir
@blade-18
Deterjan üretimi yapan bir tesisim var. onların da yıllık cirosunu istediler. 84.000.000 cirosu olan fabrikanın mali sorumluluk sigorta teklifi 23.000 Tl küsür... sonuçta bizim incelemeye almamız gereken o anki risk durumu değil mi? firmaya gelip görseler hammadde ya da atık miktarına baksalar. Risk analizini yapıp ona göre teklif verseler daha uygun olmaz mı? Sigorta şirketini ne ilgilendirir firmanın yıllık cirosu. Ki atık çıkışı olan firmanın sadece atıkla ilgili sigorta yaptıracaksa bu atığa bertaraf ücreti ödüyor. Atığın cirosunu istiyor benden. O da ayrı bir saçmalık. Bence bu konuda bakanlığın sigortacılara Çevre kanununda yayınladığı doğrultuda sigortayı neye göre yaptırmaları gerektiğini anlatması lazım. Akıl karı olmayan binlerce Tl fark var teklifler arasında.
 
Üyeler Görebilir
TEHLİKELİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
Atık üreticisinin yükümlülükleri
Madde 9 - Atık üreticisi;

c) Bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak, atıklarını tesislerinde geçici olarak depolaması durumunda valilikten izin almakla,
diyor ama siz 1000kg diyorsunuz sanırım ambalaj atıkları , tehlikesiz atıklardan bahsediyorsunuz
benim sorum şu atık yağ da tehlikeli atıklara girdiğine göre atık alanı oluşturan bütün firmalar tehlikeli atık alanı geçici depolaması için izin almak zorundadır doğru mu bu durumda mali sorumluluk sigortası da yaptırmalı mı
 
Üyeler Görebilir
evet onu okudum ama aynı yönetmelikte böyle bir madde var il çevre de izin alınması gerektiğini söyledi ilerde bir sorun olmaz mı tehlikeli atık alanı oluşturduğumuz halde izin alınmazsa
 
Üyeler Görebilir
@blade-18
Ben bir sigorta şirketini çağırdım. Tesise gelip gördükten sonra bir teklif hazırlamalarını rica ettim. Atık alanı kimyasal depolama alanını falan inceledikten sonra bir çalışma başlatacağım. Beni tatmin edecek bir çalışmaya varabilirsem burada paylaşımda bulunacağım. En azından ortak bir karar varıp sigortacıları biz yönlendirelim.
 
Üyeler Görebilir
@Dilan Seycan
Yönetmelik hükümlerine derken atıfta bulunmuş zaten. direk maddeye atıfta bulunmamış ama 1000 kg' ı geçiyorsa aylık, ve 6000kg ve üzeri de atık muhafaza edebiliyorsa geçici depolama izni alması gerekmektedir. Mutlaka sorun olur. Entegre denetim geçirdiğinizde, atık yönetim planı için de tesise ziyarete gelip atık alanını da inceliyorlar bazı firmaların. Orada bile mali sorumluluk sigortası ve geçici depolama izniniz var mı ya da öyle bir çalışma başlattınız mı şeklinde sorular yöneltiyor İl Çevre.
 
Üst