• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Havalandırma havuzu oksijen temas süresi hesabı

sule eren

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Ağustos 2023
Şehir
Antalya
Firma
atıksu arıtma tesisi
kapasitesi 65.000 m3/gün, MLSS 6000-7000 arası olan Evsel Atıksu Arıtma Tesisinde aktif çamur prosesi (havalandırma havuzunda) gerekli olan oksijen miktarının sağlanması amacıyla kullanılacak olan blower adedinin belirlenebilmesi ve verimli arıtımın sağlanabilmesi için her bir havuzdaki akış hızı ne kadar olmalı, oksijen temas süresi nasıl hesaplanır? Bu konu hakkında yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 
Gerçekten blower hesabı yapmak biraz karmaşık ve teknik bir işlem. İş hayatınızda yeni olduğunuzu söylemişsiniz. Lisans bölümlerinde bu konuda detaylı eğitim verildiğini sanmıyorum o yüzden yapamamanız normal. Blower hesabında hava sıcaklığından tesisin bulunduğu rakıma kadar birçok şeye bakıyorlar. Tesis tasarımda tecrübeli arkadaşlar daha doğru bilgi verecektir.

Öğrenmeye zamanınız yok ve acele çözüm üretmeniz gereken bir durum varsa blower satan firmalar gerekli hesaplamayı yapıp size blower önerecektir zaten.

Forumdaki şu konuya göz atın: Paket atıksu arıtma sistemlerinde blower ve difüzör hesabı nasıl yapılır
 
ilk olarak teşekkür ederim peki soruma ek olarak arıtma tesisinde işletmeci biri olarak merak ettiğim kısım havalandırma havuzunda oksijen temas süresinin sağlanması için gerekli olan süre ne kadardır ? neye dikkat etmem gerek yani ona göre havuzlarda difüzörün yanı sıra tek mikser mi çift mikser mi çalıştırıp akış hızını arttırıp ve ya azaltmam gerektiğini neyi baz alarak karar vermeliyiz ? bu konuda da yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sule erenMikserlerin asıl amacı suyu yönlendirmek (piston akımlı reaktör gibi davranmasını sağlamak) ve çökmeyi engellemektir. Mikserlerin hepsi çalışmalıdır. Mikserlerin doğrudan oksijen ile bir ilgisi yok aslında. Mikserler çalışsa da çalışmasa da tesisteki debi (dolayısıyla akış hızı) değişmeyecektir. Suyun hem yüzeyde hem tabanda dengeli bir şekilde, istenen yönde akması sağlanacaktır.

Mikserler çalışmazsa atık su kısayol bulup oradan geçebilir. Kör noktalar oluşur. Mikserler bunu ortadan kaldırır. Genellikle mikserlerde hız kontrolü yapmıyorlar. Proje aşamasında karar verilen değerlere uygun mikser konup geçiliyor. Sizde hız kontrolü var mı?
 
Önceki cevapları görüntüle…
Adem PiştofoğluEvet var, mikserlerin hz ayarı var en düşük 35 en yüksek 50 hz'e kadar arttırıp azaltabiliyorsunuz. Ancak, hz ayarını yükselttiğiniz zaman suyun akış hızı arttığı için oksijen ile mikroorganizmanın temas süresini sağlayıp sağlamadığımı nasıl kontrol edeceğim, çıkış suyunda gözlemlenen bir durum bu konu hakkında bilgi verir mi verirse o kısım nedir ? çünkü çamur çekimim düzenli yapılmakta havuzlarda mlss konsantrasyonu 5000-6000 arasında oksijen değerinin istenilen aralıkta (1,5-2 mg/L) tutulması için biyolojik koşul düzgün ancak havuzlarda gerekli olan temas süresini ve ya akış hızını da sağlarsam blower frekansımı daha az çalıştıracağım için elektriksel olarakta avantaj sağlayacağımı düşünüyorum. Ama temas süresi ve ya olması gereken akış hızı ne olmalı nasıl kontrol edeceğim hakkında yetersiz kaldım.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sule erenÇıkış suyunda bilgi veren şey nitrat ve amonyum konsantrasyonudur. Nitrat ve amonyum güzel bir göstergedir. Diğer parametrelerin bozulmadığını varsayarsak yüksek amonyum düşük oksijen verildiğini yüksek nitrat ise fazla oksijen verildiğini gösterebilir.

Mikserlerin hızıyla oksijeni çok fazla bağdaştırmayın. Bahsettiğiniz hız kontrollü mikserler içsel sirkülasyon mikserleri olabilir mi? Onların hızı önemli.
Karıştıcı mikserlerdeki hız kontrolünün çok önemli olduğunu sanmıyorum. Çökme, zeminde siyah çamur oluşumu gibi şeyler yoksa mevcut hızı koruyabilirsiniz.
 
Adem PiştofoğluDetaylı bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. O zaman bu sorudan bağımsız olarak size bir şey daha danışmak istiyorum. Geri devir oranı debisini hesaplıyoruz ama MLSS geri devir oranı diye bir kavram var.
havalandırma havuzu mlss = 6281 mg/L
geri devir ortalama Mlss= 10550 mg/L Günlük debi: 63.158 m3/gün
toplam geri devir debisi: 2160 m3/gün

bu değerlere bakarak mlss geri deviri %167 olarak hesaplıyorum ama bulduğum bu sonuç tam olarak neyi bana anlatıyor ve yüzdelik dilim kaç arasında olmalı. Geri deviri az mı çok mu yapıyorum yoksa verimli mi çalışıyor bu sonuca göre yorumlama yapılabilir mi ? prosese göre ideal geri devir oranı %75.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sule erenGeri devir oranını debilere bakarak hesaplayabilirsiniz. Şöyle, giriş debisi: 100.000 m3/gün. Geri devir debisi 90.000 m3/gün ise geri devir oranı %90'dır. Yani giriş debisinin yüzde kaçı ise geri devir oranı odur. Geri devir oranı frekans kontrollü motorlar sayesinde giriş debisine göre artıp azalacak şekilde programlanabilir. Bu otomasyonu sürdürmek zordur, elle takip etmek gerekecektir.

Geri devir istasyonundaki AKM (MLSS tabiri yanlış. Bu konuya ayrıca gireriz.) sensörünün amacı çamur çekimine yardımcı olmasıdır. Geri devir istasyonunda aşırı yüksek AKM görüyorsanız çamur çekme hızını artırabilirsiniz ya da tam tersi. Ayrıca başka bir çok senaryoda size bilgi verecektir.

Ülkemizde çokça kullanılan A2O proseslerde geri devir oranını %80-%100 arası tutmak gerekir.
 
Evet var, mikserlerin hz ayarı var en düşük 35 en yüksek 50 hz'e kadar arttırıp azaltabiliyorsunuz. Ancak, hz ayarını yükselttiğiniz zaman suyun akış hızı arttığı için oksijen ile mikroorganizmanın temas süresini sağlayıp sağlamadığımı nasıl kontrol edeceğim, çıkış suyunda gözlemlenen bir durum bu konu hakkında bilgi verir mi verirse o kısım nedir ? çünkü çamur çekimim düzenli yapılmakta havuzlarda mlss konsantrasyonu 5000-6000 arasında oksijen değerinin istenilen aralıkta (1,5-2 mg/L) tutulması için biyolojik koşul düzgün ancak havuzlarda gerekli olan temas süresini ve ya akış hızını da sağlarsam blower frekansımı daha az çalıştıracağım için elektriksel olarakta avantaj sağlayacağımı düşünüyorum. Ama temas süresi ve ya olması gereken akış hızı ne olmalı nasıl kontrol edeceğim hakkında yetersiz kaldım.
 
Üst