• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

HAZIR BETON TESİSLERİ İÇİN MEVZUATSAL YAPILMASI GEREKENLER

ZEYNEP ÖZ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Aralık 2021
Şehir
Konya
Firma
danışmanlık firması
Herkese Merhabalar; danışmanlığını yapacağımız hazır beton tesisinin çed kapsam dışı ile çevre izin ve lisans açısından uygunluk işlemlerini gerçekleştireceğim. Mevzuatsal açıdan atıksu bilgi sistemi,aat kimlik belge işlemleri,atıklar, hazır beton izleme verileri vb. bu sektöre ilişkin dikkat etmem gereken hususlar ile ilgili yardımcı olabilir misiniz . Sektörel bazlı hem teknik açıdan hem çevre mevzuatlarına göre atladığım herhangi bir işlemi kalsın istemiyorum. Teşekkür ederim
 
  • Atıksu geri döngülü kullanım varsa Teknik Uygunluk Raporu hazırlanıp onay alınması,
  • Suyu nereden temin ediyor, kuyusu/izni var mı?
  • Emisyon konusunda tozumaya karşı nemlendirme sisteminin bulunması ve kullanılması,
  • Motorin ve katkı maddeleri depoluyordur BEKRA Toplama kuralı uygulanması,
  • Laboratuvarları vardır. Kimyasal atık, atık yönetim planı ve atıkların yönetimi,
  • Santral ve transmikser yıkamadan çıkan atıksu ve beton çamurlarının ne şekilde yönetildiği önemlidir.
  • Nace kodundan da kirlenmiş sahalar bildirimine girip girmedine bakılmalıdır.

Kolay gelsin.
 
ZEYNEP ÖZÜstadım Merhaba,

Hazır beton tesislerinde mikser araçlarının yıkanması sonucu oluşacak atıksular için çökeltim havuzu yaptırılması gerekir. Bu sular fiziksel işlemlerden geçtikten sonra beton üretiminde tekrar kullanılmaktadır. Üretimde kullanılacak agrega malzemelerinin depolandığı yer ile araçların geçiş güzergahında tozumayı önlemek için sulama sistemlerinin olması gerekir.

Gerekli fiziksel şartları sağladıktan sonra çökeltim havuzundaki suların tekrar kullanılması ile ilgili olarak Üniversitelerin Çevre Mühendisliği bölümüne teknik uygunluk raporu hazırlamanın gerekir. Teknik uygunluk raporu hazırlandıktan sonra bağlı bulunduğunuz il çevre müdürlüğüne proje onay muafiyeti için başvuru yapacaksınız. Ayrıca atıksu bilgi sisteminden atıksu arıtma tesisi kimlik belgesine başvuru yapmanız gerekir.

Beton üretiminde kimyasal katkı kullanılacağı için bu tür malzemeleri çelik tanklarda depolayacağınızı düşünerek sızma ve dökülmelere karşı etrafını en az 1.5 metre yükseklikte beton malzeme ile çevirin.

Agrega malzemelerinin taşınması için kullanılan bantların üzerinin kapalı olması gerekir.

Atıklar konusuna gelecek olursak hazır beton sektöründe beton çamurları başa beladır. Bu tür atıkları belediye veya lisanslı firmalara vermeniz gerekir. Bazı il çevre müdürlükleri almış oldukları karar neticesinde belediyenin döküm sahasına bu atıkların verilmesini yasakladı. Bundan dolayı yakma tesislerine verebilirsiniz. Bu tür atıkları 3 tarafı kapalı ve zemini beton malzeme ile kaplı yerde depolama yapabilirsiniz. Atık kodu olarak 10 13 14- Atık beton ve beton çamurlarını kullanabilirsiniz.

Hazır beton tesislerine hava emisyon konulu çevre izni alınır. Ek kapsam olarak "ek-2" listesine girmektedir ve 2.12 ile 9.6 seçmeniz gerekir. 9.6 maddesi ile ilgili şu açıklamayı yapmakta fayda var; depoladığınız agrega malzemesi günlük 200 tonu geçiyorsa bu maddeyi seçin.

Şimdilik bu kadar.
 
Üst