İklim değişikliği konusunu yönetim sistemlerine entegre edenler var mı? Ben de birkaç bir şey yaptım. Örnek olarak çevre boyut etki analizine, süreç bazlı risk analizine, iç ve dış taraf beklentilerine ekledim. İklim değişikliği ile ilgili ayrıca hedefler de koydum. Örnek olarak "iklim değişikliğinin çevre eğitimlerine eklenmesi", "iklim değişikliğinin entegre yönetim sistemleri hedeflerine eklenmesi" gibi... Politikalarımızda çevre ve iklim ile ilgili maddeler olsa da yine de bazı revizyonlar gerekebilir. En azından denetimlerde iklim değişikliğie konusuna daha fazla vurgu yaptığımız ve farkında olduğumuz anlaşılır.
Bunlar dışında bir de yönetimin gözden geçirme (YGG) sunumuna da eklemeyi düşünüyorum iklim değişikliğini. Tabii bir taraftan da mevcuttaki talimat ve prosedürlerde de iklim değişikliği konusu gözden geçirilmeli, gerekli olduğu durumlarda revizyon yapılmalı; el kitabında da konu ele alınmalı.
Yukarıda bahsettiğim her konuda iklim değişikliği revizyonu zorunlu değil. Ancak bazı yönetim sistemleri dokümanları birbiriyle entegre olmak zorunda, aralarında bir bağıntı olmak zorunda (Örnek olarak çevre boyut etki analizi - süreç bazlı risk analizi gibi...). Diğer taraftan YGG sunumuna veya talimatlara ekleme zorunluluğu yoktur.