• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Iso 14001:2015 Ara Denetim

Ahmet Kara

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Nisan 2018
Firma
otomotiv
Merhaba arkadaşlar kasım ayında 14001 ara denetime gireceğiz, merak ettiğim şey şu ara denetimde sadece minör ve major uygunsuzluklara mı bakılır yoksa, genel olarak herşey incelenir mi ? Ara denetim geçiren arkadaşlar tecrübelerinizi anlatır mısınız lütfen
 
Bir önceki denetimde açılan uygunsuzluklar varsa önce onlarla ilgili aksiyon planlarınız düzeltici faaliyetleriniz kontrol ediliyor. Genelde ara denetimlerde standardın tüm maddeleri incelenmiyor. Fakat denetçiye de bağlı. Bize gönderdikleri planda Acil Durum ve Satınalma maddeleri plan dışında görünmesine rağmen yine de o maddelerle ilgili denetim yapmışlardı.
önceki uygunsuzluklarınızı mutlaka kapatıp objektif delilleri kayıt altına alın derim...
 
@Melih Coşar
Üstadım bende bildiklerimi paylaşayım. Eğer yanlışım olursa sen yardımcı olursun ve daha deneyimlisin. @Ahmet Kara Ahmet Bey, ara denetim öncesinde yapılan denetim sonucu yazılan eksiklikler kapsamında bu eksiklikleri gidermek için neler yaptınız bunlara bakarlar. Bir de çevre risk değerlendirme formu, firmanın çevre yönünden hedef ve programları, çevre eğitimleri, tatbikatlar ve atıklar üzerinde çok duruyorlar. Zaten çevre izni, emisyon raporu vb. gibi durumları söylememe gerek yok bunların mutlaka olması gerekmektedir. Bir de çevre el kitabınızın muhakkak olması gerekmektedir. Ben de meslek hayatım boyunca ISO 14001 denetimi geçirdim ve arkadaşlarım sayesinde çevre el kitabı hazırlanmasını, risk değerlendirme formu nasıl hazırlanır onu öğrendim. Mesela aylık değerlendirme raporlarımı incelediler ve sakın raporları gelişigüzel hazırlamayın. Size tavsiyem kendinize göre saha raporu formatı hazırlayın ve o ay tesiste yapılan ve yapılacak olan işlemleri maddeler halinde yazın. Sonra aylık değerlendirme raporuna yazın. Bana bu tavsiye edilmişti ve bir çoğumuz belki saha da gezerken not almıyoruz bile. Buna ben de dahilim. Çevre dosyanızı düzenli ve özenli şekilde hazırladıktan sonra sıkıntı olmayacaktır. Yine takıldığınız yer olursa ben elimden gelen yardımı yaparım ve benden daha iyi kişilerde var. O arkadaşlarımız da yardımcı olur. İyi günler.
 
El kitabının bulunması hangi maddeyi hangi form, talimat veya proses plaı vb. evraklarla desteklediğini anlatan bir kitap olarak düşünün.
Çünkü denetime geldiklerinde maddeleri tek tek inceliyorlar daha sonrasında denetçilerin eksik gördükleri kapanmışmı veya örnek veriyorum 4.4 a maddesi; ÇB.FR.03 FORMU İLe takip edilmektedir yazmışsınız sizden o formu isteyip teyid alıcaklar kısacası bu :)
 
Arkadaşlar hepinize cevaplarınız ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
@Esra Şahin @Olgaç Sürmelihindi @Melih Coşar @derya703 @Murat ÇELEBİ @Bağcan Dübek

Bir sorum daha olacak, 14001 iç tetkik raporu nasıl olmalı elinde bir format olan var mı. ekteki gibi bir format 14001 için yeterli midir ? Değilse elinde 14001 formatında olan bir rapor var mıdır.
 

Ekli dosyalar

  • iç tetkik raporu.docx
    23.4 KB · Görüntüleme: 130
Önceki denetimde belirlenen uygunsuzluklara bakılır ve bunun dışında her şeye bakılabilir. Denetmenin keyfine kalmış bir durum. Standarttaki tüm maddeler hakkında bir şeyler yapmış olun aksi takdirde major uygunsuzluk yazılır. Çevresel risk ve fırsatlar, çevreyle ilgili tatbikatlar, acil durumlar, çevre eğitimlerine ve eğitimleri personelin ne decede sahada uyguladığına bakabilirler.
 
arkadaşlar boyutlar için tedarikçi ve müşteri değerlendirilmesi yapılırken sayısal veri istemezler dimi, sonuçta onların bir boytu olan sarfiyatı bilemeyiz ve bunu boyut olarak değerlendirmek de saçma olur diye düşünüyorum.

yaşam döngüsü ile ilgili tedarikçi ve müşteri konusunda neler değerlendirilebilir. tedarik ham madde olarak çelik, boya, tiner kimyasallar. müşteriye ise otomotiv yedek parça verilmesi bunlarla ilgili ne gşbş boyutlar belirlenebilir
 
Ahmet bey ben hammadde temininden ürünün sonlanmasına kadar olan çevre boyutlarını ek dokümanla size iletiyorum. Umarım size faydalı olur.
 

Ekli dosyalar

  • SGÇ-FR-03 ÇEVRE BOYUT ETKİ DEĞERLENDİRME-2018.xlsx
    187.4 KB · Görüntüleme: 182
@derya703 çok teşekkürler desteğiniz için

@derya703 dosya ile ilgili bir sorum olacaktı olasılık ve frekansı boyuta göre mi puanlayacağız yoksa etkiye göre mi örneğin tehlikesiz atık oluşumu boyut,toprak kirliliği etki. olasılık ve sıklığı tehlihesiz atığın oluşma olasılığı ve frekansı olarak mı değerlendireceğiz
 
@Ahmet Kara

şöyle ki; Rulo sac dilme faaliyeti boyut:tehlikesiz atık etki:toprak kirliliği
frekans: boyutun meydana gelme sıklığı (faaliyetin yapılma sıklığı)
olasılık: etkinin oluşma olasılığı
şiddet: etkinin şiddeti
 
@derya703 çok teşekkürler bizde öyle hazırladık dosyamızı

atıklar ile ilgili uatf eksikliği olursa ne gibi bir durumla karşılaşılır hem 14001 hem de resmi denetim için soruyorum arkadaşlar yardımcı olur musunuz lütfen. beyanda yüksek mesela ama elimizde uatf yok atık firmalarından da ulaşamadık. sistemi yeniden açtırıp düzeltemedik de
@derya703 @Kemal Ezen @Olgaç Sürmelihindi @Murat ÇELEBİ @Esra Şahin @Melih Coşar
 
@Ahmet Kara
Öncelikle bu bir bakanlık denetimi değil bunu en kötü karşılıklı firma ile mutabıka varılıp, bu işlem şu tarihte şu firma ile yapılmıştır diye yazı hazırlar imzalar gönderirsiniz ve sizde imzalarsınız.
İkincisi gelen kişi sizin tüm UATF değilde transfer numaralarını veya E123... lü numaralarınız incelerler, fakat sistem yeni onlarında biz kadar bildiklerini düşünmüyorum
 
@Ahmet Kara

UATF dediğiniz kısım zannedersem ki Motat çıktısı. Buna binaen;
14001 için; Bu sorunu bildiren bir dilekçe veya sistemden (EÇBS) yaptığınız bildirim dokümanlarını sunmanız ve hatanın düzeltilmesi akabinde gerekli evrağın taraflarına ulaştıralacağına dair beyan sunmanız yeterli olacaktır.
Resmi denetim için de zaten sorununuz bakanlığın sisteminde ve türlü sorun ile karşılaşıldığı için bir sorun oluşmayacak olup süre verilecektir. Fakat aynı şekilde durumu dilekçe veya sorun bildir kısmından bildirmenizi ve elinizde kanıt tutmanızı öneririm.
 
Üst