Küçük ölçekli Paket Arıtma Hk.

Üyeler Görebilir
Merhaba değerli arkadaşlar,

Çalıştığım firma da kalite bölümünde mavi yaka personelim. Fakat nasıl olduysa paket arıtma ile ilgili olarak iş bizim birime kaldı. Dolayısıyla hiç bilgi sahibi olmadığım bir iş ile karşı karşıyayım. Paket arıtma ile ilgili olarak bir görevli bulunmadığından süreci idare etmek de bize kaldı. 120 kişilik 22 m3 kapasiteli ufak bir paket arıtma sistemimiz mevcut. Paket arıtma sistemine daha önce aşılama uygulaması yaptık. Aşılamayı komple sistemin içini boşaltıp belediyenin evsel atık arıtma tesisinden 1 vidanjör vasıtasıyla taşıdığımız bakterileri (canlı çamur olarak) sisteme dahil ettik ve havalandırma ile başlatarak süreci başlattık. Sonuç olarak şuan ki durum hiç iç açıcı değil. Çamur oranı çok düşük seviyelerde boi koi ph değerleri ise tavan yapmış durumda. 1 ay sonra bakanlığa numune vereceğimiz söylendi. Durumu iyileştirmek adına ne gibi bir çalışma yapabilirim. Şöyle ki aslında çok merak ettiğim bir konu ve benim için doğaya kötü salım yapmak yerine en uygun şekilde atık çıkarmak istiyorum. Sistem ufak boyutlu olduğu için çamaşır suyu ve bu zaman diliminde fazla kullandığımız temizlik malzemelerinden dolayı etkilendiğini düşünüyorum. Sizlerden tesisin de küçüklüğünü göz önüne alarak bana vereceğiniz tavsiyelerinizi rica ediyorum.

Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

Üyeler Görebilir
Arıtma tesisi işletmeciliği yapan firmalar var direk onlarla irtibata geçip onlara devir edebilirsiniz. Ankara’da 3 firmanın atık su arıtma tesisi işletmeciliğini yapıyorum iletişime geçebilirsiniz yardımcı olurum.

Üyeler Görebilir
Emrah Secer
Tesisin deşarjı alıcı ortama mı ? Kanalizasyon altyapısı var mı ? 120 kişilik bir arıtma tesisinin kirlilik yükü çok azdır ki yıkama suları deterjan suları da geliyorsa işiniz çok zor ne kapasite yeterli olur ne de prosesler yeterli olur. Ama eğer sadece 120 kişiye göre tasarlanıp sadece kişilerin tüketimi gelirse sizin sürekli aşı yapmanıza da gerek kalmaz . Hazır bakteri aşılaması yaparsanız da işinizi görür . Bir de belediyeden vidanjörle aşı getirince tüm tesisi boşaltmanıza gerek yok mevcut suya ekleyin 1-2 hafta havalandırma süresini yükseltip çözünmüş oksijen seviyesini tutturmanız gerekir , ondan sonra floklaşma olayını görebilirsiniz . Ama siz kanalizasyon altyapısı varsa evsel atıksuyunuzu oraya bağlayın / araştırın bunu .

Üyeler Görebilir
Kanalizasyon alt yapısı yok. Tesis kurulum yapılırken evsel atık su ulaşacak şekilde tasarlanmış. Yağmur gideri v.s. bu alana gönderilmiyor. Fakat Tüm kullanılan Mutfak, Lavabolar v.s. bu alana gidiyor. Mutfak için yağ tutucu takıldı Yağ etkiler diyerek ama yine de etkilendi. Sene başından beridir çok uğraştırdı beni çözemedim nasıl korunur pek bir yararı olmadı tedbirlerimizin. Aşılamayı da danışman firmanın önerisi ile boşalttık yeniden çalıştırdık. durum yine negatif oldu :)

Üyeler Görebilir
@TSU Aynı anda 7 tane AAT işletmek biraz zordur şimdi :) her tesise bi mühendis koyuyorsa o da ayrı güzel .. Beni şöyle dinlemeni tavsiye ederim @Emrah Secer kardeşim . Arıtma konusunda bilgi kazanmak istiyorsan öncelikle giriş suyunun debisini ve kirliliğini iyi analiz et . Kirlilik ( KOİ,BOİ, AKM, vs) Evsel atıksularda giriş BOİ genelde 250-300 mg /lt , KOİ ise 500-600 mg/lt arası gelmektedir. Arıtma tesisinde sadece ızgara,dengeleme havuzu,biyolojik bir havuz ve çöktürme var ise ço iyi bakteri yetiştirmen gerekecek. Sürekli başka tesisten aşı getirmek yerine hazır olarak satılan bakteri tozlarını da kullanabilrsin. Haftalık olarak Blower çalışırken yani karışım halindeyken biyolojik havuza ekleyebilirsin . 1 hafta boyunca blowerın çalışma süresini yükselt normal halde 2 saat çalışıp dinleniyorsa sen bunu 4 saat yap sonra dinlendir 30 dk blowerı. takip ederek ve günlük havalandırma havuzundan numune alıp bakteri çökme ve flok yapısını kontrol edebilrisin .