Burada sizi maliyet konusunda etkileyecek bir çok parametre mevcut, fakat sizler konuya nereden başlayacaksınız pek fikrim yok. Direkt olarak geri dönüşüm firmalarından balyalandıktan sonra satılan fiyatı da baz alabilirsiniz, veya;
Örneğin, fişler, kağıtlar vb. ilk olarak kaynağından ayrıştırıldıktan sonra geri dönüşüm firmalarına satılması daha sonra işçi, taşıma ve balyalama maliyetlerinin göz önünde bulundurulması. Bunlardan sonra satılacak balyaların fiyatlandırılması.
Bu hesaplardan sonra başlayan süreç ise, bunları kağıt haline getirilecek firmalarda başlıyor. Genelde geri dönüşümden 1. kalite kağıt elde etmek için beyaza çok yakın ve az kirli (mürekkep, yapışkan vb.) kağıtlar konveyör sürecinde üretim fabrikasında tekrar gözden geçiriliyor ve balyadan bazı kağıtlar direkt üretim sürecine dahil olamayabiliyor. Buna ek olarak kullanılan ağartıcı kimyasallar eklenerek süreç devam ediyor.
Geri dönüşümden üretilen kağıtlar çok farklı tipte karşımıza da çıkabiliyor. Mesela %75 geri dönüşüm %25 selüloz, %50-%50 gibi oranlar değişerek ilerliyor. Üretimden çıkaracağınız maliyet hesaplarına ek olarak bu kağıtların satış fiyatlarını dahil etmeniz de gerekmektedir. Çünkü son kullanıcı tarafından tercih edilen kağıt kaliteleri veya fiyat oranı üretimi direkt etkileyen ayrı bir unsurdur.
Çok karışık yazdım farkındayım kusura bakmayın. Özet olarak tavsiyem, kağıt üretim fabrikalarına ve geri dönüşüm toplama ayırma tesislerine ziyaret ederek kendi fikirlerinizi elde etmeniz. Geçmişte hazırlanan raporlar sizi yanıltabilir, eksik veri bulunabilir veya fiyatlar güncel olmayabilir.