• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kanalizasyon Tasarımı

İlknur Karaca

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Temmuz 2016
Şehir
İstanbul
Firma
yok
Merhaba KOÜ Çevre Müh son sınıf öğrencisiyim. Tez konusu olarak üniversitemizin yağmur ve kanalizasyon hattı tasarımını tekrardan ele alacağız. Fakat bu konuda yeterince bilgili değiliz. Kaynak taraması yaptık ancak verimli olmadı bizim için . Lütfen bize yardım edebilirmisiniz? Benzer projelerde bilgi sahibi veya kaynağa sahipseniz paylaşabilirmisiniz?
Teşekkür ederim
 
Kanalizasyon tasarımı yapılırken dikkate değer bir kaç şey var;

Kanalizasyon hattında atıksu arıtma tesisi içinde gibi tam dolu olarak akmaz. Yarı dolu akışlı olarak ilerler. Bu şu demek oluyor,

7000 m3/gün debin tam dolu akışlı akacağı zaman 500 mm boru yeterli oluyor ise

7000 m3/gün debin yarı dolu akışlı akacağı zaman 800 mm boru gerekiyor.

Yani boru çapı büyüyor. Burada çapta düz olarak Q= V x A dan bulunmuyor. Buna dikkat edin.

Aşağıdaki linkte çap hesaplarken size yardımcı olacaktır.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .



1 - Q= V x A formülü uygulayıp debinize göre çapları belirleyeceksiniz ( A = Islak alan/Islak çevre)


2 Bulduğunuz çapları iller bankasının standartları var şu boru için maksimum ve minimum eğim bu olacak diye o tablodan da kontrol edeceksiniz.

Elime kaynak geçince atarım ama ufak bir araştırma ile İller bankasının kanalizasyon tasarım kriterlerini bulabilirsiniz
 
Üst