• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kapasite Raporu

Furkan Keskin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Ekim 2019
Şehir
Malatya
Firma
Maya Geri Dönüşüm
Günaydın arkadaşlar. Geri dönüşüm tesisinde yeni makina alarak kapasite raporunu mevcut kapasitenin 3 katına çıkardım. Bunun için herhangi bir lisans yenileme yapmam gerekiyor mu? veya dilekçe
 
Merhaba,

Tesisinizin ÇED Kapsam Dışı yazı var ise, öncelikle mevcut ÇED Görüşünüzü yenileyin. Yeni aldığınız ÇED görüşünden sonra tesisinizin lisansı var ise lisansınızı kapasite artışı başvurusu yaparak yenilemeniz gerekmekte.

Birde aklıma gelmişken TSO'dan nasıl bir görüş sorgulayıp kapasite artışı yaptınız?
 
Merhaba,

Kapasite artışı yapmadan önce, mevcut ÇED görüşünüzü kontrol etmeniz gerekmekteydi. ÇED görüşü alınırken "ileride planlanan kapasite" tarzında bir ibareye yer vermedi iseniz, yeni makineler faaliyete geçmeden önce "ÇED Görüşü Kapasite Artışı" yapmanız gerekmekteydi.

ÇED Görüşünün alınmasına müteakip Kapasite Raporunuzu çıkartmanız ve ilgili rapor çıktığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde "E-İzin" sistemi üzerinden "Çevre İzin / Lisans Belgesi Kapasite Artışı Başvurusu" yapmanız gerekmektedir.

Bu süreçlerde ÇED kısmı dilekçe ile yürütülürken, izin/lisans işlemleri kısmı online ortamda yürütülecektir.

Eğer bu sıra ile yapmadıysanız, cezai kısım ise şöyle:
-Ekstra eklenen makine bedelinin %2'si cezai yaptırım olarak uygulanıp bu makineler mühürlenir.
-ÇED Görüşü alınana değin makineler mühürlü kalır.
 
Çok teşekkür ederim kapasite raporu sonucu daha gelmedi bugün veya yarın onaylanacak. ben bu sırada Çed görüşünü yapayım.
[automerge]1592809109[/automerge]
Görüş sorgulama derken kapasite artışı için başvuru anladım yanlışlık oldu. Çed görüşü bildirmem gerekiyor galiba tekrardan
 
Cem bey bilginize hayranım bilgilendirme cevaplarınızı takip ediyorum bu paylaşımların dayanaklarınıda ( yönetmelik, tebliğ vs.) paylaşabilir misiniz
 
Teşekkür ederim @ufukdinc Bey :utan: Kısaca dayanakları da belirteyim hemen.
Öncelikle ÇED mevzusu için 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 10. maddesine bakmak gerekiyor:

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Cezai yükümlülük, aynı kanunun 20. maddesinin e bendinde geçiyor:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Son olarak çevre izin/lisans konusu ise "Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği"nin 11. maddesinin 2. fıkrasının ç bendinde geçiyor:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Arkadaşlar, kozmetik ve temizlik ürünleri üretimi yapan firmamız ÇED Ek-2 Listesi 3. Madde " Depolama kapasitesi 500-50.000 m3 arası olan doğalgaz, petrokimya, petrol ve kimyasal maddelerin depolandığı tesisler " kapsamında değerlendiriliyor ve 2011 tarihli ÇED Gerekli Değildir, 2016 tarihli ÇED kapsamdışı yazılarımız mevcut.

Kapasite raporumuz güncellendi. Eski raporumuzda yer alan 'zemin temizlik ürünleri' kapsamdan çıkarılarak onun yerine bu süreçte üretmiş olduğumuz 'dezenfektan ürünleri' üretimi eklendi. Yeni ÇED görüşü almak istiyoruz ancak, önceden Ek-2 listesi 3. madde kapsamında değerlendirilen firmamızın dezenfektan üretmeye başlaması sebebiyle liste ve kapsamında bir değişiklik olur mu? Örneğin EK-1 listesinde " 7- Patlayıcı ve/veya parlayıcı maddelerin üretildiği tesisler" yer alıyor. Dezenfektan da parlayıcı nitelikte olduğu için bu kapsamda değerlendirilir miyiz, yoksa yine depolama kapasitemiz kapsamında mı değerlendiriliriz? Başvuru yapacağım ancak nelerle karşılaşacağımı şuan kestiremiyorum, değerli bilgilerinize ihtiyacım var :)

Dezenfektan üretimi yapan bir firması bulunan arkadaşlar ÇED süreci ile ilgili bilgi paylaşabilir mi?
 
Ben şöyle bir yol izlerdim.
Dezenfektan dahil tüm üretim kapasitesini ÇED kapasitesi ile karşılaştırır, eğer kapasitem ÇED'in altında kalıyor ise mevcut ÇED kararımın dezenfektan üzerimi için de geçerli olup olmadığına dair il müdürlüğüne görüş yazısı yazardım. Ekine prosesi anlatan iş akım şemaları vs eklerdim.

Sizi depolamadan dahil edip ÇED hazırlamaları eksik olmuş aynı zamdanda üretimden de ÇED'e tabisiniz.
Bakmanız gereken madde şöyledir.
EK-2 listesi 2- a) Kimyasalların üretimi, petrolden yağlama maddesi üretimi veya ara ürünlerin işlenmesi için projelendirilen tesisler, (Proses kaynaklı atığı ve yan ürünü olmayan sadece karışım yapan tesisler bu kapsamın dışındadır)

sadece kimyasalları karıştırıyorsanız ve herhangi bir proses atığı (emisyon, atıksu, atık vs) çıkmıyorsa kapsam dışında kalırsınız.
Edit: Patlayıcı parlayıcı maddeden girmezsiniz o madde dinamit, anfo vb. üreten tesisler içindir.
 
Üst