• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Karbon Ayak izi

Gülşah De.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Mayıs 2021
Şehir
Ankara
Firma
-
Merhaba. Bir toz gıda firmasında karbon ayak izi araştırmaları yapıyorum. Yönetici benden firmanın karbon ayak izini hesaplamamı istedi. Hesabın amacı firmanın durumunu görmek ve değerlendirmek. Başlangıç olarak karbon ayak izini hesaplamak için neleri bilmem gerektiğini öğrendim. Ancak CO2 e ye çevirirken çarptığımız faktörleri bir doküman olarak bulamadım. Akademik makalelerden parça parça bulabildim. Eğer sizde böyle bir dokuman varsa paylaşabilir misiniz?
Bir de, bu hesabı ilk defa yapıyorum. Bu yüzden bana küçük bir başlangıç bilgisi ve adımlarını özetleyebilirseniz çok sevinirim. Önerilerinize de açığım.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Gülşah De.Bir yıl almak hazır softwareler var yurt dışına parayı verdiniz mi bunu satın alırsınız. Sizi uğraştıracak kısım firma içerisindeki farklı birimlerden alacağınız bilgiler olur. Sıfırdan kendiniz yapmaya çalışırsanız yardım almadan belki bulabilir 1 yılı yine uzun bir zaman 1 yıl. Yani genel bir hesaplama hiçte zor değil
Doğrudan emisyonlar zaten hesaplanır dolaylı emisyonlar uğraştırır. Sizde genel hesaplama yapacağınız için netten bile bilgilere ulaşabilirsiniz
 
Gülşah De.Burda önemli olan emisyon faktörlerini bulabilmek, ege orman vakfının internet sitesinde elektrik ve doğalgazı bulursun, ama soğutucu gazları bulamazsın. Kritik konu bu yüzden. Yerli yazılım firmalarıda var artık ve CSR denetimlerinde uygun görülüyor, google da karbon ayaka izi hesplama yazınca 2.sırada çıkıyor. Öte yandan faturalardan tüketimleri bulduktan sonra kapsam 1 ve kapsam 2 yi hesaplamak kolay.
 
Karbon Ayak İzi Standardı ISO 14064
Kurumsal Sera Gazı envanterinde
Kapsam 1 ve Kasam 2 hesaplaması 15 gün içinde yapılır.
Kapsam 3 önemli kategorilerini de firma veri toplama yeterliliğine bağlı olarak 1 ay içinde hazırlamak mümkün.
Tüm kategorileri hesaplayabilen firma zaten henüz yok.
İstenirse ISO 14064 Standardına uygun Sera Gazı Bilgi Yönetim Sistemi kurulur, envanter hazırlanır ve akredite kuruluşlarca belgelendirilir.
Detay Bilgi için:
tamer@atalayconsulting.com
0545-585 55 20
Tamer ATALAY
 
Artık kapsam 1-2-3 kaldırıldı diyebiliyorum. Kategori 1-2-3-4-5-6 mevcut standardlarda güncelleniyor tse standard aramadan ulaşabilirsiniz
 
Üst