• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kaynağında atık kontrolü

TalipGÜNER

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Nisan 2009
Firma
sağlık bakanlığı
Kurum ya da kuruluş idaresi, kaynağında tehlikeli atık ayrıştırma konusunda gerekli düzenlemeleri yapmadığında atık ayrıştırmanın usul ve esasına aykırı olarak atıkları topladığında Çevre Kanununun 20 inci maddesinin hangi bendine muhatap olur?
 
@Hurricane Merhaba,
Firma kaynağında atıkları ayırmıyor ve hepsini tehlikeli atık olarak mı veriyor?
veya tam tersi hepsini evsel atıklara mı dahil ediyor?
veya hepsini karıştırıp sonra mı ayrım yapmaya çalışıyor? biraz daha konuyu açıklar mısınız...
 
Tehlikeli atıkları tıbbi; ya da tıbbi atıkları evsel atık kaplarına atınca kontrollerde böyle manzaralarla karşılaşıyoruz.. kuru tavsiyelerden öteye geçmeyen uyarılarımızla bir şey yapmak zor.
 
Danışmanlık yaptığım dönemde bir hastanede bu sorunu danışman dışında üst yönetimin ( hastane md ve başhemşire gibi) de sıkı kontrolleri ve uyarılar ile aşmıştık. Sağlık personeli bu konuda oldukça dikkatli idi.

Aynı zamanda yine danışmanlığını yaptığım başka bir hastanede ise üst yönetim konuyu kendisi dahi anlayamadığı/anlamak istemediği için personelin de bu konuda çok duyarlı olmadığını çok açıkça gözlemleyebiliyorduk.

Sorunuza gelince;upload_2015-6-18_11-14-22.png

2872 sayılı Çevre Kanunu 8.Maddesinde "Her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasaktır.",


Yürürlükten kalkan yönetmeliğe göre;
05.07.2008 tarihli ve 26927 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 5.Maddesi (ç) bendinde "Farklı türdeki atıkların kaynağında ayrı toplanması esastır." 5. Maddesinin (g) bendinde "Atıkların, lisanslı geri kazanım ve bertaraf tesisleri dışında yetkisiz kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından toplanması, geri kazanılması ve bertaraf edilmesi yasaktır. " ve yine aynı yönetmeliğin 5. Maddesinin (ı) bendinde "Atıkların yarattığı çevresel kirlenme ve bozulmadan doğan zararlardan dolayı atığın sahipleri, taşıyıcıları, geri kazanımcıları ve bertaraf edicileri müteselsilen kusur şartı aranmaksızın sorumludurlar." denilmektedir.

Yürürlükte olan yönetmeliğe göre; (Atık Yönetimi Yönetmeliği)
ç) Atıkların kaynağında ayrı toplanması, geçici depolanması, taşınması ve işlenmesi sırasında su, hava, toprak, bitki, hayvan ve insanlar için risk yaratmayacak, gürültü, titreşim ve koku yoluyla rahatsızlığa neden olmayacak, doğal çevrenin olumsuz etkilenmesini önleyecek ve böylece çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek yöntem ve işlemlerin kullanılması esastır.
e) Farklı türdeki atıkların kaynağında/üretildikleri yerde diğer atıklarla karıştırılmaksızın, sınıflandırılarak ayrı toplanması esastır.
f) Atıkların, Bakanlıkça belirlenen esaslar dışında farklı bir yöntemle toplanması ve ayrılması yasaktır.
ı) Atıkların, Bakanlık ve/veya il müdürlüğünden izin ve/veya çevre lisansı almış tesisler, üretici/yetkilendirilmiş kuruluşlar, atık taşımaya yetkili/lisanslı taşıyıcılar dışında üçüncü kişiler tarafından ticari amaçlar ile toplanması, satışı, geri kazanılması ve/veya bertaraf edilmesi, diğer maddelerle ve yakıtlara karıştırılarak yakılması yasaktır.
m) Atıkların geçici depolanması atığın üretildiği tesis/kuruluş sınırları içinde yapılır.

Umarım yardımcı olmuşumdur, kolay gelsin...
 
Ben hastaneyi dolaşırken hazırladığım formu dolduruyorum. Eksik doğru ne varsa forma göre işaretliyorum. Örneğin evsel atığın içine tıbbi atılmış gibi notlar alıyorum. Ve o birimin sorumlusu kimse imzasını attırıyorum. Böylece imzamı attım korkusu olup sorumluluk alıyorlar ve birbirlerini de uyarmaya başlıyorlar. Böyle bi yöntem deneyebilirsiniz.
 
Üst