• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kütle denge atık minimizasyon

hacertal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Kasım 2018
Firma
-
Kimyasal üreten bir firma ıbc bidon gibi ambalajlarını sattıkları firmalardan geri alıp tekrardan ürettikleri ürünleri gerekirse yıkayarak ( geri kazanım ve tanker temizleme lisansı ve atık taşıma lisansı almış) ürettikleri kimyasalları koyup satışa sunacak.
1- atık kabul işlemleri : kutle denge sisteminde müşterilerden topladığı ıbc varil bidon gibi ambalajları atık kabul işemlerinde

a) motat dan 150110 atık kodu ile mi kabul edecek tehlikeli atık kabul mü yapılacak. (tkn tdn bon numaraları kullanılarak)

b) gelen taşıma- mobil terminalsiz lisanslı araçlarla yapılan transferler alanından mı yapılacak ( eğer ordansa taşıma no ne yazılacak?)

c)kendi bünyesinden oluşan atık -tesisin kendi bünyesinde oluşan atık / atık minimizasyonu kapsamındaki atık girişi alanından mı yapılacak?

d) teslim alınan atıklar-tesise kabul edilen atık girişi alanından mı yapılacak?

2- atık gönderim işlemleri

tesiste patlak kırık kullanıma müsait olmayan IBC bidon varil atık çıkışı nasıl yapılacak?

lisanslı firmalara motat gönderilen atıklar atık stoğunu eksiye düşürmektedir.

sistemde girdiğimde

3-ürün gönderim işlemleri : müşterilerden topladığı kendi ürünlerini ürettiği kimyasalları koyduğu ıbc varil bidonların kütle denge sisteminde ürün çıklarında;

a)satış

b)tesis bünyesinde kullanım

c)kayıp zayiat

nasıl çıkışı sağlanacak?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
hacertalMerhaba,

Firmanız sattığı kimyasalların ambalajlarını geri toplayacaksa öncelikle bu depozito olarak değerlendirilebilir (depozito sistemi hakkında bilgim yok araştırmanızı tavsiye ederim.

Oldu ki depozito olarak değerlendirilmeyecek ise;

1 - Atık Kabul İşlemleriniz:

- Kontamine ambalaj atığını oluşturan firma kendi Motat sisteminden sizin firmanıza talep acacak.
- Lisanslı araç gidip kontamine ambalajları tesisten alıp sizin tesisinize getirecek
- Motat üzerinden atık kabul-boşaltım işlemlerini yapacaksınız.
- Kontamine ambalajları bir güzel yıkayıp temizledikten sonra sıra kütle denge işlemine gelecek.

** Kütle denge sistemine atıklarınız 15 01 10 olarak kabul edilecek. Motat üzerinden tehlikeli atık kabulü yapıldığı için ayrıca atık girişi yapmayacaksınız (tehlikesiz atık kabul işlemi gibi)
** 15 01 10 atığınızın kütle denge sisteminde ayrışımını yapacaksınız. (kontamine ambalajlarınızı ürüne dönüştüreceksiniz. ayrıca varsa fire veya tehlikeli/tehlikesiz atıklarınızı yazacaksınız)

NOT: Tesisiniz de kendi faaliyeti sonucu oluşan atıklarınızın geri kazanım işlemi yapılıyor ise bunu kütle denge sistemi üzerinden tesisin kendi bünyesinde oluşan atık bölümünden kütle denge işlemine tabi tutacaksınız. Örnek verecek olursam sizin firmanızda dolum esnasında ıbc-bidon-varil atığı oluşup bunu da tekrardan yıkayıp geri kullanıyorsanız bu işlemi atık minimizasyonu adı altında yapmalısınız.

2- Atık Gönderim İşlemleri:


- tesiste patlak kırık kullanıma müsait olmayan IBC bidon varil atık çıkışı nasıl yapılacak?

Tesiste kontamine olarak kırılan-patlayan IBC-bidon-varilleriniz var ise bunları tehlikeli atık geçici depolama alanında depoladıktan sonra lisanslı firmalara tehlikeli atık olarak göndermelisiniz. Yada yıkadıktan sonra kırılıp patladıysa bu ambalajları ambalaj atığı olarak lisanslı firmalara verebilirsiniz. Eğer ambalaj vasfını yitirdi ise atığınızı tehlikesiz atık olarak gönderebilirsiniz.

- lisanslı firmalara motat gönderilen atıklar atık stoğunu eksiye düşürmektedir.

Lisanslı firmalara motat üzerinden gönderilen atıkları kütle denge sisteminden çıkarmalısınız. Bundan dolayı kütle denge sisteminizde ilgili atığı oluşturmadığınız için sürekli eksi(-)ye düşersiniz.

*** Ürün gönderim işlemi için konuyu bakanlığa mail atmanızı tavsiye ederim. Ben olsam kendi bünyesinde kullanım yapar, içlerini doldurup satarım ama bu dediğimi doğrulayacak herhangi bir tesis,işletmem olmadı hiç :)


Umarım faydalı olur, iyi çalışmalar dilerim.
 
Üst