• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kuyumcu Atıkları Ramatcısı SKKY Tablosu

Oğuzhan Keskin

Kahramanmaraş İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
16 Aralık 2013
Şehir
Afyonkarahisar
Firma
ANKARA-İZMİR YHT YAPIMI İŞ ORTAKLIĞI
Arkadaşlar Merhaba,

Kuyumcu atölyelerinden çıkan ramat atıklarını eritip geri kazanan bir firmamız için SKKY'ce analiz tablosu belirlemem lazım.Tesiste endüstriyel nitelikli olarak asitli atıksu oluşmakta.

SKKY'nin eklerini detaylı bir inceleme yaptım fakat atıksu analizi için uygun tablo seçemedim. Bu konu hakkında bilgisi, tecrübesi olan arkadaşlar hayrına iki satır yazarsa memnun olurum :)

Saygılarımla.
 
Merhaba,

Çok emin olmamakla birlikte fikir yürütsek oluyor mu ? Kuyumculuk sektörü de bir nevi madencilik olarak geçer mi? Mesela altının işlenmesi olarak düşünsek:
Tablo 7.1: Sektör: Maden Sanayii (Kadmiyum Metali, Demir ve Demir Dışı Metal Cevherleri ve Endüstrisi, Çinko Madenciliği, Kurşun ve Çinkonun Rafinize Edildiği Tesisler, Kalsiyum, Florür, Grafit ve Benzeri Cevherlerin Hazırlanması) (*)

Sanki en mantıklısı bu gibi geldi bana.
 
Oğuzhan KeskinOğuzhan üstadım, Cem üstadımın dediği doğru. Araştırma yaparken şöyle bir yazıya rast geldim;

Altın üretimi dünya üzerinde bir çok şekilde yapılsa da bunların en bilindikleri kuvarslı veya şistli damarlardan ya da altın içeren kumlardan elde edilenlerdir. Altının bu bileşenlerden ayrılabilmesi için kimyasal ya da mineral mekanikler kullanılır. Mekanik altın ayırma yönteminde; mineraller öğütülür ve çok ince toz formuna getirilir, ardından su ve yağ içeren bir madde ile yıkanır. Kimyasal yöntemde ise, altın yatakları çok farklı şekillerde işletilebilmektedir. Minerallerin öğütülme ya da yıkanması esnasında, cıva ile alaşım yöntemine de başvurulmaktadır. Cıva ile alaşım sayesinde elde edilen malgama damıtılır ve altın diğer bileşenlerden ayrılır. Son zamanlarda ise siyanürleme yöntemi daha yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu yöntemde metal; çok büyük havuzların içerisindeki potasyum siyanür veya sodyum siyanür ile çözdürülür ve ardından çinko ya da alüminyum gibi başka metallerle işlenerek altının çökmesi sağlanır.

Bazıen altın mineralleri karmaşık bir yapıya sahip olabilmektedir. Bu yapıda altının ayrıştırılabilmesi için kolay bir şekilde yükseltgenebilen metaller, bir takım asit veya buharlar kullanılarak elenmektedir.

Altının arındırılabilmesi için öncelikle altının klorüre dönüştürülmesi ve ardından da bu bileşiğin elektroliz yöntemi ile ayrıştırılması gerekir. Bu sayede bir takım metaller de çamur içerisinde bir araya gelirler.

Malgama: cıvanın herhangi bir madenle birleşmesiyle oluşan alaşım.
 
Oğuzhan KeskinÖncelikle merhaba , Oğuzhan bey ,
Bu tür sektörel bazda oluşan atıksuların , ilgili tablosu seçilemediği zamanlarda bakanlığın Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünden , dilekçe -telefon gibi iletişim araçlarıyla " görüş" alınması daha doğru bir yaklaşım olur. Çünkü ilgili tablo ve standart değerlere göre bir deşarj yapılmalı bunun da yanlış seçimi projede , tasarımda hata oluşturabilir.
 
@Cem Yılmaz aynen banada bu yakın geldi ama emin olamadım. Paylaşım için teşekkür ederim.
[automerge]1574077841[/automerge]
@cm.mervan öncelikle paylaşım için teşekkür ederim. Cem beyin dediği tabloyuda olmadı arayıp bir sorayım bakanlığa iki gün sonra kardeşim sen kafana göre neden böyle yaptın demesinler :)
 
AAT proje onay dosyası yazdığım zaman , sektörü bulamadığımda arardım , kendileri de arayın diyor sonradan düzeltme vermek zorunda kalmayın diyorlar, yaklaşımları güzel yani.
 
Üst