Eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Burada ambalaj atığı toplama ayırma ve geri kazanım firmalarıda dahil olmuş galiba.
Sahada çalışan manuel ayıklama yapan personellere de mi bu belgeyi aldıracağız?
Süreci bilen var mıdır?
Benim anladığım kadarıyla evet. Çünkü MYK Seviyeleri sırasıyla 3. seviye Lise mezunu, 4. seviye Tekniker/Teknisyen grubu, 5. seviye Mühendis grubu olarak geçmektedir.
Evrem Yeşil
Sigortası eğer bu kodlardan yatırılıyor ise evet. Mesela belediye atığı entegre katı atık tesislerinde çalışan elle ayıklama yapan arkadaşlar bu konuma giriyor lakin dediğiniz sektörlerde bu işi yapanları "Beden İşçisi" olarak da işe alabiliyorlar. Bu konuyu irdelemeniz gerekir.
Sürece gelince: Uygun bir firma bulunup personel oraya gidip sınava alınacak. MYK Belgeleri beş yıllıktır. Her beş yılda bir yenilenir. Sektörde belediye tıbbi atık toplayıcısı ya da işleticisi tanıdığınız var ise size yol gösterirler.
Yalnız ilgili cevapta bizim meslek için yanlış olmayan ama genellenemeyecek bir husus var: Seviye 5 Lisans mezununun işidir diyemeyiz. Eskiden ben de cevabı veren Atakan Bey gibi düşünürdüm ta ki AFAD'da görev yapana kadar. Evet Seviye 5 kodlarda iş yapıyoruz örnek Düzenli Depolama Tesislerinde görevli Mühendis personel MYK almak zorundadır Seviye 5 idir, 2023 yılında bu Forumdan arkadaşlarla toplantısına katıldığımız Atık Koordinatörü muhabbeti Seviye 5 idir diye hatırlıyorum ama AFAD Arama ve Kurtarma Teknisyenleri de Seviye 5 kapsamındadır. AFAD'ın bu ünvanına Lisans mezunu kabul edilemez.
Serhat A.Resmi kurumlar içerisinde nasıl oluyor bilmiyorum ama bundan 4 sene önce Avrupa Birliği Destekli Yenilenebilir Enerji Eğitim Programında eğitim aldığım dönemde Mühendisler olarak bizlere MYK 5. Seviye alabildiğimizi, Tekniker/Teknisyen grubu için MYK 4. Seviye teknik personel alınabildiği bilgisi verilmişti.
Verdiğim örnek müstesna bir örnek ve bilerek verdim. MYK belgeleri Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işlerde çıkarılan tebliğlerce eklenmesinden itibaren 12 ay içerisinde alınması zorunlu olan belgelerdir. Bu belge olmadığında İş Mevzuatınca cezalandırılıyorsunuz. Son yıllarda kırk sayısında meslek listeye ekleniyor.
AFAD Arama ve Kurtarma Teknisyeni büroda bildiğim kadarıyla Az Tehlikeli, müdahalede Kanun 2/2-b gereği İSG hükümlerinden muaftır. Kamuda mesleklerin ve görev alanlarının çoğu Az Tehlikeli kapsamdadır. Çok Tehlikeli kapsamda da yerler ve meslekler mevcuttur.
Bu seviyeler işin mezuniyetinden çok işin niteliğine bağlı olmaktadır. AFAD AKT lisans mezunu kişilerin girememesine rağmen neden Seviye 5 dir:
Burada da bitmiyor: Normalde teknisyen lise mezunu ünvanıdır fakat AFAD'da 2021-2022 ilanında Sivil Savunma ve İtfaiyecilik ile Afet ve Acil Durum ön lisansları (Yasalda tekniker) teknisyen olarak işe alınıp halen bu şekilde çalıştırıyorlar. Daha da trajikomiği yakında bizzat örneğimde olacak:
Personel *****
Ünvan: Arama Kurtarma Teknisyeni
Öğrenim Durumu: Yüksek Lisans (Tezli) (Programı alanında kabul edilebilir)
Personel 2022 ikinci yarısı girişli
Bu site, içeriği kişiselleştirmek, deneyiminize uyarlamak ve kayıt olmanız durumunda giriş yapmanızı sağlamak için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanır.
Bu siteyi kullanmaya devam ederek, çerez kullanımına izin veriyorsunuz.