• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Mühendis olup, kendi işimi kuracağım diyenler

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
• Kendi işimi kurmak istiyorum fakat biraz daha “pişmem” gerekli mi sektörde?
• Kendi işimi kuracağım fakat biraz sermayeye ihtiyacım var sanki…
• Kendi işimi kurmak istiyorum fakat piyasa benim gerçek değerimin farkında değil.
• Kendi işimi kurmak istiyorum fakat kişisel çevrem benim deli olduğumu düşünüyor.
• Kendi işimi kurmak istiyorum fakat teknik bilgim yetersiz.
• Kendi işimi kurmak istiyorum fakat pazarlama hakkında hiç bir bilgim yok.
• Kendi işimi kurmak istiyorum fakat yeterli network’üm, kişisel ağım yok.
• Kendi işimi kurmak istiyorum fakat iş yönetiminden anlamıyorum.
• Kendi işimi kurmak istiyorum fakat para ile uğraşmayı oldum olası becerememişimdir…
Bu “fakat”ların hepsi aslında ne demek biliyor musunuz?
Kendi işimi kurmak istiyorum fakat korkuyorum.
Bu noktada yalan söylemeyeceğim. Korkmakta sonuna kadar haklısınız.
Ne yalan söyleyeyim ben de kendi girişimime korkudan tir tir titreyerek başladım.
• Rüyalarınızdaki işi kuramayacağınızdan korkuyorsunuz.
• Başarısız olacağınızdan korkuyorsunuz.
• Saçmasapan bir şey yapıp çevreniz tarafından alay konusu olacağınızdan korkuyorsunuz.
• Değişimden korkuyorsunuz.
• Yapacağınız işin fırsat maliyeti sizi korkutuyor (yani bu işi yaparken yapamayacağınız diğer şeylerin maliyeti
diğer şeyleri açarsak:
o başka iş fırastaları
o kişisel zamanınızdaki kısıtlamalar
o sevdiklerinize daha az zaman ayırmak
o sürekli dağınık bir zihinle ortalıkta hayalet gibi dolaşmak… korkutuyor sizi)
Ancak, korku eğer kullanmayı bilirseniz oldukça tetikleyici bir motivasyon aracıdır.
Ve unutmayın sorun “bir şeylerin eksikliği” ya da “henüz hazır olmamanız” değil.
Kendinize bir hedef koyun ve bu hedef doğrultusunda gerekli şartları uzun vadede sağlamaya bakın. Gerisi gelir.
• Bu hedef, bir dönem cd satarak (yani ruhunuzu satarak) sermaye biriktirmenizi gerektiriyorsa öyle yapın.
• Ya da gündüzleri para kazanıp, geceleri Batman misali kendi işlerine odaklanman gerekiyorsa, öyle yapın.
• Günlük ortalama uykunu 4 saate indirmeniz gerekiyorsa “polifazik uyku teknikleri” üzerine çalışın biraz
• Sevdiklerinize daha az vakit ayıracaksanız, sosyal hayatınızdan bir süre uzaklaşmanız gerekiyorsa çevrenizle konuşun ve eyleme geçin
(Girişimcilik yolu, biraz da yalnızlık yolu –
tabii sevdiklerinizi tamamen ihmal etmeyin yoksa yapayalnız kalırsınız )
Sadece bahane üretmeyin, ertelemeyin, şu andan itibaren yolunuzu çizin ve harekete geçin.
Siz Zaten Hazırsınız
Yeni bir girişim başlatmak için tüm koşulların mükemmel olmasını bekleyemezsiniz. Yıldızların sizin için mükemmel bir şekilde hizalanmasını beklemeniz yapacağınız en büyük hata olur.
Size bir kötü haber vereyim. Yıldızlar hiçbir zaman hizalanmayacak. Siz beklediğiniz sürece o parlak ilham ampulü kafanızda hiçbir zaman yanmayacak. Siz başka birileri için çalışırken öğrendiğiniz ve yaptığınız hiçbir şey sizi kendi girişiminizi kuracak düzeye getirmeyecek.
Şimdi de iyi haberler: Bunların hiçbir önemi yok. Gerçek olan şu ki siz zaten hazırsınız. Kendi girişiminizi başlatmanızı için önünüzde korkularınız ve endişeleriniz dışında hiçbir engel yok. Amiyane tabirle k*çınızı kaldırıp karar vermenize bakıyor her şey.
Eğer halen ikna olmadıysanız. Eğer yanınızda hâlâ birkaç mazeret bulunuyorsa onlardan da kurtulalım:
Daha Fazla Eğitime İhtiyacınız Yok
Lisans döneminde, okulda, iş hayatında her ne öğrenirseniz öğrenin kendi işinizi başlatmanızda hiçbir önemi yok. Eksik olduğunuz yönlerinizi geliştirebilir. İlgi alanınıza girmeyen konular için işini bilen profesyonellerle iş birliği yapabilirsiniz.
İş hayatında eğitim ve bilgiden çok daha önemli olan şey çevredir. Networkünüzü genişletin. Deliler gibi bağlantı kurmaya bakın. Kaynakları verimli bir şekilde yönetmek, her şeyi kendinizin yapmasından daha iyi olacaktır emin olun.
Merak etmeyin hiçbir MBA sınıfında “çok büyük riskler nasıl alınır ve bu risklerin altına girdiğinizde yaşayacağınız mide sancılarının ve kalp çarpıntısının üstesinden nasıl gelinir” dersi verilmiyor. Bu dersi kendi kendinize alacaksınız.
Ve emin olun bir sene kendi işinizi yaparak lisans dönemi bilgilerinizin üzerine onbinlerce dolar verip bir iş yönetimi master’ı yapıp edindiğiniz toplam birikimden çok daha fazlasını öğrenirsiniz.
MBA gerekli değil demiyorum. Özellikle benim gibi mühendis kafalı iseniz, farklı bir paradigma kazanmanız için MBA mutlaka gerekli bile diyebilirim. Bununla birlikte, MBA sahibi olmayıp iş yönetimi konusunda deha olan pek çok kişi de var ortalıkta.
Daha Fazla Paraya İhtiyacınız Yok
Girişiminize başlamak için bir melek yatırımcının size bir çuval dolusu para vereceğini hayal ediyorsanız tembellik ediyorsunuz demektir.
Elinizde olan kaynakları sonuna kadar kullanın. Limitlerinizi zorlayın. Elinizden gelenin en iyisini yapın. Elinizde “elle tutulur” bir şeyler olsun. Ve ondan sonra finansman arayın.
Girişimcilerin çoğu birilerinden milyon dolarlık çek almadan ayakta durabiliyor ve başarılı eserler çıkarabiliyor. Siz bu kurala bir istisna değilsiniz.
Daha Fazla Zamana İhtiyacınız Yok
Kendi girişiminizi başlatmanız için tek bir doğru zaman var ve o zaman da bugün, hemen ve şimdi.
Birkaç ay daha beklemek, ya da kendinize hayali bir kilometretaşı atamak hiçbir şeye yardımcı olmaz.
(Korkunuzu erteledikçe bu korkunun bastırılmasına neden olursunuz, korkunuzu bastırdıkça da farkında olmadan korkunuzun sizinle hayaliniz arasında görünmez bir duvar örmesine sebep olursunuz — anlayan anladı.)
Pazarın “henüz hazır olmadığı” doğru. Fakat “pazar hiçbir zaman hazır olmayacak”. Yıldızlara güvenmeyin ve hemen şimdi başlayın.
Kendi işinize başladığınızda dünyanız heyecan ve karmaşa dolu olacak, uyku düzeniniz bozulacak. Binbir türlü sorunla karşılaşacaksınız. Başlangıç girişimi böyle çalışır. Ve bir başlangıç girişimini yönetmek dünyanın en zor işidir.
Ne yaparsanız yapın, zorluk çekeceksiniz. Ertelemek hiçbir şeyi değiştirmez.
Daha Fazla Deneyime İhtiyacınız Yok
Burada sizi yanıltmak istemem. Deneyim tabii ki yardımcı olacaktır. Fakat deneyim bir gereklilik değildir. Deneyimi işinizi geliştirirken de elde edebilirsiniz. En kötü ihtimalle başarısız bir girişiminiz olur, bundan deneyim kazanır ve yepyeni bir girişim başlatırsınız.
Bir şirkette çalışarak iş geliştirme deneyimi kazanamazsınız. Bir şirkette çalışarak deneyim kazanmaya çalışmak, lüks bir restoranda yemek yiyip ileride şef garson olmayı hayal etmeye benzer.
Hatta daha da ileri gideceğim:
Bir şirkette çalışarak kendi girişimini kurmak için deneyim kazanmak, lüks bir restoranda 10 yıllık bir Muscat şarabı ısmarlayıp, bu şarabın tadına varırken ileride ünlü bir şarap üreticisi olmayı hayal etmeye benzer.
Deneyim kazanmanın en iyi yolu, deneyimi yaşarayak kazanmaktır. Siz bir adım atın, isteseniz de istemeseniz de deneyim sahibi olacaksınız.
Daha Fazla Bahane Üretmeye Gerek Yok
Eğer önümüzdeki birkaç yılınızı bahane üretmekle harcamak ve kendinizi hazır olmadığınıza ikna etmekle geçirmek istiyorsanız buyrun devam edin.
Fakat eğer beklemenin sizi girişimci olmaya hazırlamadığını fark ettiyseniz, bu yazıyı bir köşeye bırakmanın ve eyleme geçmenin zamanı gelmiş de geçiyor demektir
Evet, hemen, şu anda, şimdi.

Siz hâlihazırda hazırsınız..



Alıntıdır..
 
Eski bi yazı olmasına rağmen güncelleyip ön plana çıkarılmaya değer gözlerden kaçmış sanki bu güzel yazı..
 
merhaba can bey yazınızı 2.sınıf bittiğinde okumuştum yaz tatilinde şu andada 3.sınıfım okulu bitirince kendi işimi kurmak istiyorum yaşadığım yerinde sanayi merkezi olmasından dolayı kendi işimi kurup kendi mesleğimi aktif olarak yapmak istiyorum.fakat firma açma gereklilikleri konusunda şartları konusunda biraz bilgisizim.nettende o kadar aradım ama bulamadım.ilk etapta neye patlar bunu düşünmüyorum kendi firmamı açabilmem için hangi şartların bende olması gerekli? mesela ben tek çevre mühendisi olarak firmayı açabiliyormuyum yoksa belli bir ortaklık durumu varmı yada firmayı kaç çevre mühendisi ortak olarak kurabiliriz? cevabını bekliyorum saygılarımla israfil YILMAZ
 
Mail grubunda daha önce Behlül Bey'in paylaştığı bilgilerini kenara saklamıştım :) kim bilir bir gün kendi büromu açarım diye ancak; şu ana kadar nasip olmadı. Belki siz cesaret eder girişirsiniz, umarım onun yazdıkları size ışık kaynağı olur;

Not: bu arada şunu da belirtmeliyim; rakamlar 2009 rakamları :D

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
kesinlikle... birde bunu 2011 rakamlarına uyarlamak lazım ;)
 
tamama 50 bini koyduk kenara sağolsun babamın arabasıda var onuda hallettik fakat benim öğrenmek istediğim.eğer danışman bir firma kurarsam benim kaç işyeri ile çalışmam gerekir ayakta kalabilmek için?sonra ben tek çevre mühendisi açabiliyormuyum bu şirketi ve minimum ne kadar çevre mühendisi çalıştırmalıyım?eğer bu işi yapan birileri var ise yardımcı olabiilecek yüz yüze görüşmek olmadı mail yoluyla kafamdaki soruları sormak isterim.saygılarımla İsrafil YILMAZ
 
bende ne yapacağımı ne edeceğimi bilebilsem bende kurmaya niyetliyim inşallah başarılı da oluruz bu yolda.
 
Şirket hemen kurulur para da kredi bulunur bi şekilde hallolunur.Ancak güvenilir,beyin fırtınası yapılabilecek iş ortakları nın bulunması zordur.Tek başına başlasan dahi yetki belgesi için 2 çevre mühendisine daha ihtiyaç var bu zat ların; elemandan ziyade ,ortak olması daha faydalı olur kanaatimce...
 
benimde öğrenmek istediğim konulardan biri buydu.teşekür ederim tuğba hanım.sınıftaki yakın bir arkadaşımla bunları konuştuk geçen gün onun kız arkadaşıda bizim sınıftan ve hani bu konuda ne yapabiliriz ne edebilirz diye düşündük 3 çevre mühendisi ile bu işi kurmamız gerek diye duymuştum emin olmak istedim.az çok ikametlerimiz ve yaptığımız işlerden çevremiz var yani ayakta kalabiirmyiz ve hangi alana yönelmemiz gerektiğini kestirmeye çalışıyorum.sanayinin merkezinde oturuyorum ve istanbulada çok yakınım kısacası gebzede ikamet ediyorum.hangi alanda kendimi geliştirmem gerekli yardım edebilen olursa çok memnun olurum.
 
Parada bulunur, ortakta bulunur, çalışan personelde bulunur, herşey bulunur. Eğer kafanıza firma kurmayı taktıysanız ve ideallerinizde kendi şirketinizi yönetmek var ise her türlü zorluğun üstesinden gelirsiniz. Ama burda esas önemli olan nokta firma kurduğunuz zaman sizin özelliğiniz ne? Müşteriler neden sizinle çalışıcak? Mevcut piyasada yeteri kadar firma, ama aralarından nasıl çıkıcaksınız? Öncelikle bu soruları ve çevre alanında hangi konu üzerine hizmet vericekseniz arz-talep durumlarına bakmanızı öneririm.
 
bende etrafımda bu işi yapan ve yaşadığım yerde çalışan arkadaşlar olduysa daha önceden bunlarla görüşüp konuşmak isterim.gebze yi tanıtayım isterseniz ve bana bir fikir beyanında bulunursunuz belki.gebze yüksek bir nufusa ve çok yüksek bir sanayi potansiyeline sahiptir.istanbulada yakın olmasından dolayı cezbedici olmuştur.her türlü ulaşıma elverişlidir ve türkiyenin en büyük sanayi şehri olan kocaelinin en fazla organize sanayi bölgesi olan ilçedir.
 
gebze bizleri cezbediyorda, kurmak istediğin çevre firmasının hangi özelliği işletme sahibini cezbedicek?
 
@yilmazisrafil


Alanımız çok geniş,siz danışmanlık düşünüyorsanız her konuda geliştirmeniz gerekli danışılacak biri olmak istiyorsanız, ve tabiki arkadaşımızın dediği gibi fark yaratmak gerek,piyasada çok fazla danışmanlık firması mevcut yetki almayı bekleyen firmalarda bir hayli fazla...
 
yani alanımda kendime güvenebileceğim bir mühendis olabileceğimi düşünüyorum.kafamdaki sorulardan biride danışmanlık alanında çalışırsam bu alan beni ailemi ve şirketimi ayakta tutabilirmi maddi olarak?ve işlerimin yolunda gitmesi için en az kaç kuruma danışmanlık yapmam gerekiyor?
 
Bunları konuşmak için daha çok erken. Yıllara ve bölgeye göre, şirket yapına göre tüm maliyetler değişir. Ne zamanki diplomanı eline aldın piyasaya giriceksin o zaman kendi gözünle görmen gereken birşey. Burada açık bir şekilde hiçkimsenin sahip olduğu şirketin yada çalıştığı şirketin fiyat politikasını anlatacağını zannetmiyorum.
 
hani heves kırmak değil mewzu fakat firmaların çok fazla olması yeni kurulacak firmalar açısından dezavantaj.çoğu firma sırf tanınmak için bir süre para kazanmasam da olur diyerek düşük fiyat çekiyorlar.kaç firmayla çalışmam gerek diye sormuşsunuz orda fakat bu değişken bir durumdur.bazı yerlerde fiyat kırmanız gerekecektir.zararına çalışableceğin şartlar oluşacaktır.bu durum da senin yerinde sayma durumunu doğurur..işin açıkçası ben 4-5 yıl bir danışmanlık firmasında çalışıp sonra kendi firmanızı kurun derim..çünkü inanın iş hayatı normal hayat gibi değil.istediğiniz kadar çevreniz tanıdığınız olsa bile konu ''iş'' e gelince insan babasını bile tanımıyor.gerçekten iş tecrübesi we sektörel anlamda bi çevre edindikten sonra başnaması gerektiğinin düşünenlerdenim.
 
Alakasız gelebilir ama bana bu konuda bir zamanlar söylenmiş bir sözü paylaşmak istiyorum:

"Kendi işimin patronu olacağım diyorsan, sigarayı bırak önce. Eğer içmiyorsan başlamayı göze al ama diren, başlama. Yoksa yaptığın işin meyvelerini toplayamadan kanser olur ölürsün."

O zamanlar yeni mezundum, şu an da elemanım. Yani ki kuramadım halen iş falan :p
 
Üst