Nükleer enerji -anket

Nükler enerjiye Evet mi? Hayır mı?


  • Kullanılan toplam oy
    40
Üyeler Görebilir
''Çernobil reaktör kazası, bir deney sırasında meydana gelen 20. yüzyılın ilk büyük nükleer kazasıdır. Ukrayna'nın Kiev iline bağlı Çernobil kentindeki Nükleer Güç Reaktörünün 4. ünitesinde 26 Nisan 1986 günü erken saatlerde meydana gelen nükleer kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salındığı 30 Nisan 1986 günü tüm dünya tarafından öğrenildi.''

Sizce nükleer santraller tehlikelimidir?
 
Üyeler Görebilir
Anketteki soru ile açıklama yazınız sonundaki soru tezat oluşturuyor, daha sağlıklı anket sonucu almanız için sorularınızı aynı düzlemde sormanızı (Sizce nükleer santraller tehlikesiz midir? gibi) tavsiye ederim. Saygılarımla da diyeyim de iyice resmi olsun bari :D
 
Üyeler Görebilir
@CMNet Okuru

Soru hiç bir yanlışa mahal vermiyecek şekilde açık sanırım. Cevaplarda paralellik gösteriyor. Alttaki soruyu ise yorum yapmak isteyen arkadaşlara referans olsun diye yazmıştım.

Bu arada saygılarımla diyerek yazıya resmiyet katmışsınız ama sondaki gülücükle biraz ters düşmüş :)
 
Üyeler Görebilir
Bence düzgün yapılmayan her iş tehlikelidir sırf bu yüzden nükleere hayır demek yanlış olur.
 
Üyeler Görebilir
Türkiyede doğal enerji kaynaklarını tam olarak kullanmadan Nükleer Enerji kullanmaya geçmekte bir hata olur :) Yoksa tamamen Nükleer enerjiye karşı değilim ama öncesinde rüzgar güneş enerjilerden olabildiğince faydalanılması, yetersiz kalması durumunda Nükleer Enerjiye geçilmesi taraftarıyım.
 
Üyeler Görebilir
@Yasemin Aslantürk
Kesinlikle katılıyorum.Körü körüne evet veya hayır demenin kimseye bir faydası olmayacağı gibi zararı bile zaman içinde dokunabilir.
 
Üyeler Görebilir
Burası Türkiye Her an herşey olabilir :) Zaten Türklere has ölmeden önceki son sözler mesela;
bana birşey olmaz,
inceldiği yerden kopsun,
abi bu düğme ne işe yarıyo?
sen at ya ben tutarım

vs vs :)
 
Üyeler Görebilir
Türkiye'de nükleer enerjiye evet ya da hayır diyebilmek için bence şu soruların cevabına ihtiyaç var;

  1. Ülkemizde mevcut durumda enerji açığı ne kadar?
  2. Önümüzde ki 50-100 yıl arasında bu açık ne kadar artacak?
  3. Yenilenebilir kaynaklar ile bu açığın ne kadarı kapatılabiliyor?
  4. Yapılacak santral/ler ((+) değer anlamında) enerji satarak ülke gelirine katkı sağlayacak mı?Eğer sağlayacaksa ne kadar sağlayacak.
  5. Dünyada gerçekleşen nükleer santral kaza istatistikleri
En azından ben bu soruları içeriğinde barındırmayan cevapları tatmin edici bulamam
 
Üyeler Görebilir
şimdi önce bir çevre mühendisi çevreci olmalımı olmamalı mı bunu kendimize soralım. Çevre Mühendisliğinin en önemli alanlarından biriside atık üretimidir. peki hiç bir şekilde geri dönüştüremediğimiz, bertaraf edemediğimiz, yeniden kullanamadığımız atıkları sırf enerji açığımız var diyerekten üretmek ne kadar akılcı? düzenli depolayıp onyıllar boyunca o radyoaktif atıklar biriktirilecektir. Ortalama 1000MW gücündeki bir reaktör bir yılda 30 ton yüksek düzeyde, 300 ton orta ve 450 ton düşük düzeyde radyoaktif atık üretmektedir. ki bunudünyanın en güzel doğal güzelliklerinin olduğu yerlerde yapıyorsunuz.

şimdi bizim memlekette tehlikeli atıkların bertarafına para ödemeyi lüzumsuz gören bir dolu işveren mühendis ve yetkili var. onlara göre atıksu arıtma tesisi de gereksiz. adamlara tehlikeli atıkların kaynağında azaltılmasının ne derece önemli olduğunu bir türlü anlatamadım. en sonunda patronlarından bertaraf ücreti kesilince adam celallendi de işin boyutu anladı. aslında anlamadı, cebini düşündü, kızdı...
bunların hepsi birkaç nesil sonra olabilecek şeyler. henüz kültür alt yapısı buna hazır değil bu insanların. yağ varilini alıp içerisinde buğdayını koymak istiyor mesela benim işçim. içerisinde fare giremezmiş. yahu o buğdayı sonra çocuğuna yedirecek ama yaptığının farkına değil. anlatıyorsun, bişe olmaz şefim ya biz çok yedik öyle diyor. bu insana radyoaktif atık deyince ne yapacak sizce?
Türkiye nükleere hazır değildir. ruslardaki disipline rağmen neler oldu. japonlar herşeyi en küçük ayrıntılarına kadar düşündüklerini sanıyorlardı... örneğini yakın zamanda gördük... siz çevre mühendisisiniz. küçük bir hata sonrasında neler olabileceğini düşünün... 4-5 yıl öncesine kadar izmitte toprağa gömülen varillerin çıktığı ülkede atığın radyo aktif olduğunu anlatana kadar bir sürü kişi ölür. belkide bir bölgenin tamamen tahliyesi gerekir.

maalesef halkımız da cahil yönetenlerde.. 2012 yılında dünyanın en iyi paylaşılan pazarı olan otomotiv sektörüne girmeyi düşünen bir insan tanıyorum. yahu adamlar uçan arabayla, hibrid ya da alternatif diğer yakıtlar için için uğraşıyorlar sen hala normal araba yapacağım diyorsun. ki dünyanın en pahalı yakıtını kullanıyorsun. madem bu kadar halkını düşünüyorsun ucuz bir yakıtla çalışan araç geliştirmeye çalış. kısaca 2013 yılında kendi markasını üretmeyi düşünen bu adamlar tabi ki 1968 in modası nükleer santrali kurmak isterler.
özgün olan hiçbir şey yok. hep taklit ki baya eski tarihli taklit.
karşıyım evet. peki çözüm?
öncelikle bir ulusal kalkınma planı hazırla. enerji açığı için bir liste yap.
ben öyle bir liste yapsam nükleerde olur o listede HES te. ama listenin en sonlarında olur.


solar potansiyelini kullan,
rüzgar potansiyelini kullan,
gelgit potansiyelini kullan,
hibrid potansiyeli kullan,
Enerji yönetim sistemlerini ve en tasarruflu teknolojiyi fabrikalarda zorunlu yap, ve teşvik et,
bisiklet kullanıma destekle, vb vb vb vb gibi bir dolu madde yazabilirim.
listenin sonuna da HES ve Nükleeri koyarım. ama liste başlarını yapınca kalan enerji açığı için öyle riskli bir projenin yapılması gerekmediği sonucuna varırım.

neyse... kısaca bizden olmaz.
 
Üyeler Görebilir
Sanayimiz gelişmemiş, ekonomimiz gelişmemiş, hayat standartlarımız düşüğe yakın, dışa bağımlı bir ülkeyiz ama herşeyide biz biliyoruz buyrun dünya nükleer haritası :)

http://img436.yukle.tc/images/1531Adsiz.png
 
Üyeler Görebilir
nükleer santral konusunda söylenecek o kadar çok durum varki.santrallerin bildiğiniz üzere kurulma amacı tamamen stratejik bir durumdur.kurulma amacı nükleer silah yapmaktır.enerji olayı ise çok saçma bence.kullanılacak bir çok enerji kaynağı varken daha riskli işler yapmayı aklım almıyor.dunya ulkeleri nükleer enerjiden vazgerken biz neden hala nukleer kavgası yapıyoruz oda ayrı bir tartışma konusu.yakın zamanda türkiye dışında yapılmış veya yapılacak kaç nükleer santral duydunuz ?
 
Üyeler Görebilir
Normalde nükleer enerjiyi dışa bağımlılığımızdan ve rakamsal değerlerden ötürü destekleyen birisiyim. Fakat Almanya nın nükleer enerji konusunda 1-2 yıldır uyguladığı ve devamınıda planladığı politika beni düşündürüyor. Bir sanayi ülkesi bu denli büyük bir enerji kaynağından nasıl vazgeçecek?
 
Üyeler Görebilir
@Melih Coşar
ben bu siyasetten uzaklığı anlamıyorum Melih Bey, bütün iş hayatında siyaset vardır. alınan kararlar, yapılan projelerde her zaman siyasi taraf varken siyasetten uzak yorum yapmak pek doğru gelmiyor bana.
 
Üyeler Görebilir
aslında siyasi durum bir yana çevreci mantığından ziyade daha ekolojist bir düşünceyle nükleer konusuna bakmamız gerekiyor.çevreci algısı son zamanlarda çok farklı boyutlara gelmeye başladı.ekosistemi katledenler göstermelik olarak 2 agaç dikip çevreci cabalar içine girmeye başladılar.nükleer santral için teorik bir yaklaşımda bulunursak soğutma suyunu örnek vermeliyiz.
 
Üyeler Görebilir
demirdemir

Haritandan ve yorumundan anladığım; 'Biz çok biliyoruz ve konuşuyoruz ama tüm dünya nükleer enerjiyi kabul ediyor.'

Herkesin kabul etmesi birşeyin doğru olduğu anlamına gelmez bence. Nükleer enerjiyi kullandığımız zaman dışa bağımlı olmayacak mıyız?
 
Üst