• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Reverse Osmos Sistemleri

Konuyu ve Hakkındaki Bilgileri Nasıl buldunuz.


  • Kullanılan toplam oy
    51
Türkiye Çevre Koruma Vakfı sitesinde bir membran kitabı yayınladı onu inceleyebilirsiniz.
 
Merhabalar,
Tesisimdeki reverse osmos ünitesinde ani bir üretim düşüşü yaşadım. 1 sene önce membranları değiştirildi. O zamandan beri herşeyi aynı şekilde çalışıyor ve 8-12 iletkenlikte su alıyordum, hala da öyle.. Fakat üretim debisi yarı yarıya düştü. Üretiiğim suyun yarısı kadar da su atık olarak atılıyordu. Şimdi üretimim atıksu miktarının da altına düştü.
Bu ani düşüşün sebebi neler olabilir? Yada sebebi nasıl bulabilirim yol gösterebilecek arkadaş var mıdır?
 
çalışma basınçlarında bir değişiklik oldu mu? mebran giriş, kademeler arası ve mebran çıkış. ayrıca RO kuyu suyu mu yoksa deniz suyu mu?
 
Suyumuz kuyu suyu ve öncesinde Aktif karbon, kum filtresi, UV dezenfeksiyon var. Aslında danışmanlarımız basınçları not tutmadıkları için tam bilmiyorum eski basınç ve şimdiki arası farkı. Biz bu debi düşüşünü gördükten sonra atık hattında da üretim basıncında da artış gördük. Atığın vanasını kıstığımızda da hat sarsılıyordu sonra da patladı zaten basınçtan.
şimdi dün ozmoza kimyasal yıkama yapıldı ve patlayan kısımlar tamir edildi. Debiler ve basınçlar istediğimiz gibi. Fakat bu işlemler öncesi 12-13 olan iletkenlik şuan 16dan aşağı inmiyor. Bu da yıkama ile beraber gözeneklerin biraz açılması yüzünden sanırım.
-- Sorum şu ki bu tıkaniklık daha doğrusu kirlilik neden oldu? Membranlar 1 senelik henüz gözenekler sıkı olduğu için mi yani yeniliğinden mi çok kir tuttu ve tıkandı?
-- Ya da önünde 5 mikron filtre kullanıyorum onların 1 mikron mu olması gerekiyor?
-- Bu tıkanıklık ve temizleme membran ömrümü çok düşürmüş müdür?
-- Bundan önceki membran yaklaşık 10 sene kullanılmış ve sadece 1 sefer kimyasal yıkama yapılmış. (Ömrü bittiğinde 30 iletkenlik üretiyordu) Karşılaştırınca bu membran o kadar dayanmayacak gibi görünüyor.

Sorularıma bildiğiniz kadarıyla bile cevap verebilirseniz yardımı olur şimdiden teşekkür ederim.
 
@Nazzzzz Membranlarda bir tıkanıklık olmuş bu bariz. kimyasal yıkama ile de bu tıkanıklık giderilmiş gibi. her kimyasal yıkama sonrasında membranlarda illaki bir miktar performans kaybı yaşanır. 12 den 16 ya çıkması da pek sorunlu bir değer değil kanımca. tıkanmanın sebebi çok çeşitli olabilir. membranlar çıkarılarak gözle kontrol yapıldı mı acaba yıkama öncesi. özellikle ilk giriş membranları. bu belirleyici olabilir. giriş antiskalant dozajında sorun yaşanmış olabilir. bu da sudaki minerallerin membran yüzeyinde kristalleşmesine sebep olmuş olabilir. bir diğer olasılık ham suda demir olabilir. demir membranlarda çok hızlı tıkanmaya sebep olur. bir başkası membranlarda biyolojik kirlilik olmuş olabilir. giriş suyunda mikrobiyal kirlilik veya organik madde yüksekse ve girişte dezenfeksiyon yapılmıyorsa bu sonuca sebep olabilir. kartuşlara ihtimal vermiyorum. onlar fiziksel filtrasyon yapar. 1 elbette daha etkili olur ama şayet fiziksel bir tıkanıklık olsaydı. yıkama ile açılmazdı. yıkama kuralına göre yapıldıysa membran ömründen pek fazla yemez. rahat olun.
nacizane önerim. bir tablo hazırlayın. giriş çıkış debileri, atık su debileri, kartuş giriş çıkış basınçları, membran giriş, kademeler arası basınç membran çıkış basınçları, hamsu giriş çıkış iletkenlik, tds bu değerleri takip edin. elde edeceğiniz değerlerin ortalamasının dışındaki değerler zaten sizi uyaracaktır.
 
Merhabalar, konuyla ilgili yorumum yok malesef fakat reverse osmoz sistmiyle ilgili danışmak istediklerim var. Konuyla ilgili yardımcı olur musunuz?
 
@Şafak Yılmaz bahsettiğiniz formu hazırlayacağım. Öncelikle açıklamanız çok güzel yardımınız için teşekkür ederim.
Membranları açarak kirliliği gözledik. Kristallenme değil bildiğiniz toz toprak gibiydi, yıkama kimyasalının rengini de bu tip sarımtırak bi renge çevirerek kirletti yıkama bitene kadar. Bu yüzden kartuş filtreler aklımıza geldi yetmiyor diye.
Suda bakteri olmadığına eminim halk sağlığına analiz yaptırdım.
Demirin de kuyu suyumuzda yüksek olmadığını düşünüyorum . Aksi halde diğer membranları 10 seneye yakın kullanamazdık.
Antiscalant yeterli gelmemişse bunu nasıl anlayabilirim? dozajı arttırmak mı gereklidir marka değiştirmek mi?
 
@Nazzzzz mebranlarda toztoprak tespit ettiyseniz bunlar sadece ilk mebranlarda olmalıdır. diğer sıralara geçme ihtimali pek yok. yıkama kimyasalının rengi de toprak rengi gibi kahverengi sarı tonlarında olur genelde yıkama sonunda. bu normaldir. kartuş filtrenizi bir kontrol ediniz. belki kartuşlar değiştirilirken tam oturtulmadan kapatılmış oradan kaçak olmuştur. veya kartuş filtre gövdesinde bir sıkıntı vardır. veya kartuşlar yeteri sıklıkta değiştirilmiyorsa deforme olumuş kaçak yapmış olabilir. tabi bunların hepsi varsayım. en güzeli belirttiğim şekilde bir takip çizelgesi hazırlayıp sistemi takip etmek. antiskalant dozajı heabı ayrı bir iştir. bu besleme suyunun karakteri, besleme debisi, basınç membran kademeleri gibi etmenlere bağlıdır. en doğru dozajı bu sistemi kuran firmalardan veya antiskalant temin ettiğiniz firmadan öğrenebilirsiniz. tabi siszden yukarıda dediğim bilgileri isteyip ona göre projeksiyon yapmaları gerekir. yanlış hatırlamıyorsam membran üreten firmaların web sitelerinde de bu tip bir program mevcuttu. tabi çok zaman önce. onarı da araştırın derim.
 
@Şafak Yılmaz bu arada hamsuyunuzu yılda bir defa da olsa kimyasal ve mikrobiyolojik olarak analiz ettirmenizi tavsiye ederim. ona göre yeni kimyasal dozaj modellemesi yapılır. varsa bir değişim gerekli tedbirler alınır.;)
 
Tuzsuz su yumuşatma sistemlerine örnek verebilir misiniz mesela benim bildiklerim RO ve UF veya bilmediklerim ? Kireç - Soda tarih oldu çünkü.
 
Üst