Sürdürebilirlik hk.

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Anonim (fe55)
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Herkese Merhaba,
Sürdürebilirlik alanında kendimi geliştirmek istiyorum özellikle tekstil firmalarında. Nasıl bir yol izleyebilirim, bu konuda tecrübeli arkadaşlar nereden başlamalıyım yardımcı olabilir misiniz?

Üyeler Görebilir
Merhaba,

Tekstil firmalarında güncel durumda Higg (Worldly), ZDHC, GOTS, RCS, OCS, ISO 9001, 14001, 45001, 50001 gibi kalite süreçleri yoğunlukta. ISO dokümanları için eğitim bulmak kolay. Diğer konular biraz zorluyor.

Higg için worldly'nin sitesinden kayıt oluşturup eğitim bültenine kayıt olabilirsiniz. Aylık eğitim programlarını mail olarak atıyorlar. Genel anlamda ücretsiz eğitim bulmak çok zor. Ayrıca ücretsiz olanların birçoğu maalesef kalitesiz. Size yeterli bilgi ve birikim sağlamıyor. Ancak temel olması açısından araştırmalarınıza bu terimlerle başlamanızı önerebilirim. Zaten bu tür konularda çalıştıkça ve denetime girdikçe tecrübe kazanılıyor. Uzaktan öğrenebildikleriniz sınırlı olacaktır.

Üyeler Görebilir
Fabrikada çalışıp bu süreçlere dahil olmadan gelişmek kolay değil.

Sözde eğitimlerden hiçbir şey anlaşılmıyor. Hamburgerciye gidersin menüde efsane güzel bir resim olur ama sipariş edince saçma sapan bir şey gelir ya işte bu eğitimler de öyle. Sektörde kendimi deneyimli kabul ediyorum, bir sürü eğitime girdim. Eğitimle gerçek hayat arasında ilişki %5 bile değil. Eğitimlerin sadece adı eğitim.

Vizyon sahibi olmanız güzel, umarım kendinizi daha çok geliştirirsiniz. Başarılar.

Üyeler Görebilir
Merhaba,

Yukarıda Cem Bey'in ve diğer meslektaşımızın da söylediği gibi tecrübeyle öğrenilecek konu bunlar. Ne kadar eğitime, seminere de katılsanız işin sonu bu konularda çalışmakta bitiyor. Benim size ufak bir tavsiyem eğitimlerden ziyade internette bir çok bilgilendirici video, makale vb. doküman mevcut. Tecrübe edinme fırsatı bulana kadar bu kaynaklar vasıtasıyla terimlere aşinalık kazanabilirsiniz. Şirketlerin halka açık sürdürülebilirlik raporlar var, inceleyebilirsiniz. Bunlar size terminoloji ve süreçler hakkında ufak da olsa fikir verecektir.

Sertifika olarak sadece yönetim sistemleri (ISO 14001, 45001, 9001, 50001) sertifikalarına ihtiyaç duyarsınız, onları da bilindik kurumsal firmalardan (SGS, QSI, TSE vb.) almanızı tavsiye ederim.