• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sakarya Nehrini Kirletenlere ceza kesildi

fullkonsantre

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Kasım 2016
Firma
..
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, basında yer alan, Sakarya Nehri’nde çevre kirliliği haberleri üzerine harekete geçti. 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında çevre kirliliğine neden olan işletmelere göz açtırmayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kanun kapsamında kirliliğe neden olan kuruluşlara yüksek oranda ceza uygulama işlemine devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin talimatıyla Sakarya Nehri’nde meydana gelen çevre kirliliği haberleri üzerine inceleme başlatan Bakanlık yetkilileri habere konu olan yerin Sakarya 3. Organize Sanayi Bölgesi’nin deşarj noktası olduğunu belirledi.

İnceleme sonucunda, söz konusu Organize Sanayi Bölgesi’nde endüstriyel atık suyu oluşan işletmelerin bünyelerinde atık su arıtma tesisinin bulunduğu da belirtilirken, bu tesislerden çıkan arıtılmış atık suların OSB yönetimi tarafından toplanarak terfi istasyonu aracılığıyla 3 kilometre uzaklıktaki Sakaya Nehri’ne deşarj edildiği vurgulandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan incelemelerde, söz konusu haberde geçen balık ölümleriyle ilgili görüntülerin geçmişe ait olduğu da tespit edilirken, bu balık ölümlerine neden olan 4 ayrı firmaya farklı tarihlerde toplamda 200 bin 104 lira idari para cezası uygulandığı hatırlatıldı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Harekete Geçti
Haberlerin basında yer almasının ardından harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü ekipleri yaklaşık 1 saat gibi kısa bir süre içinde olay yerine ulaştı. Burada incelemelerde bulunan uzman ekipler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait laboratuvarlarda incelenmek üzere bölgeden atık su numuneleri aldı. Söz konusu haberleri ihbar olarak değerlendiren Bakanlık yetkilileri 3. Organize Sanayi Bölgesi’ne 145 bin 890 lira idari para cezası uygularken, laboratuvardan gelecek analiz sonuçlarına göre tesislere ek cezalar da verebilecek.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Haberde doğru anladığımdan emin olamadığım ve anlamadığım noktalar oldu.
-Aynı olay için biri 3. organize sanayi bölgesine 145 bin diğeri 4 ayrı firmaya toplamda 200 bin olmak üzere iki ceza mı kesilmiş yoksa bunlar farklı tarihlerde farklı olaylar için mi?
-Endüstriyel atıksu arıtma tesisleri var ve arıtılmış suyu deşarj noktasından 3 km uzaktaki Sakarya nehri'ne veriyorlar ama yine de balık ölümleri gerçekleştiyse atıksu yeterince mi arıtılmamış, yönetmelikle uyuşmayan kısım nedir?

Paylaşımınız için teşekkürler.
 
Dediğiniz gibi farklı tarih ve farklı olaylar için kesilen para cezaları.
Aynı olay şuan çalıştığım OSB yaşandı. X firması atıksuyunu şartlara uygun şekilde arıtmayıp kanalizayona verdiğinden dolayı sanayi bölgesinin çıkış suyunda kirlilik yükü gereğinden fazla çıkınca bağlı bulunduğumuz belediye atıksu arıtma tesisi bulunan firmalardan numune aldırarak çıkış suyunu kirleten firmayı bu şekilde tespit etti.Benzer bu olayı bizde yaşadık. @otripsi
 
Açıklamanız için teşekkür ederim.
Sizce size (veya bildiğiniz başka kurumlara) kesilen cezaların miktarı atıksularını düzgün arıtma maliyetleriyle karşılaştırınca caydırıcı oluyor mu?
Yıllar öncesinden hatırlıyorum, Gaziantepteki bazı kuruluşlar cezalar çok cuzi olduğundan atıksu arıtma sistemi bile kurmaya tenezzül etmiyorlardı.
 
Verilmesi gereken ceza yerinde ve caydırıcı olsaydı Sakarya Nehri ikinci defa kirletilmez ve aynı olaylar tekrar yaşanmazdı. Burada devreye Sevgili Bakanlığımız giriyor.
 
Cezalar yıllık ciroları ile orantılı olarak artan bir çarpana göre hesaplansaydı tekrar tekrar yapılmazdı. Milyonlar kazanan bir hes'e 24 bin lire ceza keserseniz adam devam eder..
 
Keşke daha ileri seviyeye taşınsa bütün deniz ve sahil kenarlarına kameralar koyulsa ve kirletenlere ceza kesilse.
 
Üst