• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sanayi sicil belgesi olmayan firmalardan ambalaj atigi alimi hakkinda

nazlı yenigüllü

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Ekim 2016
Firma
karalar kağıt ambalaj nak.inş.san.ve tic. ltd. şti.
Merhaba;
Ambalaj atigi toplama ayirma tesisinde çevre muhendisiyim. Firmamiz lisans belgesine sahip. Organize sanayi bolgelerinden ve diger firmalardan atik alim islemi gerceklestiriyoruz. Fakat tuzla belediyesinin firmalara gondermis oldugu yaziya gore sanayi sicil belgesine sahip olmayan firmalar ambalaj atiklarini belediye ile anlasmali firmalara vereceklerdir deniliyor. Ve bircok firmamiz bu konuda baski altinda. Bizim herhangi bir belediye ile anlasmamiz yok. Bu durumu belediye neye dayandirarak cikarmis olabilir?
 
Tesekkur ederim @Cem Yılmaz tuzla belediyesinin firmalara gonderdigi yazi da da bu maddeler var fakat bu yonetmelik 2017 yilinin sonunda cikti tuzla belediyesi bu maddeleri gundeme getirerek bu yilin basi itibari ile sanayi sicil belgesine sahip olmayan yerleri almaya calisiyor. Mantigim bir turlu almadi ve bu maddelerde bana net birsey izah edemedi. Ben bu durumda kaybetme riski tasidigim firmalarim ile nasil irtibat kurup nasil bir savunma yapabilirim yani bu yaziyi her ilce belediyesimi cikardi

Birde yonetmeligin bu maddeleri tam anlami ile sanayi sicil belgesine sahip olan veya /olmayan kavramini aciklamiyor ki
Tuzla sinirlari icerisinde calistigim bir firmam sanayi sicil belgesine sahip degildi ve sozlesmeyi bu yazi belediye tarafindan kendilerine ulastirilinca fesh ettiler
 
@nazlı yenigüllü

Yönetmelik 2017'de çıkmış olabilir ama hâlâ geçerliliğini korumaktadır. Aslında biraz araştırınca yönetmelikte şu ibare geçiyor:
ıı) Sanayi işletmesi: 17/4/1957 tarihli ve 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununda tanımlanan sanayi işletmelerini kapsar.

6948 sayılı kanunu incelediğimde de Sanayi İşletmesi sayılabilmesi için Sanayi Sicil Belgesi istiyor. Dolayısıyla Belediye, kendi sınırı içerisinde çalışıp Sanayi Sicil Belgesi olmayan yerleri bir nevi ev/hane gibi görüyor olabilir. Bu durumda zorunlu kılması son derece normal gibi geldi bana. Yine de daha mantıklı bir veri elde ederseniz lütfen bizlere de iletin. Konunun en basit çözümü, Belediye'nin Temizlik Birimi ile iletişime geçip detayları talep etmek olacaktır.
 
@Cem Yılmaz tesekkur ederim. Mutlaka belediyenin temizlik isleri mudurlugu ile irtibat kuracagim kesin bir bilgi alacagim.
Peki bu konunun sifir atik projesi ile ilgisi olabilir mi? Belediye neden yaziyi simdi gondermis olabilir yani bu yonetmelik 2017 de cikti ve suan gecerli olan bu. Sifir atik projesinin de su aralar cok gundemde oldugu dusunulurse bir baglanti kurulabilir mi?
 
@nazlı yenigüllü

İhtimal dahilinde. Devlet kurumlarında Sıfır Atık uygulamaları erken başladığı için, Belediye'yi sıkıştırıyor olabilirler konuyla ilgili.
 
Sanayi sicil belgesi yoksa ticaret sicil vardır, ticarethanelerde bilindiği üzere belediye sınırları içerisindeyse belediyenin sistemine vermek zorunda. Siz zamana takılmayın, belediye yeni bir tatla anlaşmıştır, tat bu ticarethanenin kendisine atık vermediğini tespit etmiştir, belediyeyi yetkisini kullanmaya davet etmiştir. Burda ne aykırı ne olumsuz bir durum yok.
 
Yardimlariniz icin cok tesekkur ederim. Evet tuzla belediyesi yeni bir lisansli firma ile anlasti. Cikardiklari yazi da bu yilin basi itibari ile sanayi sicil belgesine sahip olmayan yerlere dagitildi. O zaman bu durumda bizim yapacagimiz birsey yok belediye sinirlarinda oldugundan belediyeye vermek zorundalar
 
İşletme hem belediye sınırlarında yer almakta, hemde sanayi sicil belgesi varsa istediği lisanslı geridönüşüm firmasına atık verebilir mi?
 
Arkadaşlar Merhaba,

Bir konuda fikrinize ihtiyacım var. Bir depo-antrepo tarzı kuruluş var buranın ne sanayi sicil belgesi var ne de Sıfır Atık belgesi ve diyelim belediyenin de burayı almamıza itirazı yok. Biz bu girişi nasıl resmileştirebiliriz. Tabi adamların EÇBS ye de kayıt olması lazım.
Ben yıllardır şöyle diyorum belediye toplaması yoksa firmamızın biz ancak sanayi sicil belgesi olan firmalardan yada belge almış firmalardan alım yapabiliriz. Vergi mükellefi olduğu için gider pusulası da olmuyor.
Nasıl resmi olarak alabiliriz beni yönlendirebilecek bir arkadaş var mı? ya da şöyle bir yol geliyor aklıma o belediyeye sınır olan bir belediye toplamam var o belediyeyi toplayan personel alıyormuş gibi kantar fişi kesip vereceğim firma kendi belediye sınırı dışından bir yerden atık alacak ta ki firmaya tebligat gidene kadar sorun olmaz diye düşünüyorum.

ben bilmediğim için öğrenmek adına soruyorum bu belediye toplaması olmayan firmalar bu tarz yerlerden nasıl atık alıyor
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Ömer Esmerhaba, alındı makbuzu hazırlarsınız gerekirse matbaacı da hazırlatın bu makbuzu daha resmi olur. atık alımı yapıldıkça sizler bu makbuzun açıklama kısmına atık kodu tonajı girersiniz teslim eden kısmına kurum kaşeler ve imzalar hem de teslim alana siz kaşe imza yaparsınız. eçbs ye kayıt olacaksa çevre kimlik numarasına göre işlersiniz yoksa da açıklama kısmına firma adını girerek işlem yapabılırsınız. belediye de alındı makbuzunu imzalarsa süper olur.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Ömer EsÜstad Merhaba,

Depo gibi yerlerde imalat olmadığından dolayı sanayi sicil belgesi alınmaz. Ancak depoya sıfır atık belgesi alarak atıkların size verilmesini sağlayabilir ve bu şekilde işi resmiyete dökebilirsiniz. Sıfır Atık Yönetmeliği'nin 5. maddesinin 13. fıkrası ile 10. maddesinin 4. fıkrasında şu ifadeler yer almaktadır;

(13) (Ek:RG-9/10/2021-31623) Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında biriktirilen atıklar, Bakanlıktan geçici faaliyet belgesi/çevre lisansı almış atık işleme tesislerinde işlenir.

(4) (Değişik:RG-9/10/2021-31623) Bina ve yerleşkelerin, sıfır atık yönetim sistemini kurarak EK-1’de yer alan uygulama takvimi doğrultusunda sıfır atık belgesi almaları zorunludur. Bu Yönetmelik kapsamında sıfır atık yönetim sistemini kurarak belge alanlar, türlerine göre kaynağında ayrı biriktirdikleri atıklarını, sıfır atık belgesini alan mahalli idarelerin toplama sistemine veya Bakanlıktan geçici faaliyet belgesi/çevre lisansı almış atık işleme tesislerine geri kazanımı sağlanmak üzere verirler.

Sizin toplama yaptığınız belediye sınırları içerisinde depo yer almıyorsa sakın aklınıza gelen yolu denemeyin.
 
Olgaç SürmelihindiGünaydın, evet sıfır atık bir çözüm ama sürecin olma aşamasında vs. acaba nasıl resmîleştirilir diye düşündüm. Normalde işlemiyorum bu tarz yerleri zaten çoğunlukla da belediye toplaması yaptığımız için hep daha çok yasal boyutta kalmaya çalışıyorum.

@Anonim bu söylediğinle ilgili olarak dün bir arkadaşımız da eğer sıfır atık belgesi yok sanayi belgesi yok ise; depo da olsa size veriyorsa (belediye toplaması yapmasanız bile) alındı makbuzu ile alıp sisteme işleyebilirsin dedi. Ama biz bu makbuzları daha çok belediye toplaması yaptığımız yerlerde beyan yapsınlar diye veriyoruz. ve firmanın eçbs ye kaydı yoksa direk açıklamaya yaz demişsin böyle yapan var mı gerçekten. ben eçbs ye kaydı olmayanlara sisteme kayıt olun diye kullanma kılavuzu ile mail atıyorum, kaydı yoksa giriş yapamıyorum. Biri de alsam da el altından almış gibi yapıyorum dedi. Siteme girmiyor Eçbs ye kayıt olmadığı için ama makbuza yazıp tonajı teslim alıyor.
 
Üst